Droša iepirkšanās internetā: 8 padomi, kā pasargāt sevi!

Sieviete ar kredītkarti veic drošus pirkumus internetā.

Vai esi domājis, cik droša ir iepirkšanās internetā? Iepirkšanās internetā ir lielisks veids, kā ietaupīt naudu, jo tas ļauj salīdzināt preču un pakalpojumu cenas, piemeklējot visizdevīgāko piedāvājumu. Pie tam iepirkšanās internetā ne vien ir finansiāli izdevīga, bet arī aizņem mazāk laika, tādēļ tā kļūst aizvien izplatītāka. Tomēr līdz ar izplatības augšanu pieaug arī riski, tādēļ ir svarīgi būt informētam par drošu iepirkšanos internetā. Šajā rakstā uzzināsi noderīgus ieteikumus, kā iepirkties internetā un darīt to droši!

8 padomi, kā droši iepirkties internetā:

1. Izpēti internetveikalu internetā.
2. Pārliecinies par internetveikala mājaslapas drošumu.
3. Zini savas tiesības!
4. Atjauno programmatūru un aizsardzību pret vīrusiem.
5. Neizmanto publiskus Wi-fi savienojumus.
6. Nesniedz savus personas datus.
7. Atver papildus bankas kontu.

8. Esi skeptisks! 

Kā iepirkties internetā droši – veic izpēti

Pirms iepērcies internetā, mēs ieteiktu veikt nelielu veikala analīzi, lai pārliecinātos, ka tas ir droši un nesagādās nepatīkamas situācijas vēlāk. Pārliecinies, ka par veikalu nav atrodamas sliktas atsauksmes – sevišķi par krāpniecību! Ja pamani vairākas negatīvas atsauksmes par internetveikalu, tad apdomā pirkumu divreiz. Iespējams, ka ne mazāk labu piedāvājumu atradīsi arī citā, vairāk uzticamā internetveikalā.

Droša iepirkšanas internetā ir svarīga ne tikai iepērkoties Latvijā, bet arī ārzemēs. Aizvien vairāk internetā tērējam savu naudu gan uzticamību jau iemantojušos interneta veikalos kā Amazon vai Etsy, gan arī tādos kā Aliexpress un Alibaba. Kā droši iepirkties Aliexpress un citās līdzīgās vietnēs?  Šajos interneta veikalos uzmanība jāpievērš, vai pircējam tiek piedāvāta daļēja vai pilna naudas atgriešana, kā arī tirgotāja reputācijai.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Internetveikala mājaslapas kvalitāte – signāls drošiem pirkumiem

Pievērs uzmanību šādām drošas mājaslapas pazīmēm:

Piekaramās slēdzenes simbols (Padlock symbol)

Adreses joslā pirms vietnes adreses vajadzētu būt redzamam piekaramās slēdzenes simbolam. Pretējā gadījumā simbols neuzrādīsies, bet būs informatīvs ziņojums (“i” burta simbolā) ar brīdinājuma tekstu, ka adreses vietne nav droša (not secure – no ang. val.).

Vietnes adreses saturs

Internetveikala vietnes adresei būtu jāsākas ar “https://”, kur “s” apzīmē drošumu (safety – no ang. val.).

Adreses josla zaļā krāsā

Ja esi nonācis drošā mājaslapā, dažas pārlūkprogrammas iekrāso adreses joslu zaļā krāsā.

Sieviete veic drošus pirkumus internetā ar bankas karti.

Zini savas tiesības, arī iepērkoties internetā!

Pēc pirkuma iegādes brīža Tev ir tiesības no precēm un pakalpojumiem atteikties 14 dienu laikā. Iepirkšanās process Latvijas un citu Eiropas Savienības (ES) valstu internetveikalos neatšķiras. Veicot pirkuma iegādi ES dalībvalsts internetveikalā, Tavas tiesības tiek aizsargātas ar Direktīvu 2011/83/ES.

Tomēr drošs paliek drošs – izpēti uzņēmuma pirkuma veikšanas un piegādes noteikumus, lai iztiktu bez liekām raizēm.

Atjauno programmatūru un aizsardzību pret vīrusiem savā datorā

Ja iepērcies internetā, tad ne mazāk svarīgi ir pārliecināties, ka Tava datora programmatūra un pretvīrusu aizsardzības sistēma ir atjaunināta. Atjauninājumos nereti tiek veiktas izmaiņas, kas palīdz aizsargāt Tevi un tavas ierīces no tiešsaistes krāpniekiem iepērkoties internetā. 

Publisks Wi-fi savienojums nav drošs iepirkumiem internetā

Drošs interneta savienojums ir būtisks aspekts, iegādājoties preces un pakalpojumus internetā. Neizmanto publisku Wi-fi savienojumu, piemēram, kafejnīcās, iepirkšanās centros un citās sabiedriskās vietās, lai veiktu pirkumu internetā, tai skaitā neizmanto internetbanku vai citas aplikācijas, kas var saturēt Tavus datus.

Visbiežāk publisks Wi-fi savienojums nav drošs, ko apzinās arī dažādi naudas krāpnieki. Jebkurai informācijai, ko izmanto, kamēr esi pieslēgts publiskam interneta savienojumam, ir iespējams piekļūt. 

Droši iepirkties internetā, izmantojot mobilo telefonu.

Nesniedz savus personas datus

Ja internetveikalā tiek prasīts norādīt ne tikai kartes numuru, kartes derīguma termiņu un CVV drošības kodu, bet arī citus Tavus datus, tad esi ļoti uzmanīgs! Nekad nesniedz savu personas kodu, PIN kodu un citu personīgu informāciju, kas ierastā situācijā nebūtu nepieciešama pirkumu veikšanai internetā. Tāpat nesūti savus kartes datus uz veikala e-pasta adresi! 

Atver papildus bankas kontu

Papildus drošībai vari atvērt bankas kontu un ieviest karti, kuru izmantosi tieši preču un pakalpojumu iegādei internetā. Iesakām šajā kartē turēt tik daudz naudas, cik būtu nepieciešams potenciālajam pirkumam. 

Un galu galā – esi skeptisks! 

Ievēro skeptisku nostāju pret visiem piedāvājumiem internetā. Ja piedāvājums izskatās pārāk labs, lai būtu patiess, tad tā droši vien arī ir. 

Lai droša iepirkšanās! 

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.