Padomi, kā samazināt ikdienas izmaksas

Ar kalkulatoru tiek veikti aprēķini, lai samazinātu ikdienas izmaksas.

Gaidāmā rudens un ziemas sezona jau straujiem soļiem tuvojas. Ja citus gadus ar prieku gaidījām zeltainās rudens lapas un pirmās sniegpārslas, tad tagad to visu papildina bažas par prognozēto elektrības un komunālo pakalpojumu cenu kāpumu. Lai nākamo sezonu tomēr sagaidītu ar nedaudz mierīgāku sirdi, Aizdevums.lv vēlas dalīties ar dažiem praktiskiem padomiem, kas var palīdzēt samazināt ikdienas izmaksas.

Pārskati elektrības patēriņa paradumus
Pievērs uzmanību mājokļa siltumizolācijai un apkures sistēmai
Pārliecinies, vai dabasgāze ir izdevīgākais risinājums
Taupi ūdeni – mazgājies dušā
Šķiro atkritumus!

Pārskati elektrības patēriņa paradumus

Elektroenerģija ir viena no izmaksu pozīcijām, kurā nākamajā rudens un ziemas sezonā saskarsimies ar cenu kāpumu. Tāpēc ir vērts pārskatīt savus elektrības patēriņa paradumus, un, iespējams, veikt kādas izmaiņas.

  • Pārskati esošo līgumu
    Pirmais solis, lai optimizētu elektroenerģijas izmaksas, ir esošo līgumu pārskatīšana. Izvērtē, vai tagadējā elektrības pakalpojumu sniedzēja piedāvājums vēljoprojām atbilst Tavām reālajām vajadzībām. Iespējams, nepieciešama elektrības tarifa vai pat tirgotāja maiņa, ja esošā līguma nosacījumi vairs nav aktuāli un izdevīgi. Izvērtē vairāku elektrības tirgotāju piedāvājumus, un izvēlies savām vajadzībām piemērotāko. Elektrības pakalpojumu sniedzēja maiņa ir pavisam vienkāršs process, taču pievērs uzmanību, vai pārtraucot saistības ar esošo elektrības tirgotāju, nenāksies saskarties ar soda sankcijām.
  • Izvēlies energoefektīvas iekārtas un apgaismojumu
    Elektrības patēriņu iespējams samazināt, izmantojot energoefektīvas iekārtas. Vecās ierīces ir vērts aizstāt ar jaunākām A klases iekārtām. Tāpat, lieti noderēs kvēlspuldžu maiņa, aizstājot tās ar LED spuldzēm, kas patērē līdz pat 80% mazāk elektroenerģijas.
  • Samazini patēriņu, ja tas iespējams
    Paradumu maiņa ir viens no galvenajiem aspektiem, kas var palīdzēt efektīvi optimizēt elektroenerģijas izmaksas. Neatstāj iekārtas gaidīšanas režīmā, kā arī telpās, kurās neuzturies, izslēdz gaismu. Atbrīvojoties no šiem negatīvajiem ieradumiem, ilgtermiņā izdosies ietaupīt manāmu naudas summu.
  • Apsver saules paneļu uzstādīšanu
    Saules paneļu uzstādīšana ir tālredzīgs elektroapgādes risinājums, kas ilgtermiņā efektīvi palīdzēs samazināt ikdienas izmaksas. Tas ir lielisks ieguldījums gan šodienā, gan nākotnē, jo nodrošina lielāku neatkarību no kopējā elektrotīkla, tātad arī mazāku ietekmi no elektrības cenu svārstībām biržā. Protams, šāds elektroapgādes risinājums prasa diezgan lielus ieguldījumus, taču atmaksājas pārskatāmā laika periodā, ļaujot būtiski samazināt elektrības izmaksas.
Tiek izslēgts pagarinātājs, lai taupītu elektrību.

Pievērs uzmanību mājokļa siltumizolācijai un apkures sistēmai

Rudens un ziemas apkures sezonu liela daļa cilvēku gaida ar bažām, jo viens ir skaidrs – izmaksas par apkuri manāmi pieaugs. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību gan mājokļa siltumizolācijai, gan saviem paradumiem. Lai novērstu liekus siltuma zudumus, kas var palielināt apkures izmaksas, pārliecinies par mājokļa logu un durvju siltumizolāciju. Logu un durvju spraugas var veicināt siltuma zudumu, tāpēc ieteicams tās aizblīvēt. Tāpat siltuma zuduma novēršanai caur logiem var noderēt biezi aizkari vai žalūzijas. Ārdurvis, savukārt, vari nosiltināt, spraugas aizlīmējot ar speciāliem blīvējamiem materiāliem. Ja to vēl neesi izdarījis, tāpat ir vērts apsvērt veco koka logu maiņu uz jauniem plastikāta logiem, tādējādi būtiski novēršot siltuma zudumus.

Pārliecinies arī par mājokļa apkures sistēmas efektivitāti. Novecojušām sistēmām ir zemāka efektivitāte, līdz ar to tās patērē vairāk resursu. Tādēļ, iespējams, radiatoru maiņa būs tālredzīgs risinājums izmaksu samazināšanai ne tikai nākamajā, bet arī tālākās apkures sezonās.

Pārliecinies, vai dabasgāze ir izdevīgākais risinājums 

Dabasgāzei mājoklī ir ļoti daudz pielietojumu, tā tiek izmantota apkurei, siltā ūdens nodrošināšanai, ēdiena pagatavošanai. Pārskati visas pozīcijas, kurās Tavā mājoklī tiek izmantota gāze un izvērtē, vai tagadējos apstākļos, tā ir izdevīgākais risinājums. Tā kā lielākais dabasgāzes patēriņš parasti ir apkures sistēmai, tad, iespējams, ir vērts padomāt par kādu šī resursa alternatīvu. Privātmājām tā var būt malkas apkures izmantošana, granulu katla vai siltumsūkņa uzstādīšana.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Taupi ūdeni – mazgājies dušā

Arī ūdens parasti sastāda ievērojamu ikdienas izmaksu daļu, tāpēc ir vērts padomāt par savu ūdens patēriņa paradumu maiņu, lai nākamās sezonas komunālo maksājumu rēķini nesagādātu nepatīkamu pārsteigumu. Tā kā ūdens uzsildīšana ir daudz dārgāka, nekā paša ūdens izmaksas, ir būtiski pievērst uzmanību tieši karstā ūdens patēriņam. Visvairāk siltā ūdens tiek patērēts tieši mazgājoties, tāpēc viens no risinājumiem, kā samazināt tā patēriņu, ir dušas, nevis vannas izmantošana. Ieteicams izmantot mazas plūsmas dušas galvas, jo tās ierobežo ūdens plūsmu, tādējādi palīdzot samazināt tā patēriņu. Tāpat ir pieejamas arī digitālās rokas dušas, kas dod iespēju sekot līdzi ūdens patēriņam, signalizējot, kad ir laiks tā padevi izslēgt.

Šķiro atkritumus!

Energoresursu cenu pieauguma dēļ arī atkritumu apsaimniekošanas izmaksas palielinās. Tāpēc, lai nenāktos maksāt dārgāk, ir īstais laiks mainīt savus paradumus un sākt šķirot atkritumus. Jo mazāk tiek šķiroti sadzīves atkritumi, jo vairāk jāmaksā. Tādēļ, domājot par ikdienas izmaksu samazināšanu, tiem paredzētajos konteineros liec stikla, plastmasas, metāla, kartona, tekstilizstrādājumu un bioloģiski noārdāmos atkritumus.

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.