Kā uzturēt sevi formā, ja ir sēdošs darbs?

Vīrietim sēdošs darbs pie datora.

Aizdevums.lv kā atbildīga darba devēja viena no prioritātēm ir darbinieku veselība un labbūtība. Uzņēmums vienmēr ir pievērsis uzmanību ergonomiskai un patīkamai darba videi, kā arī darbinieku labsajūtai. Tā kā viena no šī brīža aktualitātēm, ar ko saskaras ļoti daudzi uzņēmumi un darbinieki, tai skaitā Aizdevums.lv, ir sēdošs darbs, esam nolēmuši izzināt veidus, kā uzlabot darbinieku fizisko labsajūtu, un sadarbībā ar fizioterapeitu Aigaru Cauni apkopojuši informāciju par to, kā darbiniekiem sevi uzturēt formā, ja savu darba dienu nākas pavadīt sēdus.

Regulāras un pietiekamas fiziskās aktivitātes ir būtiskas katra cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanai. Cilvēka ķermenis ir radīts kustībām, tāpēc sēdošs dzīvesveids negatīvi ietekmē veselību un labsajūtu. Fiziskās aktivitātes un sports ir nepieciešami ne tikai muskuļu, kaulu un locītavu veselības uzlabošanai, bet arī emocionālajai un mentālajai veselībai. Jo kā nekā sportošanas laikā izdalās laimes hormoni – serotonīns, dopamīns, endorfīns, kas cilvēkam liek justies priecīgākam un laimīgākam.

Pastaigas – vienkāršs veids kā uzturēt sevi formā

Lai uzturētu sevi formā un justos labi, nav nepieciešams sportot kā olimpiskajiem sportistiem. Pozitīvs efekts var būt sajūtams jau no pavisam nelielām izmaiņām dzīvesveidā. Kādam tās var būt – pastaigas pa parku vai mežu, citam 1-2 vingrošanas nodarbības nedēļā. Protams, ir arī cilvēki, kas nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm katru dienu, un tas pat ir ļoti ieteicami. Visvienkāršākais veids, kas ļauj uzturēt pietiekamu fizisko aktivitāšu līmeni, ir staigāšana. Tā vietā, lai brauktu uz darbu ar mašīnu vai autobusu – lieliska izvēle ir iešana ar kājām. Šāda pastaiga uz darbu ir labs veids, kā apvienot patīkamo ar lietderīgo. Katram cilvēkam ir ieteicams noiet 5 km vai 10 000 soļu dienā.

Daudzpusīgas aktivitātes – ķermeņa trenēšanai

Taču ieteicamais soļu daudzums ne vienmēr var būt sasniedzams mērķis. Tāpēc, ja kādu dienu neizdodas noiet vēlamo distanci, šo aktivitāti var aizvietot ar kaut ko citu, piemēram, vingrošanu. Patiesībā, jo vairāk daudzpusīgu fizisko aktivitāšu, jo labāk. Staigāšana, skriešana, riteņbraukšana, nūjošana un peldēšana ir labas aktivitātes, kas trenē visu ķermeni un palīdz atbrīvoties no gana daudz liekajām kalorijām. Fizisko aktivitāšu laikā tiek trenētas arī plaušas un sirds, kas palīdz novērst dažādas ar asinsriti saistītas problēmas.
Svarīgas ir dažādas fiziskās aktivitātes – arī fitness, fizioterapija un vingrošana. Atkarībā no cilvēka spējām un motivācijas, vingrinājumus var pildīt gan mājas apstākļos, gan arī fitnesa nodarbībās. Vingrošanai ir ļoti daudz dažādu ieguvumu. Tā palīdz ne tikai “dedzināt” kalorijas, bet arī nostiprināt muskuļus un locītavas, izstaipīt muguru, un uzturēt ķermeni labā tonusā.

Fizisko aktivitāšu nodarbība.

Vingrinājumi – veids kā izkustēties arī darba vietā

Lai vingrotu nav nepieciešama fitnesa zāle, vingrinājumus var pildīt arī mājas vai darbā. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja darba dienas regulāri nākas pavadīt sēdus pozīcijā, kas mūsdienās kļūst par arvien populārāku darba veidu. Sēdošs darbs pakļauj ķermeni ilglaicīgām, monotonām pozīcijām, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību. Ja darba nedēļā vidēji 40 stundas tiek pavadītas sēdus pozīcijā, tas ir ilgs laika posms, kurā tiek atstāta negatīva ietekme uz veselību. Tieši šīs ilglaicīgās, monotonās pozīcijas rada daudz problēmu – muguras sāpes, sprandas un kakla daļas saspringums, galvassāpes, plaukstu locītavu sāpes, piemēram, karpālā kanāla sindromu, un citas. Tāpēc vislabākais variants ir kustība. Pāris vienkārši vingrinājumi darba laikā dos ļoti lielu efektu un liks justies labāk. Neatejot no darbagalda, var izvingrināt plaukstas, izlocīt sprandu vai pariņķot ar pēdām. Reizi stundā būtu ieteicams veikt vingrinājumus mugurai – piecelties no sēdošas pozīcijas, izstaipīt muguru vai uztaisīt pāris pietupienus.

Vingrošanas inventārs – lielisks papildinājums darba vietā

Lai vingrinājumi būtu efektīvāki, darba telpā lieti noder arī kāds vingrošanas inventārs, piemēram, vingrošanas bumba vai līdzsvara virsma. Gan uz bumbas, gan uz līdzsvara virsmas var sēdēt un turpināt darbu. Tādā veidā muguras un vēdera preses muskulatūra ir pakļauta “darbam”. Muskulatūra strādā un ir aktīva – mazinās slodze uz mugurkaulu un locītavām. Savukārt, vingrošanas nūja vai hanteļu pāris palīdz lieliski izvingrināt rokas, plecus un muguru. Turklāt, vingrinājumus nav nepieciešams pildīt ilgstoši – pietiek ar pāris vingrinājumiem, kam tiek veltītas 5 līdz 10 minūtes.

Aizdevums.lv - Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kustību svarīgums veselīgā dzīvesveidā – eksperta viedoklis

“Pats esmu pieredzējis fizioterapeits – esmu strādājis gan fizioterapijas un medicīnas centros, gan arī sportā. Diezgan liela fizioterapeitu pacientu daļa ir cilvēki ar sēdošiem darba veidiem – biroju darbinieki, grāmatveži, IT speciālisti un daudzi citi. Lielākai daļai sāp muguras, ir savilktas sprandas, populāras ir arī problēmas plecos un plaukstās. Galvenais ieteikums šiem cilvēkiem parasti ir sākt kustēties un vingrot. Protams, ir arī citas metodes, kā problēmas risināt, piemēram, kinezioloģiskā teipošana un masāžas, kas palīdz noņemt sāpes un saspringumu. Tomēr nekas nevar aizvietot kustības. Tāpēc visiem saviem klientiem es iesaku vingrošanu. Ir svarīgi vairāk staigāt, braukt ar riteni, peldēt vai arī vingrot, kā arī draudzēties ar fizioterapeitiem, kas vienmēr ir atvērti palīdzēt ar padomu un veiksmīgi spēs sastādīt treniņu plānu un vingrinājumu programmu. Fizioterapeits ir tas cilvēks, kurš var arī sateipot, veikt masāžu savilktajai sprandai vai mugurai,” pieredzē dalās Aigars Caune.

Vingrošanas inventārs, ko izmanto speciālisti

Vingrošanas inventārs ir neatņemama fizioterapeitu darba sastāvdaļa, kas dod iespēju saviem klientiem nodrošināt augstāko pakalpojumu kvalitāti. Vairāk par to, ko savā ikdienā izmanto speciālisti, stāsta fizioterapeits Aigars Caune: “Fizioterapeita darbā liela nozīme ir vingrošanas inventāram. Visvairāk ar saviem pacientiem mēs veicam ārstniecisko vingrošanu, tāpēc visnepieciešamākās pamatlietas ir vingrošanas inventārs – vingrošanas paklājiņš, vingrošanas bumba, hanteles, pretestības gumijas, līdzsvara virsmas, un masāžas rullītis vai bumbiņa.”

Vingrošanas inventārs.

Vingrošanas preces pieejamas ikvienam

Vingrošanas inventārs ir lielisks palīgs sevis uzturēšanai labā formā. Turklāt, to savā ikdienā var izmantot ikviens. Tāpēc, kur tādu iegādāties, stāsta savas jomas speciālists Aigars Caune: “Nereti pacientiem rodas jautājums, par to, kur vingrošanas inventārs tiek iegādāts. Tieši tāpēc mēs esam izveidojuši specializētu fizioterapijas preču veikalu, kurā visu nepieciešamo var atrast ne tikai fizioterapeiti, bet arī pacienti. Mūsu veikalā, Fiziopreces.lv, šis vingrošanas inventārs ir plaši pieprasīts. Cilvēki vingrošanas preces galvenokārt pērk, lai arī mājās un darbā varētu pildīt vingrinājumus. Fiziopreces.lv produktu sortiments ir pārbaudīts, veikalā piedāvājam kvalitatīvas un pieprasītas preces, tāpēc ikvienam ir iespēja atrast visu sev nepieciešamo.”

Domājot par veselīgu dzīvesveidu, Aizdevums.lv sadarbībā ar Fiziopreces.lv klientiem piedāvā preces iegādāties uz nomaksu.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.