Auto pārrakstīšana no A-Z

Attālināti pārrakstīta automašīna.

Brīdī, kad esi nolēmis pārdot vai iegādāties automašīnu, bažas varētu radīt auto pārrakstīšanas process. Tāpēc, lai šis process Tev nesagādātu grūtības un pēc auto pārdošanas vai pirkšanas nenāktos saskarties ar sarežģījumiem, kas radušies nepareizas auto reģistrācijas dēļ, Aizdevums.lv ir apkopojis svarīgāko informāciju par auto pārrakstīšanu no A-Z.

Kā attālināti pārrakstīt auto
Attālinātā auto reģistrācija
Cik maksā auto pārrakstīšana
Kas jāņem vērā pēc auto pārrakstīšanas

Kā attālināti pārrakstīt auto?

Auto pārrakstīšana nebūt nav tik sarežģīts process, kā sākotnēji varētu šķist, jo īpaši tādēļ, ka to iespējams veikt attālināti jebkurā sev ērtā laikā. Attālinātu transportlīdzekļa īpašnieku maiņu iespējams veikt e.csdd.lv, un tā sastāv no vairākiem vienkāršiem, taču būtiskiem soļiem.
Pirmais solis jāveic transportlīdzekļa īpašniekiem jeb pārdevējam, automobili noņemot no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Pēc tam, kad auto ir noņemts no uzskaites, pircējs e-CSDD atzīmē, ka konkrēto automašīnu patiešām vēlas iegādāties. Pirms šī procesa veikšanas vēlreiz ir vērts pārliecināties par auto atbilstību Tavām vēlmēm un kritērijiem, jo šis jau ir solis tuvāk oficiālai automašīnas iegādei.
Nākamais solis, savukārt, jau atkal attiecas uz transportlīdzekļa īpašnieku, jo pēc pircēja pieteikuma saņemšanas e-CSDD, auto pārdevējam jāapstiprina īpašnieka maiņa. Turklāt, tas jāizdara 5 dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas, jo pēc šī laika posma mašīnas pārrakstīšana vairs nav spēkā, un auto paliek tagadējā īpašnieka pārvaldībā.

Aizdevums.lv Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Attālinātā auto reģistrācija

Pēc tam, kad pircējs ir ieguvis tiesības uz savu jauno transportlīdzekli, nepieciešams veikt tā reģistrāciju e-CSDD pakalpojumu vietnē, lai saņemtu auto tehnisko pasi. Arī šo auto pārrakstīšanas soli ir iespējams nokārtot attālināti, atzīmējot, ka auto tehnisko pasi vēlies saņemt ar Latvijas Pasta starpniecību. Protams, pēc auto tehniskās pases iespējams doties arī uz kādu no CSDD klientu apkalpošanas centriem. Jebkurā gadījumā būtiski ievērot, ka auto reģistrācija jāveic 5 dienu laikā.

Cik maksā auto pārrakstīšana?

Pārdodot vai pērkot automašīnu jārēķinās ar izdevumiem, kas radīsies auto pārrakstīšanas laikā. Noņemšana no uzskaites auto atsavināšanai Latvijā 2023. gada sākumā izmaksā 3,02 eiro, un šo maksājumu veic auto pārdevējs. Savukārt, auto reģistrācija un reģistrācijas apliecība pircējam izmaksā 25,23 eiro. Tāpat jārēķinās, ka, veicot auto pārrakstīšanu, var būt jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, ja līdz auto īpašnieka maiņas brīdim tas vēl nav ticis izdarīts.
Tikko iegādātas automašīnas salons.

Kas jāņem vērā pēc auto pārrakstīšanas?

Svarīgi ievērot, ka pēc tam, kad auto pārdevējs e-CSDD ir apstiprinājis transportlīdzekļa īpašnieka maiņu, automašīna kļūst par pircēja atbildību. Līdz ar to, pēc šī soļa veikšanas turpmākie ar auto izdarītie ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi gulstas uz jaunā īpašnieka pleciem. Tādeļ atgādinām, ka ikvienam autovadītājam ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi un atļautais braukšanas ātrums, atbilstoši laika apstākļiem.
Tāpat neaizmirsti, ka pērkot automašīnu, jāiegādājas arī jauna OCTA polise. Bez tās ceļu satiksmē piedalīties nedrīkst, tāpēc pirms sēdies savā jaunajā auto, lai dotos ceļā, iegādājies obligāto apdrošināšanu. Pirms braukšanas vēlreiz pārliecinies par laiku, no kura polise stājas spēka. Iespējams var nākties uzgaidīt dažas minūtes pirms dalība ceļu satiksmē būs atļauta.
Ja Tev nepieciešams jauns auto, taču šobrīd nav pieejami brīvi naudas līdzekļi tā iegādei, noderīgs būs Aizdevums.lv finanšu pakalpojums – auto kredīts, kas sniedz iespēju aizņemties līdz pat 25 000 EUR un iegādāties savām vēlmēm un vajadzībām piemērotāko transportlīdzekli bez pirmās iemaksas.

Arī citus noderīgus auto iegādes padomus vari lasīt mūsu bloga rakstos!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.