Mājas siltināšana – galvenie iemesli, kāpēc to darīt?

Tiek veikta jumta siltināšana.

Mājīgas, patīkamas un siltas telpas, kā arī optimāli izdevumi par to uzturēšanu – tas iespējams arī ēkās, kuras celtas pirms vairākām desmitgadēm un vairs neatbilst mūsdienu komforta un kvalitātes standartiem. Māju siltināšana ir risinājums, kas ir daudz izdevīgāks nekā jauna īpašuma iegāde un pārcelšanās uz jaunā projekta ēku, kas jau būvniecības procesā izveidota maksimāli energoefektīva. Māju siltināšana var sniegt būtiskus tehniskos un vizuālos uzlabojumus ikvienai ēkai – gan privātmājai, gan daudzdzīvokļu namam.

Kā notiek mājas siltināšana?
Kāpēc būtiski domāt par mājas siltināšanu?
Kādi ir galvenie ieguvumi no siltināšanas?
Cik izmaksā mājas siltināšana?

Kā notiek mājas siltināšana?

Mājas siltināšana ir komplekss pasākums, kas ietver dažādus risinājumus ēkas energoefektivitātes palielināšanai un siltuma zudumu novēršanai. Siltināšanu iespējams veikt gan no ēkas ārpuses, gan siltināt māju no iekšpuses. Kuru risinājumu izvēlēties, tas atkarīgs no ēkas stāvokļa un citiem faktoriem. Kompleksus mājas siltināšanas darbus visbiežāk izvēlas veikt no ārpuses, jo tādā veidā netiek samazināta dzīvojamā platība, ar ko jārēķinās, ja telpās siltināmais materiāls tiek uzklāts iekšpusē. Tomēr, ja ēkā ir daudzi īpašumi un nav vienošanās par visa kompleksa siltināšanu, tad var veikt iekštelpu siltināšanu konkrētā dzīvoklī.

Lai efektīvi veiktu siltināšanas darbus, vispirms ir nepieciešams noteikt, kurā zonās ir vislielākie siltuma zudumi. Ja ēka ir salīdzinoši jauna un labā stāvoklī, iespējams visas ēkas siltināšana pat nav nepieciešama. Vecākām ēkām parasti nepieciešama vispārējā siltināšana, kas ietver gan pamatus un pagrabu, gan sienas, kā arī bēniņus. Iespējams, nepieciešama arī logu, durvju un citu konstrukciju nomaiņa. Šīs zonas atbilstoši mūsdienīgas būvniecības standartiem tiek noklātas ar siltumizolējošiem, hidroizolējošiem un citiem materiāliem, vajadzības gadījumā arī papildu ventilācijas un citiem risinājumiem.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000

Kāpēc būtiski domāt par mājas siltināšanu?

Šis ir laiks, kad mums arvien vairāk jādomā par to, kā un cik daudz patērējam dažādus resursus, par ko maksājam un kā ar savu dzīvesveidu ietekmējam apkārtējo vidi. Mājoklis ir gan viens no lielākajiem resursu patērētājiem, gan arī veido ievērojamu daļu no ikmēneša izdevumiem. Tāpēc ir būtiski domāt, kā visus šos aspektus optimizēt un nodrošināt mūsdienīgu komfortu ar pēc iespējas mazāku resursu patēriņu un izdevumiem. 

Mājas siltināšana ir būtisks solis, kuru nevajadzētu atlikt. Jo ātrāk to veic, jo ātrāk var samazināt izdevumus par īpašumu un uzlabot dzīves apstākļus tajā. Jo ēka ir vecāka un sliktākā stāvoklī, jo siltināšanas darbi ir sarežģītāki, laikietilpīgāki un dārgāki. Iespējams, paralēli pašam siltināšanas procesam jāveic vēl citi remonta darbi un lielāku konstrukciju nomaiņa. Tāpēc ir prātīgi par sava īpašuma siltināšanas darbiem domāt jau laikus.

Mājas siltināšanas izmaksu aprēķins.

Kādi ir galvenie ieguvumi no siltināšanas?

Ieguvumi no mājas siltināšanas ir daudzi, un tie darbojas ilgtermiņā, tāpēc ir vērts ieguldīt līdzekļus šajā procesā.

  • Ievērojami samazināti siltuma zudumi ēkai,
  • Par vairāk nekā 30% mazāki izdevumi par patērēto siltumenerģiju,
  • Mazākas ēkas uzturēšanas izmaksas,
  • Pagarināts ēkas kalpošanas laiks,
  • Nekustamā īpašuma vērtības pieaugums,
  • Pievilcīgāks īpašuma kopējais izskats,
  • Uzlabots mikroklimats, gaisa kvalitāte, samazināts trokšņu līmenis.

Cik izmaksā mājas siltināšana?

Uz šo jautājumu iespējams atbildēt tikai tad, kad ņemti vērā visi siltināšanā aktuālie faktori – ēkas lielums, stāvoklis, veicamo darbu saraksts, materiālu, darba un citas izmaksas. Tāpēc vienu konkrētu summu nav iespējams noteikt, neizvērtējot individuālo situāciju. Lai uzzinātu, cik mājas siltināšana izmaksās, nepieciešams sazināties ar speciālistiem, kuri veiks darbus, un lūgt izveidot tāmi. Jāņem vērā, ka vecākai ēkai summa var būt lielāka, jo ir vairāk veicamo darbu. Jo agrāk ēkai veic renovāciju, jo izdevumi mazāki.

Jāatgādina, ka māju siltināšanai iespējams piesaistīt arī daļu finansējuma no Eiropa Savienības struktūrfondiem vai valsts atbalsta programmas privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai.

Ja Tev šobrīd un tuvākajā nākotnē ir aktuāli uzlabot sava mājokļa energoefektivitāti vai ieviest savā ikdienā citus videi un maciņam draudzīgus risinājumus, tad iepazīsties sīkāk ar Aizdevums.lv finanšu pakalpojumu EKO kredīts, kurš var kļūt par labu atspēriena punktu Tavu mērķu īstenošanai.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.