Padomi, kā izvēlēties mazlietotu auto ģimenei!

Ģimene izvēlas sev piemērotāko mazlietotu automašīnu.

Ģimenes auto izvēle ir atbildīgs darbs, jo jaunajam papildinājumam ir jāatbilst katra ģimenes locekļa vēlmēm un vajadzībām. Mazlietotu automašīnu tirgū ir ļoti plašs piedāvājumu klāsts, tādēļ rūpīga izpēte ir neatņemama sastāvdaļa izvēles procesā. Aizdevums.lv ir apkopojis vairākus noderīgus padomus, kas palīdzēs vieglāk un ātrāk atrast jūsu ģimenei atbilstošāko auto.

Drošības faktors, izvēloties mazlietotu ģimenes automašīnu
Automašīnas ietilpība jeb cik lielu mazlietotu auto pirkt?
Praktiskuma pamatprincips, izvēloties ģimenes automašīnu
Mazlietota auto aprīkojums ērtākai ģimenes ikdienai
Mazlietotas automašīnas degviela – ietaupīšanas iespējas 

Drošības faktors, izvēloties mazlietotu ģimenes automašīnu

Vissvarīgākais ģimenes auto izvēles kritērijs ir drošība. Mazlietotai automašīnai jābūt aprīkotai ar drošībai svarīgām funkcijām kā, piemēram:

  • ar sēdekļu stiprinājumiem, kas sadursmes gadījumā pasargās bērnu, noturot viņu auto sēdeklītī,

  • ar vadītāja bloķēšanas slēdzi, kas ļauj nobloķēt pasažieru logus un durvis,

  • ar skaņas brīdinājuma signālu par atsprādzētām drošības jostām.

Jaunākas automašīnas ir aprīkotas arī ar tādām svarīgām drošības funkcijām un palīgsistēmām kā kruīza kontrole, ceļa joslas asistentu, aklo zonu monitoru, distances sensoriem u.c. Šīs funkcijas palīdzēs jums brauciena laikā, ja uzmanība ir jāpievērš automašīnā sēdošajiem bērniem. 

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Automašīnas ietilpība jeb cik lielu mazlietotu auto pirkt?

Viens no svarīgākajiem ģimenes auto izvēles kritērijiem ir arī automašīnas ietilpība. Jo lielāka ģimene, jo svarīgāk ir padomāt par to, lai katrs automašīnā justos ērti. It sevišķi automašīnas komforts ir svarīgs, ja ar mašīnu tiek plānoti garāki izbraucieni. Turklāt, ja ģimenē ir mazi bērni, tad noteikti ir jāpadomā par to, lai automašīnā būtu iespējams piestiprināt bērnu autokrēsliņu.

Ne mazāk svarīgs ir arī auto bagāžnieks – apdomā, cik daudz parasti līdzņemamo mantu ir Tavai ģimenei un vai nav nepieciešams auto ar nedaudz lielāku bagāžu, lai arī nākotnē nebūtu jāraizējas par ietilpību.

Lielas ģimenes visbiežāk dod priekšroku miniveniem, kuram ir septiņas ērtas sēdvietas ar plašu salonu. Minivena priekšrocība ir arī tāda, ka šim auto durvis atveras uz sāniem. Bīdāmo durvju mehānisms ļauj vieglāk izcelt un iecelt bērnu no autokrēsliņa, kā arī šāda durvju funkcija ir parocīga šaurās vietās. Turklāt, ja gadīsies reizes, kad braucēju nebūs, taču ir nepieciešama vieta mantu pārvadāšanai, tad būs iespējams liekās sēdvietas izņemt, tādējādi palielinot bagāžas ietilpību.

Bērnu autokrēsliņš piestiprināts pie aizmugurējiem auto sēdekļiem. 

Praktiskuma pamatprincips, izvēloties ģimenes automašīnu

Uzsākot ģimenes automašīnas meklējumus, bez salona un bagāžas nodalījumu izmēriem ir jāņem vērā arī auto praktiskums. Praktisks auto būs tāds, kura sēdekļus varēs pēc iespējas vairāk pielāgot savām un citu vajadzībām – sēdekļu paslēpšana vai izņemšana, bīdīšana, pielāgojot pasažiera auguma garumam un atbrīvojot vietu kājām – un kuram ir papildus noderīgas funkcijas. Piemēram, miniveniem pie sēdekļu aizmugurēm ir piestiprināti nolaižami galdiņi vai mikroautobusiem ir brīvi rotējami sēdekļi, kas ļauj garākos izbraucienos spēlēt galda spēles vai ieturēt pusdienu pārtraukumus. Ļoti parocīgi ir arī plaši nodalījumi, kuros var turēt ikdienai nepieciešamās lietas. 

Mazlietota auto aprīkojums ērtākai ģimenes ikdienai

Vēl viens būtisks kritērijs, meklējot atbilstošu ģimenes auto, ir tās aprīkojums. Aukstākajiem mēnešiem ļoti noderīgas funkcijas būs sēdekļu un stūres apsilde, savukārt siltākiem mēnešiem ieteicamas ir automašīnas, kuras aprīkotas ar klimata kontroles funkciju. Aizmugurējo logu tonējums arī var būt ļoti parocīgs saulainā laikā, jo sevišķi, ja mašīnā sēž bērns.

Papildus automašīnas aprīkojums, kas nav obligāts, bet manāmi atvieglos ikdienu, ir, piemēram, automātiski atverams un aizverams bagāžnieka nodalījuma vāks vai bagāžnieka pārsegs, kas palīdz sadalīt kravas telpu, tādējādi sadalot gan slodzi, gan nodrošinot mantu aizsardzību. 

Mazlietotas automašīnas degviela – ietaupīšanas iespējas

Automašīnas iegāde paredz lielas izmaksas, tādēļ neapšaubāmi rodas pārdomas par to, kā var ietaupīt uz ikdienas tēriņiem. Izvēloties mazlietotu auto, būtu ieteicams padomāt arī par to, kādam degvielas veidam dot priekšroku.

Viens no piemērotākajiem degvielas veidiem, ko izvēlēties ģimenes automašīnai, būs dīzeļdegviela, jo tā nodrošinās mazāku degvielas patēriņu, ilgāku kalpošanas mūžu, mazāk kaitīgo izmešu daudzumu, kā arī šis degvielas veids tiek uzskatīts par drošāko izvēli, jo dīzeļdegviela neizdala viegli uzslimojošus tvaikus, kā tas ir benzīna gadījumā.

Nepārprotami, izvēloties sev un savai ģimenei mazlietotu automašīnu, ir būtiski pievērst uzmanību daudz un dažādām niansēm. Lai automašīnas drošība, komforts un pielietojums būtu augstā līmenī, ir vērts apsvērt iegādāties auto par nedaudz lielākiem naudas līdzekļiem nekā sākotnēji bija paredzēts. Noteikti, ka būs nepieciešams nedaudz vairāk laika, lai sakrātu naudu, taču ilgtermiņā tas noteikti atmaksāsies. Ir iespējams arī vērsties pie finanšu iestādēm, ņemot aizdevumu auto iegādei. Aizdevums.lv auto līzinga kalkulators palīdzēs izvērtēt finanšu iespējas.

Papildus noderīgi padomi, kas palīdzēs droši iegādāties lietotu auto:

Populārakie lietotie auto Latvijā

Kur pirkt lietotu auto, un kam jāpievērš uzmanība

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.