Euribor – kā tas ietekmē Tavu hipotekārā kredīta maksājumu lielumu?

Vīrietis lasa informāciju par Euribor.

Palielinoties kredīta ikmēneša maksājumiem, pieaug arī satraukums un nedrošība. Un gribot negribot, Tu sāc interesēties par „noslēpumaino” Euribor un sekot tā izmaiņām. Gandrīz septiņus gadus Euribor likmes bija negatīvas, bet šobrīd Tevi noteikti interesē, ar cik tad lieliem papildu izdevumiem būs jārēķinās.

Kas tad ir Euribor?
Kā Euribor ietekmē Tavu kredītmaksājumu lielumu?
Kāpēc Euribor likme ir mainīga?
Kādas ir Euribor likmes prognozes?
Kā Tev var palīdzēt Euribor kalkulators?
Ko darīt, ja šobrīd rodas grūtības ar kredīta atmaksu?

Kas tad ir Euribor?

Euribor – tā ir procentu likme, par kādu bankas Eiropā aizņemas naudu savā starpā. Šī likme ir vienota visā Eiropā. Atšķirīgs ir uzcenojums, kādu katra konkrētā banka tam nosaka.

Euribor likme ir viens no svarīgākajiem rādītājiem uz naudas tirgus stāvokli Eiropā, tā nosaka visa veida kreditēšanas produktu procentu likmes un atstāj ietekmi uz bankas klientu veiktajiem uzkrājumiem un ieguldījumiem.

Attiecīgi, ja izvērtē iespēju aizņemties mājokļa iegādei, tad pievērs uzmanību ne tikai aizdevēja piedāvātajai procentu likmei hipotekārajam kredītam, bet arī tā brīža spēkā esošajai Euribor likmei.

Aizdevums.lv - Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kā Euribor ietekmē Tavu kredītmaksājumu lielumu?

Pirmīt jau noskaidrojām, ka, ņemot hipotekāro kredītu, bez aizdevuma procentu likmes jāpievērš uzmanība arī Euribor likmei. Noteikti rodas jautājums, kāpēc tā?

Iemesls ir tāds, ka Euribor likme atstāj tiešu ietekmi uz Tavu ikmēneša kredītmaksājumu. Aizņemoties naudu no kredītiestādes vai bankas, Tev tiek uzlikts pienākums atmaksās aizdoto naudu, kā arī aizdevuma izmaksas jeb procentu likmi. Procentu likmi iedala divās daļās, no kurām viena ir nemainīga, bet otra – mainīga.

Nemainīgo procentu likmi nosaka aizdevējs un tā tiek noteikta katram klientam individuāli, balstoties uz vairākiem kritērijiem, piemēram, aizdevēja kredītvēsturi, maksātspēju u.tml. Nemainīgā procentu likme tiek noteikta uz visu aizdevuma līguma termiņu.

Savukārt mainīgā procentu likme jeb Euribor likme ir Eiropas Naudas tirgus institūta (EMMI) pārvaldīta likme, ko nevar ietekmēt ne aizņēmējs, ne aizdevējs. Aizņēmējiem tiek dota iespēja pašiem izvēlēties Euribor likmes periodu – visbiežāk tiek piedāvāta 3, 6 vai 12 mēnešu Euribor likme. Ja aizņēmējs izvēlas 6 mēnešu Euribor likmi, tad ik pēc 6 mēnešiem aizņēmējam tiks piemērota tā brīža spēkā esošā 6 mēnešu Euribor likme. Tā kā Euribor likme svārstās, it sevišķi izteikti kopš 2022. gada beigām, tad katru periodu atkarībā no izvēlētā mainīsies ikmēneša kredīta maksājums. Attiecīgi, jo lielāka Euribor likme, jo lielāks būs kredītmaksajums, un otrādāk.

Kāpēc Euribor likme ir mainīga?

Pēdējie notikumi pasaulē, kas noritēja kopš 2020. gada – Covid-19 pandēmija, notiekošais karš Ukrainā, strauji augošās energoresursu cenas, izraisīja augstu inflāciju visā pasaulē. Lai inflācija neturpinātu augt, to ir jāierobežo, un tas ir Eiropas Centrālās bankas (ECB) viens no galvenajiem uzdevumiem. Pie inflācijas ierobežošanas un cenu stabilizēšanas rīkiem pieder ECB pārziņā esošo procentu likmju audzēšana – tajā skaitā arī Euribor likme. Euribor likmes pieaugums veido papildus slogu uz iedzīvotāju ikdienas tēriņiem tādā veidā bremzējot ekonomiku – kredītmaksājumi pieaug, atstājot mazāk naudu kredītņēmējam ikdienas patēriņam vai samazina kopējo kredītņēmēju skaitu, jo procentu likmes ir nepievilcīgi augstas, kas liek atteikties no pirkumiem un veicina iekrājumu rašanos. Inflācijai atkāpjoties un cenām stabilizējoties, Euribor likmes var samazināties, tādejādi samazinoties arī ikmēneša kredītmaksājumumiem.

Kādas ir Euribor likmes prognozes?

Dažādos avotos var novērot daudzveidīgas prognozes attiecībā uz Euribor likmi. Pilnībā paļauties uz prognozēm nav ieteicams, jo patiesībā 100% nav iespējams noteikt Euribor likmju nākotni. Tā ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, ekonomisko stāvokli pasaulē, inflācijas mazināšanās ātrums u.tml. Ja netiks panākts vēlamais efekts, t.i. inflācijas ierobežošana, tad Euribor likme tiks audzēta vēl. Euribor likmju izmaiņām var sekot līdzi šeit.

Monētas un pulkstenis - simbolizē prognozi.

Kā Tev var palīdzēt Euribor kalkulators?

Euribor kalkulators ir rīks, kas Tev var palīdzēt informatīvi aprēķināt ikmēneša maksājuma lielumu, izmantojot aktuālo Euribor likmi un aizdevuma summu, tādējādi atvieglojot ģimenes budžeta plānošanu. Kā arī tas palīdz cilvēkiem izvēlēties atbilstošāko aizdevuma summu un atmaksas termiņu.

Ko darīt, ja šobrīd rodas grūtības ar kredīta atmaksu?

Ja rodas grūtības nomaksāt kredīta maksājumus, jāsazinās ar savu kredītdevēju, lai sameklētu kopīgu risinājumu. Banku iespējas palīdzēt cilvēkiem nav lielas, jo tām ir jārēķinās ar likmi, par kādu tās pašas šajā brīdī var aizņemties. Tomēr vēl pastāv iespēja sazināties ar nebanku kredītdevējiem un noskaidrot iespējamos risinājumus.

Šobrīd klienti izrāda interesi par kredītu refinansēšanu, lai samazinātu ikmēneša maksājumus un tādējādi iegūtu vairāk līdzekļu citām vajadzībām. Cilvēki apvieno vairākus kredītus vienā vai vienkārši pārfinansē kredītu pie cita kredītu devēja, lai iegūtu izdevīgāku procentu likmi.

Intereses gadījumā sazinies ar Aizdevums.lv, zvanot uz 1858 vai rakstot uz [email protected], un noskaidro savas pārkreditēšanas iespējas.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.