Kas ir inflācija un kā tā ietekmē ikdienas dzīvi?

Sieviete lasa informāciju par inflāciju.

Skaidrs ir tas, ka šobrīd ikviens no mums izjūt produktu un pakalpojumu cenu pieaugumu. Protams, dažādās nozarēs preču un pakalpojumu cenas var svārstīties, taču šobrīd jau varam runāt par vispārēju preču un pakalpojumu cenu pieaugumu jeb inflāciju. Kas tad īsti ir inflācija un kā tā ietekmē mūsu ikdienas dzīvi? To uzzināsi tālāk šajā rakstā!

Kas ir inflācija?
Kā inflācija ietekmē mūsu ikdienas dzīvi?
Kā mazināt inflācijas radītās sekas?

Kas ir inflācija?

Tātad par inflāciju varam saukt situāciju, kad ir vērojams nevis atsevišķu un konkrētu produktu cenu pieaugums, bet gan vispārējs patēriņa cenu kāpums. Vienkāršāk runājot, inflācijas laikā samazinās valūtas vērtība, līdz ar to šodien par kādu konkrētu naudas summu var nopirkt mazāk nekā vakar vai aizvakar.

Kā inflācija ietekmē mūsu ikdienas dzīvi?

Šobrīd var teikt, ka inflācijas ietekmi vienā vai otrā veidā izjūt gandrīz ikviens. Inflācija ir būtiski paaugstinājusi, piemēram, pārtikas produktu, mājokļu, veselības aprūpes, transporta, energoresursu un daudzu citu preču un pakalpojumu cenas. Taču tā kā, inflācija diemžēl nenozīmē arī darba samaksas kāpumu, tad tās ietekmē cilvēki par esošajiem naudas līdzekļiem var nopirkt arvien mazāk. Līdz ar to ikvienam nākas izvērtēt savas prioritātes, rūpīgi pārskatīt savu budžetu un iespējams atteikties no kādām vēlmēm.

Tiek veikti izmaksu pieauguma aprēķini.

Kā mazināt inflācijas radītās sekas?

Tātad, kā jau tika noskaidrots, tad inflācija ir vispārējs preču un pakalpojumu cenu pieaugums, kas nozīmē, ka ikdienas par esošajiem naudas līdzekļiem iespējams nopirkt arvien mazāk. Kā optimizēt savus tēriņus, lai mazinātu inflācijas negatīvās sekas? Lūk, daži padomi, kas Tev var noderēt!

  • Parūpējies par mājokļa energoefektivitāti
    Tuvojošos apkures sezonu liela daļa cilvēku gaida ar bažām, jo tiek prognozēts būtisks siltumenerģijas cenu pieaugums. Tāpēc ir vērts izvērtēt sava mājokļa energoefektivitāti un iespējams ieviest kādus risinājumus. Piemēram, pirms apkures sezonas pārliecinoties par logu un durvju siltumnecaurlaidību, tiks mazināti nevēlami un lieki siltuma zudumi, tādējādi palīdzot optimizēt apkures izmaksas.
    Tāpat jau tagad ir manāms ievērojams elektroenerģijas cenu kāpums, tāpēc ir vērts pārskatīt savus patēriņa paradumus. Elektrības izmaksu optimizēšanai lieti var noderēt novecojušu ierīču aizstāšana ar augstākas energotaupības klases iekārtām, kvēlspuldžu maiņa uz gaismas diožu jeb LED spuldzēm, ierīču neatstāšana gaidīšanas režīmā, kā arī gaismas izslēgšana telpās, kurās neviens neatrodas.
  • Izvēlies automašīnas alternatīvas
    Patēriņa cenu kāpums ir būtiski izjūtams un redzams arī degvielas cenās. Gan benzīna, gan dīzeļdegvielas cenas ir ievērojami augstas un svārstīgas, tāpēc, lielisks veids, kā optimizēt savus ikdienas tēriņus, ir alternatīvu transportlīdzekļu izvēlēšanās. Ja vien tas iespējams, pārvietojies ar kājām vai velosipēdu. Tāpat būtiski automašīnas izdevumus samazinās sabiedriskā transporta lietošana. Protams, automašīnas sniegtais komforts ir neatsverams, it īpaši tad, kad laikapstākļi kļūst arvien drūmāki, taču kamēr vēl rudens mūs priecē ar krāsainām lapām un sauli, izmanto iespēju pārvietoties ar kādu no automašīnas alternatīvām.
  • Investē savus uzkrājumus
    Tāpat inflācija atstāj negatīvu ietekmi ne tikai uz pirktspēju, bet arī uz to cilvēku uzkrājumiem, kuri vienkārši tiek krāti un turēti bankas kontā. Tā kā inflācijas laikā samazinās naudas vērtība, par kontā uzkrāto naudu, piemēram, pēc gada varēs nopirkt daudz mazāk un par kādu preci vai pakalpojumu nāksies maksāt ievērojami vairāk. Tāpēc ir vērts padomāt par savu uzkrājumu ieguldīšanu, piemēram, finanšu tirgū vai kādā nekustamajā īpašumā.

Aizdevums.lv - Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

  • Veic kredītu apvienošanu
    Pārkreditācija ir lielisks risinājums, kas dod iespēju esošās finanšu saistības apvienot vienā ērtā maksājumā ar iespējami izdevīgāku procentu likmi un atmaksas termiņu. Šādā veidā kredītsaistību atmaksa ir daudz ērtāka un drošāka, jo nav nepieciešams veikt vairākus atsevišķus maksājumus, par kādu no tiem aizmirstot. Tāpat pārkreditācija sniedz iespēju iegūt izdevīgākus kredītlīguma nosacījumus, tādējādi, iespējams, ļaujot ietupīt.

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.