Lietota auto iegāde - kā pirkt lietotu auto?

Pircējs paraksta dokumentus par automašīnas iegādi.

Lietota auto iegāde ir process, kam jāatvēl laiks, lai atrastu un novērtētu automašīnu, kuru vēlaties iegādāties. Ja vismaz reizi esi pētījis lietotu automašīnu nolūkā to iegādāties, tad zini, ka tas var radīt lielu uztraukumu. Savukārt, uztraukumā mēs varam pieļaut kļūdas, kuru novēršana būs dārga un laikietilpīga. Iepazīsties ar mūsu sagatavoto ceļvedi lietota auto iegādei un uzzini, kas jāzina pērkot lietotu auto!

Kur pirkt lietotu auto?
Ieteikums Nr. 1: Apskati auto no ārpuses

Ieteikums Nr. 2: Pārbaudi auto dzinēju
Ieteikums Nr. 3: Apskati auto salonu
Ieteikums Nr. 4: Pārbaudi dokumentus
Lietotu auto iegādes kontrolsaraksts 

Kur pirkt lietotu auto?

Kur vislabāk pirkt lietotu auto? Lai gan iegādāties lietotu automašīnu tirdzniecības vietās jeb plačos kļūst arvien mazāk populāri, tomēr daudzi, kas plāno iegādāties lietotu automobili, dodas uz mazlietotu automašīnu placi kaut vai tikai savas zinātkāres apmierināšanai. Uzskats, ka placī ir vislētāk, vairs nav spēka. Tomēr nekur citur neizdosies apskatīt tik daudz nopērkamu automobiļu vienkopus. Kā lai neuztraucas, ieraugot mirdzošu un tieši tev „acīs iekritušu” modeli? Tiem, kuriem ir bēdīga pieredze, vispirms iesakām – lai apskatītu savu kāroto mantu, sagatavojies jau laikus! Neaizmirsti par finanšu risinājumiem. Aizdevums.lv sadarbības partneru auto plačos piedāvā klientam izdevīgus risinājumus – auto kredīts un auto pārkreditāciju. Lai atvieglotu lietotas automašīnas iegādi, apsver, kāda zīmola automobili vēlies iegādāties, cik lielu naudas summu tu plāno par to izdot. Tas ievērojami atvieglos tavu uzdevumu. Pretējā gadījumā piedzīvosi tikai neproduktīvu pastaigu pa auto placi. 

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Ieteikums Nr. 1: Apskati auto no ārpuses

Šoreiz mēģināsim iegādāties auto no plača. Šādu pārdošanai sagatavotu automobiļu pozitīva īpašība ir tāda, ka pēc iegādes visbiežāk nav jāveic to kapitālais remonts, jo to jau ir veicis pārdevējs. Tikai nevajadzētu cerēt, ka remonts nebūs jāveic vispār. Ierodoties noteikti izstaigā visu tirgu – iepazīsties ar cenām, cik un kādi tev piemēroti automobiļi ir pieejami. Vispirms izvēlies acij tīkamāko automobili. Pēc tam ķeries pie galvenā uzdevuma – automobiļa pārbaudes. Apskati tā ārieni. Ja pamani, ka virsbūves daļas nav līdzenas vai tās nav vienā līmenī, atsakies no šī automobiļa. Ja redzi rūsu, padomā – tas var būt arī vairāk, tā var būt tikai labi noslēpta. No otras puses, nelieli izrūsējumi nav nekas briesmīgs, to izplatību var apturēt. To izdarīs meistars par atsevišķu samaksu. Pārbaudi automobiļa stiklus – uz tiem jābūt vienādam marķējumam, kurā ir norādīts izgatavošanas gads. Ja stikli ir vienādi un atbilst automobiļa izlaiduma gadam, var uzskatīt, ka šis automobilis nav cietis nopietnās avārijās vai vismaz nav ticis apgāzts.

Pirms pirkt lietotu auto vīrietis pārbauda riepas.

Ieteikums Nr. 2: Pārbaudi auto dzinēju

Tas ir jāizdara obligāti. Dzinējs ir automobiļa sirds. Pacel dzinēja pārsegu un pievērs uzmanību kopējam izskatam. Rūpīgi nomazgātam un nospodrinātam dzinējam grūti pamanīt trūkumus. Nemazgāts dzinējs ir kā spogulis. Lieliski būs redzama katra iztecējusī eļļas pile. Uzmanību! Ja dzinējs ir ļoti eļļains, automobiļa apskati vari neturpināt. Tā remonts var dārgi maksāt. Vai esi gatavs papildu izdevumiem? Pēc dzinēja apskates iedarbini to. Tikai no uzsiluša dzinēja var saprast, vai tas darbojas labi. Automobiļa dzinēja temperatūra ir redzama priekšējā panelī. Dzinējam jāstrādā vienmērīgi, bez traucējumiem. Tomēr bažām ir pamats arī pēc tam. Kāda tirgū uzzinājām noslēpumu, ka negodīgi tirgotāji pirms pārdošanas šādus automobiļus mēdz “aizvest pie ārsta”. Ko tas nozīme? Talkā nāk šķidrums, kas mazina vai novērš blakus trokšņus. Pircējs parasti nevar noteikt, vai dzinēja ir “dakteris”. Sēdies pie stūres un nobrauc 10-20 km. Apstājies un visus trūkumus redzēsi ka uz delnas. Paskatoties zem automobiļa, pamanīsi pat mazāko eļļas noplūdi. Ja pārdevējs neļauj braukt, dodies pie cita automobiļa. 

Ieteikums Nr. 3: Apskati auto salonu

Salons ari ir svarīgs. Tā ir nākamā izpētes vieta. Tam jābūt tīram, plašam un ērtam. Sāc ar stūri. Ja tā ir nodilusi, bet spidometrs rada, ka auto nobraucis ~100 tūkst. km, tā rādījumi nav pareizi. Spidometra rādījumi ir mainīti, bet automobiļa patiesais nobraukums var būt 200-300 tūkst. km. Nodilušas pedāļu gumijas liecina, ka šis automobilis ir nobraucis
daudz. Pārbaudi, vai darbojas bremzes, stāvbremze, gaismas, vai deg pagriezienu un bremžu spuldzītes, vai darbojas skaņas signāls, logu tīrītāji, smidzinātāji. Ja automobilim ir papildu elektriskais aprīkojums, pārliecinies, ka viss funkcionē: logi, lūka atveras, sēdekļu apsilde un elektriskie spoguļi darbojas. Neaizmirsti ari par sēdekļiem – tiem jābūt viegli regulējamiem, tie nedrīkst iestrēgt. Aizmugurējo sēdekli noloki pilnībā. Lai gan paklājiņi ir sīkums, tomēr tiem jābūt katra automobili. Pārbaudi, vai bagāžas nodalījumā ir rezerves ritenis, riteņu atslēga, domkrats. Pārbaudi, kas vel ir automobili. Ja tajā atrodas ari avārijas zīme, sūknis, kompresors, atslēgu komplekts, aptieciņa, tad tev ir veicies! Visbiežāk šis mantas pārdevējs patur sev.

Lietotas automašīnas panelis ar stūri.

Ieteikums Nr. 4: Pārbaudi dokumentus

Automobiļa tehniskajā pasē norādītajam identifikācijas numuram ir jāsakrīt ar numuru, kas norādīts uz alumīnija numura zīmes, kā arī ar šasijas numuru, kas var atrasties dažādās automobiļa vietās. Numura zīmes plāksnei ir jābūt piestiprinātai pie automobiļa virsbūves daļas, kas atrodas zem dzinēja pārsega. Cipariem un burtiem ir jābūt skaidri salasāmiem. Ja plāksne ir piestiprināta ar skrūvēm vai numurs nav skaidri redzams, šāds automobilis rada šaubas par tā izcelsmi. No Vācijas ievestu automobiļu dokumentos ir norādīti iepriekšējie īpašnieki, viņu dzimšanas dati, automašīnas izcelsmes vieta. Tā ir svarīga informācija. Ja pēdējie auto īpašnieki bijuši gados jauni, auto būs vairāk nolietots nekā vecāka gada gājuma īpašnieka vadīts modelis. Lai pārliecinātos par drošu lietota auto iegādi, ieteicams sekot arī VID ieteikumiem lietotu automašīnu iegādei

Lietotu auto iegādes kontrolsaraksts

Kas ir svarīgi, iegādājoties lietotu auto? Ja plāno iegādāties lietotu auto, ņem līdzi šo sarakstu un pārbaudi iepatikušos auto kā īsts profesionālis.

Virsbūve

– Krāsu pārpalikumi uz automobiļa detaļām, atšķirīga krāsa?
– Rūpīgi apskati virsbūves spārnus: nelīdzena virsmas krāsa (izskats kā apelsīna mizai, grubuļaina)?
– Akmentiņu radīti iespiedumi, priekšējās daļas virsmas krāsa ir matēta? 
– Nelīdzenas spraugas starp virsbūvi un durvīm?
– Autovadītāja puses durvis izļodzītas?
– Automobiļa apakšas ieliekumi (avārijas sekas)?
– Nekārtīgas metinājumu šuves? 

Salons

– Izsēdēts autovadītāja sēdeklis, sēžamā daļa izdilusi?
– Stūre, ātrumu pārsegs, slēdži īpaši nolietojušies?
– Nodilusi pedāļu gumija?
– Autovadītāja drošības siksna izstaipīta?
– Bagāžas nodalījums/paklājiņi mitri?

Automobiļa apakša

– Nesen pārklāts ar aizsargkārtu?
– No dzinēja, ātrumkārbas, asīm sūcas eļļa?
– Uz bremžu diskiem rūsa, rievas?
– Izpūtējs sarūsējis, caurs?

Dzinējs

– Siksnas maiņas intervāls?
– Uzlīme par eļļas maiņu, eļļa mainīta regulāri, datums un nobraukums atbilst?
– Eļļas sūces vai notecējumi uz dzinēja?
– Šķidrumi: vai ūdens, eļļas un bremžu šķidruma līmenis ir pietiekams?
– Iedarbinot dzinēju, pievērsi uzmanību trokšņiem?

Kad esi apskatījis visu nepieciešamo, droši dodies pie pārdevēja un jautā pēc Aizdevums.lv pieteikuma aizpildīšanas. Vienmēr būsi laipni gaidīts arī Aizdevums.lv klientu apkalpošanas nodaļās visā Latvijā! Tuvāko klientu apkalpošanas filiāli un pieteikumu kredītam atradīsi mūsu mājas lapā: aizdevums.lv vai zvanot pa tālruni 1858. Ja vēlies uzzināt vairāk par lietotu automašīnu iegādi un tirdzniecību, iepazīsties ar rakstu “Lietotu auto tirdzniecība“. Lai izdodas atrast atbilstošāko auto! 

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.