Kā izvēlēties sev piemērotu portatīvo datoru?

Sieviete domā, kur pirkt jaunu portatīvo datoru.

Datoriem ir plašs pielietojuma spektrs, no kuriem svarīgākais ir padarīt mūsu ikdienas darbus vieglāk un ērtāk paveicamus. Noteikti arī Tu esi viens no tiem, kuram datora lietošana veicinātu produktivitāti. Esi izlēmis, ka labāk pirkt portatīvo datoru nevis stacionāro, bet vēl aiz vien neesi īsti drošs par to, kādu tieši portatīvo datoru iegādāties?

Neuztraucies, Aizdevums.lv sniegs padomus, norādot svarīgākos raksturlielumus, kas palīdzēs saprast, kāds portatīvais dators būs labs un piemērots tieši Tev!

Sāc ar mērķi – kādam nolūkam plāno pirkt datoru?
Pirkt budžeta portatīvo datoru vai ieguldīt naudu jaudīgākā palīgā?
Kādu portatīvo datoru izvēlēties?
Procesors
Operatīvā atmiņa (RAM)
Datu nesējs (HDD vai SSD disks)
Videokarte (diskrētā vai iebūvētā)
Ekrāns
Perifērija 

Sāc ar mērķi – kādam nolūkam plāno pirkt datoru?

Uzdod sev jautājumu, kādam mērķim vēlies pirkt datoru. Vai plāno pirkt portatīvo datoru tikai darba vajadzībām? Turklāt ir arī svarīgi nošķirt darba aspektu, jo vienam cilvēkam darbs ir saistīts ar e-pastu rakstīšanu un Microsoft Office izmantošanu, bet otram – ar foto vai video apstrādi, kurai nepieciešams jaudīgs portatīvais dators. Arī datorspēļu gadījumā ir vajadzīgi krietni jaudīgāki datori. Piebilst varam arī to, ka datorspēlēm visieteicamākais ir izvēlēties
stacionāro datoru funkcionalitātes dēļ. 

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Pirkt budžeta portatīvo datoru vai ieguldīt naudu jaudīgākā palīgā?

Saprotot to, kādam mērķim vēlies pirkt datoru, Tu spēsi arī objektīvāk noteikt, cik tad lielu summu esi gatavs ieguldīt. Piedāvātais portatīvo datoru klāsts ir ļoti daudzveidīgs ne vien funkciju, bet arī cenu ziņā. Nosaki sev maksimālo summu, tad salīdzini cenas datoru veikalos, tādējādi spēsi atrast sev piemērotāko portatīvo datoru un cenu. 

Uz galda stāv ikdienas vajadzībām pirkts portatīvais dators.

Kādu portatīvo datoru izvēlēties?

Izvēloties sev portatīvo datoru, galvenā uzmanība jāvērš šiem raksturlielumiem: procesoram, operatīvajai atmiņai (RAM), datu nesējam (HDD/SSD), videokartei, ekrānam un perifērijai. 

Procesors

Procesors ir viens no svarīgākajiem raksturlielumiem, kas nosaka datora kopējo veiktspēju. Latvijas tirgū pārsvarā ir pieejami divu ražotāju procesori – Intel un AMD – no kuriem visbiežāk ir sastopams tieši Intel. Tādēļ apskatīsim Intel klāstā pieejamos procesorus, sākot ar mazākas jaudas procesoriem: 

Atom – visvājākais procesors ar zemu veiktspēju, paredzēts, piemēram, dažādu dokumentu uzglabāšanai vai ziņu šķirstīšanai internetā;

Celeron – salīdzinājumā ar Atom nedaudz augstāka veiktspēja;

Pentium – optimāls procesors biroja datoram un vienkāršu programmu izmantošanai.

Jaudīgo procesoru grupa:

i3 – vidējas jaudas procesors universālam datoram plašāku programmu klāsta izmantošanai;

i5 – jaudīgs procesors, kas būs piemērots arī prasīgākām programmām un spēlēm;

i7 un i9 – vieni no šī brīža jaudīgākajiem procesoriem, piemēroti programmām un datorspēlēm, kas prasa pastiprinātu procesora darbību.

Tomēr būtiski ir izcelt, ka šo procesoru jauda būs atkarīga arī no to paaudzes. Piemēram, “Intel Core i3-7020U” apzīmē, ka šis ir septītās paaudzes i3 procesors. Un septītās paaudzes i3 procesors var būt jaudīgāks par trešās paaudzes i5 procesoru. 

Operatīvā atmiņa (RAM)

Operatīvā atmiņa ir tikpat svarīga, jo tā tiešā veidā sastrādājas ar procesoru. Izvēloties lielāku RAM, Tu nodrošināsi sev to, ka, atverot vairākas cilnes ar mājaslapām, datoram nedraudēs “uzkāršanās”. Pašlaik ieteicamais minimālais apjoms ir 4GB, tomēr ikdienas lietošanai būtu jānodrošina 8GB. Turpretim spēlēm un jaudīgām apstrādes programmām – 16GB un vairāk. Uzmanība jāvērš arī atmiņas tipam (līdzīgi kā procesora paaudzēm), ko apzīmē ar “DDR”. Jo lielāks cipars apzīmējumam klāt nāk, jo jaunāka un ātrāka ir operatīvā atmiņa. 

Datu nesējs (HDD vai SSD disks)

Salīdzinot HDD ar SSD disku, starpību Tu redzēsi uzreiz. SSD ir jaunākas paaudzes disks ar ātrāku datu apstrādes veiktspēju, kas Tev nodrošinās ātrāku, piemēram, programmu atvēršanos. Tomēr, ja ir nepieciešams uzglabāt datorā lielu datu apjomu, tad ietilpīga SSD diska iegāde prasīs arī lielāku naudas ieguldījumu.

Ir pieejami arī kombinētie varianti jeb SSHD, kurā SSD nodrošina ātru sistēmas darbību, bet HDD paredzēts apjomīgu datu glabāšanai. 

Videokarte (diskrētā vai iebūvētā)

Videokarte primāri ir svarīga tiem, kas vēlas strādāt ar grafiskām programmām vai spēlēt datorspēles. Šajos gadījumos būtu jāizvēlas diskrēto videokarti (AMD vai nVidia). Savukārt, iebūvētās videokartes (Intel) var izvēlēties tie, kuriem nav nepieciešamība pēc tik jaudīgām programmām un kuri nevēlas pārmaksāt par datoru. Iebūvētās videokartes pārsvarā atrodas uz procesora, piemēram, Intel HD Graphics 620 vai AMD Radeon 520. 

Sieviete lieto portatīvo datoru darba vajadzībām.

Ekrāns

Izvēloties portatīvo datoru, ir svarīgi pievērst uzmanību arī ekrānam – tā izmēram un displeja veidam. Ja dators paredzēts ceļošanai, tad vari pirkt mazāka izmēra portatīvo datoru – 13-14”. Ikdienas lietošanai būs piemērots 15.6” izmērs, savukārt, ja plānots ir strādāt ar grafiskajām programmām, tad ieteicams 17” vai lielāks ekrāns.

Displeja veidus pamatā var iedalīt divās kategorijās – LCD un LED. LED displejiem ir ļoti augsta attēla kvalitāte, un salīdzinājumā ar LCD ekrāniem tie ir ar labāku krāsu kontrastu, ekonomiski un dabai draudzīgi – nesatur dzīvsudrabu, halogēnu un svinu.

Displeji ir pieejami glancētā vai matētā veidā. Glancētie displeji ir ar izteiktāku kontrastu, asumu un spilgtām krāsām, turpretim matēto displeju priekšrocība ir tāda, ka tajos neatspīd gaisma, padarot tos ērtāk lietojamus biroja darbiniekiem. 

Perifērija

Gadījumā, ja ar datoru būs nepieciešamība pieslēgties internetam, izmantojot kabeli, tad jāizvēlas portatīvo datoru ar LAN pieslēguma vietu (daudziem plānajiem datoriem tādas vairs nav). Ja darba nolūkam datoram būs jāpieslēdz papildus monitors, tad jāskatās, lai būtu pieejama HDMI vai VGA pieslēguma vieta. Dārgākiem datora modeļiem ir iespējams papildus pievienot SDD disku vai paplašināt RAM.

Saprotot to, kāds portatīvais dators būs labs un piemērots tieši Tev, var gadīties, ka izvēlētā datora cena neiekļaujas Tavā norādītajā budžetā. Šajā gadījumā mēs iesakām labāk nedaudz pagaidīt un iekrāt naudu vai izvēlēties naudas kredītu, nekā samierināties ar lētāku portatīvo datoru, kas var neapmierināt visas vajadzības.

Ceram, ka spējām izvēli padarīt kaut nedaudz vieglāku!

Citus noderīgus ieteikumus meklē Aizdevums.lv blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.