Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums - kā atrast sev piemērotāko?

Divas burciņas ar dažādiem naudas aizdevuma daudzumiem.

Izvēle starp ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumu bieži vien ir viena no svarīgākajām lietām, ko nepieciešams izlemt, piesakoties kredītam. Tomēr lielākajai daļai cilvēku, īpaši tiem, kuri iepriekš nav formējuši kredītu, bieži vien rodas grūtības saprast, kurš no šiem naudas aizdevumu veidiem ir piemērotāks un izdevīgāks. Tāpēc šajā rakstā apskatīsim galvenās atšķirības starp īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumiem, kā arī to, kādās situācijās katrs no tiem ir izdevīgāks, lai atvieglotu Jums piemērotākā aizdevuma izvēlēšanās procesu.

Kas ir īstermiņa aizdevums?
Kādos gadījumos īstermiņa aizdevums ir izdevīgs?
Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

Kādos gadījumos ilgtermiņa aizdevums ir izdevīgs? 

Kas ir īstermiņa aizdevums?

Kā jau var noprast no tā nosaukuma, īstermiņa aizdevumam raksturīgs īss atmaksas laiks. Parasti ar šo terminu saprot aizdevumus, kurus jāatmaksā laika periodā līdz vienam gadam. Taču bieži vien īstermiņa aizdevumu atmaksas termiņš ir vēl īsāks, aizdevumiem tiekot izsniegtiem uz termiņu līdz 30 dienām. Šī iemesla dēļ, īstermiņa aizdevumi reti tiek izsniegti par lielām summām, visbiežāk īstermiņa aizdevumu summas variē no pāris simtiem līdz tūkstotim eiro. Līdz ar to pieteikšanās tiem bieži vien ir krietni ātrāka un vienkāršāka – īstermiņa aizdevumi var tikt apstrādāti pat 15 minūšu laikā – jo aizdevēji neveic padziļinātās kredītvēstures pārbaudes, kā tas tiek darīts ilgtermiņa aizdevumu gadījumos.

Ņemot vērā minēto, nav nekāds brīnums, ka īstermiņa aizdevumi bieži vien asociējas ar nepieciešamību steidzami tikt pie papildu naudas līdzekļiem. Tomēr ar to komplektā bieži vien nāk augstas procentu likmes, īsi atmaksas termiņi un citi ne visai izdevīgi nosacījumi. Un, kas pats galvenais, arī mēneša maksājums parasti būs manāmi augstāks, atstājot krietni vien lielāku ietekmi uz kredīta ņēmēja ikmēneša budžetu, kas var radīt situāciju, ka ne vienmēr kredītmaksājumi varēs tikt atmaksāti laikus.  

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kādos gadījumos īstermiņa aizdevums ir izdevīgs?

Minētais īstermiņa aizdevuma raksturojums gan nenozīmē, ka īstermiņa aizdevums vienmēr būs neizdevīgākais variants atsevišķi preču vai pakalpojumu iegādei. Galu galā, jo īsāks ir aizdevuma atdošanas laiks, jo mazāk procentu maksājumu jāveic. Tāpēc, par spīti tam, ka lielākā daļa aizdevēju mēģina šo starpību izlīdzināt, piemērojot īstermiņa aizdevumam augstākas procentu likmes, kopējā atmaksājamā summa šādos gadījumos varētu būt mazāka nekā aizdevumam par tādu pašu summu ar garāku atmaksas termiņu.

Ja esat drošs par to, ka varat atļauties augstos ikmēneša maksājumus un ka tas neietekmēs izdevumus citām nepieciešamajām lietām (pārtikai, īrei, komunālajiem maksājumiem utt.), īstermiņa aizdevums var izrādīties piemērotākais variants. Tikai atcerieties savu mēneša budžetu plānot apdomīgi, ierēķinot arī neparedzētu gadījumu iespējamību, lai nenonāktu situācijā, kad kredīta ikmēneša maksājums izrādās pārāk augsts, ar visām no tā izrietošajām sekām. 

Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

Ar terminu ilgtermiņa naudas aizdevums patiesībā var aprakstīt ļoti plašu pakalpojumu klāstu, jo lielākā daļa kredītu tiek izsniegta uz laiku, kas ir ilgāks par vienu gadu – tai skaitā arī auto, patēriņa un hipotekārais kredīts. Tomēr, skaidrības labad, šajā rakstā runāsim tieši par ilgtermiņa patēriņa kredītiem, jo tieši šis aizdevumu veids ir viens no pazīstamākajiem aizņēmēju vidū. 

Pretēji īstermiņa aizdevumam, ilgtermiņa opcija parasti raksturojas ar  atbildīgāku un pārdomātāku aizņemšanos. Tāpēc arī šim aizdevuma veidam parasti ir gan zemāka procentu likme, gan zemāks mēneša maksājums, jo aizdevēji rūpīgāk izvērtē klientu spēju atmaksāt aizdoto summu. Turklāt, pateicoties ilgākajam atmaksas termiņam, aizdevējiem šādā veidā ir iespējams piedāvāt klientiem lielāku kopējo kredīta summu preču un pakalpojumu iegādei.

Vīrietis veido ilgtermiņa uzkrājumu.  

Kādos gadījumos ilgtermiņa aizdevums ir izdevīgs?

Lai gan, kā augstāk minēts, atsevišķos gadījumos izdevīgs var būt arī īstermiņa aizdevums, ilgtermiņa aizdevums tiek uzskatīts par krietni izdevīgāku naudas aizdevuma veidu. Pirmkārt, izvēle par labu ilgtermiņa kredītam tiek veikta, jo ir iespējams saņemt lielāku aizdevuma summu, otrkārt, ilgtermiņa aizdevums sagādā krietni mazāk stresa un krietni mazāk ierobežo ikmēneša tēriņus. Turklāt maksājumu kavēšana īstermiņa kredītiem parasti nozīmē arī soda naudu, kas vēl vairāk palielina atmaksājamo summu. Tāpēc, ja neesat pārliecināts par savām spējām atmaksāt īstermiņa kredīta augsto mēneša maksu, izvēlieties lielāku atmaksas termiņu, ar mēneša maksājumu, ko varat atļauties.

Līdz ar to ilgtermiņa aizdevums ir kā kompromiss starp augstākām kopējām kredīta izmaksām, bet zemāku un vieglāk sasniedzamu mēneša maksājumu, kas ļauj īstenot sen iecerētu pirkumu. Tāpēc tie, kas izvēlas šo opciju, kopumā jūtas daudz komfortablāk to atmaksājot un krietni retāk ir spiesti maksāt soda naudas par maksājumu kavēšanu. Tas arī ir iemesls, kāpēc vairums cilvēku uzskata ilgtermiņa aizdevumus par izdevīgāko opciju.

Tā kā dažādu kredītu piedāvājumu gan banku, gan nebanku kreditētāju tirgū šobrīd nudien netrūkst, ir visai viegli apjukt un izvēlēties sev nepiemērotu aizdevuma termiņu. Tāpēc ir svarīgi saprast, ka, piemēram, īsākais atmaksas termiņš vai mazākais mēneša maksājums ne vienmēr nozīmē izdevīgāko variantu. Lai no tā izvairītos, vispirms aprēķiniet, cik lielu summu jums ir nepieciešams aizņemties un kāds ir maksimālais mēneša maksājums, ko jūs varat atļauties, lai varētu saprast Jums optimālo aizdevuma atmaksas termiņu. Šāda pieeja ļaus atrast kredīta piedāvājumu, kas būs visizdevīgākais tieši Jums, atrodot balansu starp pieejamu mēneša maksājumu un izdevīgu kopējo atmaksājamo summu.

Vienalga, vai tavu ieceru īstenošanai nepieciešams īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, uzzini, kam pievērst uzmanību, lai izvēlētos izdevīgāko aizdevumu! Taču, ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus finanšu plānošanas ieteikumus, iepazīsties ar mūsu finanšu padomu sadaļu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.