Finanšu "drošības spilvena" izveide

Pāris pēta finanšu drošības spilvena izveides iespējas.

Dzīvē ikvienam no mums var nākties saskarties ar dažādām neparedzētām situācijām. Vairumā gadījumu to atrisināšanai ir nepieciešami tieši naudas līdzekļi. Tāpēc, lai Tev šādas negaidītas situācijas nesagādātu raizes un nesatricinātu Tavu finansiālo stāvokli, liekot pieņemt nepārdomātus lēmumus, iesakām Tev veidot savu finanšu “drošības spilvenu”, ja vēl to neesi sācis darīt. Tas būs stabils nākotnes garants, kas parūpēsies, lai ārkārtas situācijā nenokļūsti finansiālā krīzē.

Lai iedvesmotu Tevi veidot finanšu “drošības spilvenu” un rūpēties par naudu neparedzētām situācijām, esam šajā Aizdevums.lv bloga rakstā apkopojuši būtisku informāciju par šāda veida naudas līdzekļu uzkrājumiem.

Kas ir finanšu “drošības spilvens”?
Kāpēc ir jāveido finanšu “drošības spilvens”?
Kā un kur veidot savu “drošības spilvenu”?

Kas ir  finanšu “drošības spilvens”?

Finanšu “drošības spilvens” ir naudas uzkrājums jeb brīvie līdzekļi, kurus var izmanot negaidītās situācijās, kas ir ārpus ikdienas budžeta robežām. Šim naudas uzkrājumam  ir jābūt pieejamam jebkurā brīdī, bet tas nav paredzēts sīku ikdienas vajadzību vai mirkļa iegribu apmierināšanai. Šādu uzkrājumu ir ieteicams izveidot ikvienam, tāpēc, ja prāto, cik tad liels finanšu “drošības spilvens” Tev ir nepieciešams, uz to diemžēl nav vienas atbildes. Uzkrājuma apmērs  ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Tas katram cilvēkam var atšķirties un ir atkarīgs no profesijas, ģimenes stāvokļa, ienākumu apjoma, kā arī citiem aspektiem. Taču vispārējais ieteikums ir finanšu “drošības spilvenu” veidot vismaz trīs mēnešalgu apmērā. Ideālā variantā tām vajadzētu būt sešām mēnešalgām.

Aizdevums.lv – Pārkreditācija līdz15 000 EUR

Kāpēc ir jāveido finanšu “drošības spilvens”?

Ir neiespējami paredzēt un izplānot pilnīgi visas nākotnes situācijas. Pēkšņi var gadīties zaudēt darbu, salūzt automašīna vai kāda svarīga elektroierīce, var iestāties finanšu krīze vai sliktākajā gadījumā – tas viss var notikt reizē. Šādas situācijas prasa lielus naudas līdzekļus, kuri gadījumā, ja nav izveidots finanšu “drošības spilvens”, regulāros ienākumus var pārvērst lielos zaudējumos. Tieši tāpēc finanšu “drošības spilvens” ir garants, ka krīzes situācijā varēsi segt izdevumus, netērējot savām ikdienas vajadzībām nepieciešamos naudas līdzekļus. Kā arī darba zaudēšanas gadījumā varēsi segt dzīvošanas izmaksas līdz atjaunosi ienākumu avotu.

Arī tad, ja savus uzkrājumus vēlies ieguldīt finanšu tirgū un audzēt, finansiālās stabilitātes nodrošināšanai vispirms izveido “drošības spilvenu”. Visas savas naudas ieguldīšana ir riskanta, tāpēc uzkrājums palīdzēs samazināt riskus un vispirms sagatavoties negaidītām nākotnes situācijām. Tas nozīmē to, ka, ja, piemēram, iestāsies finanšu krīze vai būs nepieciešams segt neplānotus tēriņus lielākā apmērā, to varēsi darīt, izmantojot “drošības spilvena” uzkrājumu. Tev nevajadzēs pārdot nekustamo īpašumu, akcijas vai citus aktīvus ar zaudējumiem.

Vīrietis krājkasīte met monētu.

Kā un kur veidot savu “drošības spilvenu”?

Lai sāktu veidot savu “drošības spilvenu” Tev nav nepieciešamas lielas naudas summas, vari droši sākt arī ar mazumiņu. Iesākumā arī 10 vai 20 eiro, kas atlikti kādai neparedzētai dzīves situācijai, ir nozīmīgs uzkrājums. Uzkrājumu vari atlikt arī katru nedēļu, ik reizi naudas summu palielinot. Ideāli, ja uzkrājumam vari novirzīt vismaz 10% no saviem ienākumiem.

Vispirms vari izveidot naudas uzkrājumu, kas būs paredzēts negaidītiem ikdienas tēriņiem. Tam nav jābūt ļoti lielam, šī uzkrājuma summa var būt arī līdz 100 eiro. Savukārt, lielāku naudas uzkrājumu ir ieteicams veidot vismaz 3 mēnešalgu apmērā. Visbiežākās kļūdas, ko nereti cilvēki pieļauj, ir ne tikai finanšu “drošības spilvena” neizveidošana, bet arī pārāk maza uzkrājuma izveide, kā arī nespēja ievērot uzkrājuma maksājuma regularitāti, kas ir viena no panākumu atslēgām, lai “spilvens” noteiktā laika posmā tiktu veiksmīgi piepildīts.

Savu finanšu “drošības spilvenu” vari veidot:

  • skaidrā naudā;
  • noguldot bankā;
  • krājkontā;
  • termiņdepozītā.

Inflācijas rezultātā samazinās naudas uzkrājumu vērtība, un nākotnē par saviem uzkrājumiem varēsi nopirkt arvien mazāk. Tāpēc pēc tam, kad esi izveidojis savu finanšu “drošības spilvenu”, vari domāt arī par brīvo līdzekļu ieguldīšanu akciju tirgū un citviet.

Lai Tev veiksmīgāk izdotos sākt sava finanšu “drošības spilvena” izveidi, noderīgu informāciju par uzkrājumu veidošanu un krāšanu vari uzzināt mūsu bloga rakstos “Ar ko sākt, veidojot uzkrājumus?” un arī “Praktiski padomi, kā ietaupīt un iekrāt naudu ikdienā”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.