Kas jāņem vērā, plānojot jauna mājokļa iegādi?

Tiek saņemtas iegādātā mājokļa atslēgas.

Mājoklis, ko saukt par savu, ir daudzu cilvēku sapnis. Taču brīdī, kad rodas izdevība šo sapni piepildīt, nereti plašajā piedāvājumu klāstā var viegli apjukt, tāpēc, lai jauna mājokļa iegāde būtu veiksmīga, ir būtiski ņemt vērā vairākus faktorus.

Savu vajadzību izvērtēšana
Finansiālo iespēju apzināšanās
Piemērotākā mājokļa meklējumi
Padziļināta mājokļa izpēte
Iespēju izvērtēšana mājokļa uzturēšanā un labiekārtošanā

Savu vajadzību izvērtēšana 

Plānojot jauna mājokļa iegādi, pats galvenais ir saprast, ko Tu vēlies un kas Tev ir vajadzīgs. Skaidri nodefinē savas vajadzības un kritērijus, kam jaunajam mājoklim būtu jāatbilst, piemēram, tam jābūt lielākam kā līdzšinējai dzīvesvietai vai arī tam ir jāatrodas ārpus pilsētas. Turklāt, izvērtējot un nosakot savas vajadzības, ir svarīgi ņemt vērā, ka mājoklis nav tā lieta, ko iegādājamies katru dienu, tāpēc padomā par to, lai Tavas šī brīža vajadzības un vēlmes būtu aktuālas arī ilgtermiņā.

Finansiālo iespēju apzināšanās

Kad esi skaidri apzinājies savas vajadzības, izvērtē savas finansiālās iespējas, lai noskaidrotu, vai vēlmes vari īstenot ar savām reālajām iespējām. Rēķinies, ka jauna mājokļa iegāde prasa lielus finanšu līdzekļus, tāpēc padomā par to, kur tos iegūsi, kā arī vai ar esošo budžetu pietiks, lai iegādātos mājokli, kas spēj apmierināt Tavas vajadzības. Ja mājokļa iegādei plāno ņemt kredītu, jau laikus izskati dažādus aizdevēju piedāvājumus un noskaidro, vai maksimālā summa, kuru vari saņemt ir pietiekama, lai iegādātos jaunu mājokli. Atceries – esi reāls un nepārvērtē savas iespējas, aizņemies atbildīgi!

Aizdevums.lv - Remonta kredīts līdz 25 000 EUR

Piemērotākā mājokļa meklējumi

Plānojot mājokļa iegādi, izvērtē, vai jauno dzīvesvietu vēlies meklēt pašu spēkiem vai arī uzticēt šo procesu profesionāļiem – nekustamo īpašumu uzņēmumiem. Tie, ņemot vērā Tavas vajadzības, palīdzēs atrast piemērotāko mājokli, kā arī sniegs darījuma drošības sajūtu. Kad plāno jauna mājokļa iegādi, izvērtē vai esi gatavs veltīt savu laiku tā meklējumiem, jo piedāvājums tirgū patiešām ir plašs un lieks meklēšanas process var prasīt diezgan ilgu laiku. Tāpat novērtē savas zināšanas nekustamo īpašumu jautājumos un jau laicīgi konsultējies ar speciālistiem, ja kādā aspektā nejūties drošs. Tas ir būtiski, lai mājokļa iegādes darījums noritētu veiksmīgi.

Padziļināta mājokļa izpēte

Plānojot jauna mājokļa iegādi, jārēķinās ar to, ka būs nepieciešams veikt padziļinātu izpēti, kas ir īpaši būtiska privātmājām un renovētajām ēkām. Lai pārliecinātos par to, ka mājoklim nav kādi tehniskie zemūdens akmeņi, ieteicams sadarboties ar sertificētiem speciālistiem, kas palīdzēs novērtēt Tava izvēlētā mājokļa stāvokli. Rēķinies ar to, ka šis pakalpojums prasīs papildu izdevumus, tāpēc jau laicīgi izskati izdevīgākos piedāvājumus.

Pāris plāno kā iekārtot mājokli.

Iespēju izvērtēšana mājokļa uzturēšanā un labiekārtošanā

Plānojot jauna mājokļa iegādi, ir būtiski padomāt ne tikai par iegādes, bet arī uzturēšanas un labiekārtošanas izmaksām. Pievērs uzmanību izvēlētā mājokļa energoefektivitātei un komunālo pakalpojumu apmēram, jo tās ir izmaksas, kuras nāksies segt katru mēnesi. Tāpat, piemeklējot jaunu dzīvesvietu, izvērtē to, vai vēlēsies un varēsi veikt remontdarbus. Tā kā mājokļa remonts un labiekārtošana prasa papildu naudas līdzekļus, laiku un pūles, novērtē, vai esi gatavs sava sapņu mājokļa izveidei veltīt visu iepriekš minēto. Ja plānojot mājokļa iegādi, esi gatavs veltīt līdzekļus tā labiekārtošanai, noderīgs var būt kredīts remontam, jo tas sniedz iespēju iegūt finanšu līdzekļus, kurus izlietot jebkuriem mērķiem, kas saistīti ar īpašuma labiekārtošanu.

Ja vēlies uzzināt arī citus ar mājokli saistītus noderīgus padomus, lasi mūsu pārējos rakstus blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.