Darba auto apkope – kas jāņem vērā lietotājam?

Uzņēmuma automašīnas stāvvietā.

Lai Tavs darba auto vienmēr izskatītos un darbotos nevainojami, ir būtiski par to rūpēties un savlaicīgi veikt visus nepieciešamos apkopes darbus. Tas ir svarīgi ne tikai tāpēc, lai auto, kas reprezentē uzņēmumu, atstātu vislabāko iespaidu, bet arī tāpēc, lai auto uzturēšanas izmaksas būtu optimālas, jo ir taču zināms, ka mazas ķibeles, kas tiek ignorētas, ātri vien noved pie lielākām problēmām. Un tas attiecīgi arī noved pie lielākiem izdevumiem. Tāpēc šajā Aizdevums.lv bloga rakstā esam izveidojuši sarakstu ar tiem apkopes darbiem, kuri aktuāli ikvienai darba automašīnai.

Laicīga auto eļļu nomaiņa
Regulāra virsbūves kopšana
Tehnisko šķidrumu papildināšana
Regulāras servisa pārbaudes
Sezonālā riepu maiņa
Lukturi, logu tīrītāji un citi sīkumi
Labi kopts un uzturēts auto kalpos ilgāk

Laicīga auto eļļu nomaiņa

Lai automašīnas dzinējs un citas sistēmas darbotos teicami, netiktu bojātas to detaļas un beigu beigās nenāktos veikt dārgu remontu, viens no auto apkopes svarīgākajiem darbiem ir eļļu savlaicīga nomaiņa. Katram auto modelim ir rekomendējamais nobraukums, pēc kura sasniegšanas atkal jāveic eļļu maiņa. Tā kā darba automašīnām parasti ir samērā liels ikdienas nobraukums, laiks veikt eļļas maiņu var pienākt daudz ātrāk nekā privātajai automašīnai. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi nobraukumam un jau laikus ieplānot vizīti servisā, kur speciālistiem uzticēt dzinēja un citu eļļu nomaiņu. Regulāra eļļas maiņa ir viens no faktoriem, kas nodrošinās automašīnai ilgāku kalpošanas laiku. Dzinēja eļļa jāmaina vidēji ik pēc 10–15 tūkstošiem kilometru. Transmisija eļļu rekomendē mainīt ik pēc 60–80 tūkstošiem nobrauktu kilometru.

Regulāra virsbūves kopšana

Tīrs un kopts auto vienmēr piesaista skatienu un rada pārliecību, ka tās īpašnieks patiešām rūpējas par spēkratu. Īpaši būtisks auto vizuālais stāvoklis ir tieši darba automašīnām, jo tās ir daļa no uzņēmuma vai personīgā zīmola. Ja uz auto ir uzņēmuma simbolika, bet pats auto ir netīrs, ar rūsas bojājumiem un citiem defektiem, tad tas nerada labu iespaidu apkārtējiem. Protams, regulāra auto virsbūves apkope ir ļoti būtiska, lai auto spētu uzticami nokalpot maksimālo tam atvēlēto laiku. Sniegs, sāls, dubļi un citi netīrumi, kas nonāk uz auto, ilgtermiņā var veicināt rūsas veidošanos. Ja auto sāk rūsēt, tad šī problēma iet plašumā ļoti strauji, kas nozīmē auto beigu sākumu. Lai no tā izvairītos, uz auto mazgātuvi jādodas regulāri. Un jāatceras arī par auto apakšdaļas apkopi. Vislabāk, ja tai regulāri tiek veikta pretrūsas apstrāde ar speciāliem līdzekļiem.

Darba automašīna tiek mazgāta.

Tehnisko šķidrumu papildināšana

Ikdiena, braucot ar darba auto, parasti ir diezgan dinamiska, jo jāpārvietojas no viena punkta uz citu, jāveic dažādi darbi, jāved preces, materiāli, jādodas pie klientiem utt. Parasti jau ir izveidots darba dienas grafiks, kurā nav vietas dīkstāvei, tāpēc vienmēr jābūt pārliecībai, ka automašīna ir labā kārtībā un spējīga tikt galā ar jebkuriem apstākļiem – lietus, sniegs, temperatūras svārstības. Tādēļ nepieciešams regulāri pārbaudīt dažādu tehnisko šķidrumu daudzumu. Tie savlaicīgi ir jāpapildina, lai nevajadzētu attapties nepatīkamā situācijā, kad piemēram, beidzies logu šķidrums, bremžu eļļa vai kāds cits svarīgs komponents, kas garantē auto drošu vadību.

Regulāras servisa pārbaudes

Darba automašīnām ir paaugstināti slodzes apstākļi gan nobraukuma, gan kravas ziņā, tāpēc tām ieteicams biežāk veikt servisa pārbaudes nekā ierasts privātajām automašīnām. Šādas pārbaudes neaizņems daudz laika, bet var aiztaupīt nepatīkamas ķibeles uz ceļa, kā arī dārgus remontdarbus, ja auto jau novests līdz sliktam tehniskajam stāvoklim. Servisa pārbaudēs mehāniķis pārbaudīs visus galvenos auto mezglus un to darbību, pārbaudīs riepu spiedienu, balansu, amortizatorus un citas detaļas, kuras garantē, ka brauciens ar auto ir gan patīkams, gan drošs. 

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Sezonālā riepu maiņa

Ikvienai darba automašīnai jābūt aprīkotai ar kvalitatīvām un sezonai atbilstošām riepām. Ja ar šo auto notiek intensīva piedalīšanās ceļu satiksmē pa dažāda seguma un kvalitātes ceļiem, jābūt pārliecībai, ka riepas ir gatavas jebkuriem izaicinājumiem gan ziemā, gan vasarā. Vissezonas riepas darba automašīnai nebūs ieteicama izvēle, jo apgrūtinošos apstākļos tās var nesasniegt vēlamo vadības precizitāti un drošību. Pavasarī un rudenī jau laikus jāieplāno riepu maiņa, kad laika apstākļi tam ir atbilstoši. Veicot riepu maiņu, noteikti arī jāpievērš uzmanība riepu balansam, spiedienam un citiem rādītājiem. Kā arī jāpārliecinās, ka riepas ir labā stāvoklī, ja izmanto iepriekšējā gada riepu komplektu.

Lukturi, logu tīrītāji un citi sīkumi

Braukšanas komfortu un drošību ikdienā ietekmē ļoti daudzi faktori, tajā skaitā arī auto aprīkojums – lukturi, logu tīrītāji, dažādi slēdži utt. Ikdienas steigā nevajadzētu piemirst sekot līdzi arī šo detaļu stāvoklim. Jāpārliecinās, ka visas lampiņas un signāli darbojas, jāpārbauda logu slotiņu stāvoklis, jāpārliecinās, ka darbojas durvju, logu, bagāžas nodalījuma slēdži, kondicionieris, drošības jostas un citi elementi, kuri atbild gan par vadītāja un pasažieru komfortu, gan drošību. Ja kaut kas izgājis no ierindas, labāk veikt remontu vai nomaiņu uzreiz, kamēr nav piemirsies.

Labi kopts un uzturēts auto kalpo ilgāk

Darba automašīna ir kā darba instruments, kam jābūt funkcionālam, piemērotam konkrētajiem darbiem, izturīgam un jākalpo pēc iespējas ilgāk, lai tā iegāde atmaksātos. Ieguldot līdzekļus kvalitatīva darba auto iegādē, jāatceras arī par tā regulāru apkopi, jo tas garantēs gan auto teicamu veiktspēju un drošību, gan būtiski pagarinās automašīnas kalpošanas laiku. Labi uzturētu un koptu auto arī ir vieglāk pārdot, ja tas vairs nav nepieciešams vai darba specifikas maiņas dēļ vajadzīgs cits spēkrats. 

Ja Tev nepieciešams finansējums uzticama darba auto iegādei vai jau esošā auto remontam, ieskaties Aizdevums.lv pakalpojumu klāsta, kur pieejams izdevīgs auto kredīts, naudas kredīts un arī EKO kredīts, ar kuru palīdzību savā rīcība vari iegūt nepieciešamos finanšu līdzekļus savu mērķu īstenošanai. 

Noderīgu informāciju par darba auto iegādi, remontu un citām saistītām tēmām vari uzzināt tādos mūsu bloga rakstos kā “Auto remonts”, “Padomi lietota auto iegādei” un citos. Bet, ja esi domājis par elektroauto iegādi, tad noteikti izlasi rakstus “Elektroauto – īsumā par svarīgāko” un “Salīdzinām elektroauto ar iekšdedzes auto – plusi un mīnusi”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.