Jau atkal pārsista riepa bedrē! Kā izvairīties no auto bojājumiem?

Iegādātās automašīnas riepa bez bojājumiem.

Katru gadu Latvijas auto ceļi kūst līdz ar pirmajiem atkušņiem, un pārsista riepa kļūst par vienu no biežākajām problēmām gandrīz ikkatra braucēja ikdienā.

Kāpēc veidojas bedres uz ceļiem?
Auto bojājumi, ko rada bedres, var izmaksāt dārgi!
Kā pasargāt sevi no finansiāliem zaudējumiem bedres radītu bojājumu gadījumā?
Bez pārsistām riepām! Kā drošāk braukt pa bedrainiem ceļiem? 

Kāpēc veidojas bedres uz ceļiem?

Ziemas un pavasara sezonās, kad gaisa temperatūra ievērojami svārstās – naktī noslīdot zem nulles, bet dienas laikā strauji paaugstinoties – tiek bojāts asfalta segums. Pateicoties šiem mainīgajiem laika apstākļiem, izvairīšanās no bedrēm Latvijas autobraucējiem ir gandrīz neiespējama misija. Tomēr bedru veidošanos nosaka arī ceļa seguma vecums, kvalitāte un tā uzturēšana.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija ziņo, tad visvairāk apdrošināšanas pieteikumu saistībā ar bedrēm ienāk tieši no Rīgas, tas ir no 70% līdz 80%. Citās Latvijas pilsētās šī problēma ir mazāk aktuāla, visticamāk ielu stāvokļa dēļ. 

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Auto bojājumi, ko rada bedres, var izmaksāt dārgi!

Pārsista riepa nav vienīgais auto bojājums, kas var rasties bedru dēļ. Ja paveicas, bojājumi var būt arī nelieli kā, piemēram, maza skramba, tomēr pieredze rāda, ka visbiežāk sekas ir daudz nopietnākas. Gadījumos, kad bedrē tiek pārsista automašīnas priekšējā riepa, pastāv risks, ka arī aizmugurējā riepa būs bojāta, tādējādi izmaksas dubultojas.

Balstoties uz iepriekšējo gadu statistiku, vidēji zaudējumi, kas rodas mazāku vai lielāku bedru dēļ, svārstās no 600 līdz 700 eiro, taču zaudējumi var arī sasniegt vairākus tūkstošus. 

Kā pasargāt sevi no finansiāliem zaudējumiem bedres radītu bojājumu gadījumā?

Pieejamas dažādas auto apdrošināšanas iespējas, tomēr svarīgi uzsvērt, ka gadījumā, ja riepa tiek pārsista bedrē, tad OCTA par šādiem bojājumiem neizmaksā atlīdzību. Savukārt KASKO šajā gadījumā būs īstais atbalsts.

KASKO apdrošināšana ietver plašāku risku klāstu nekā OCTA. Līdz ar to tie, kam būs labs KASKO apdrošināšanas līgums, garantēs drošību savai finansiālajai nākotnei.

Turklāt, ja ir paņemts kredīts auto iegādei, tad šis aizdevuma veids neparedz obligātu KASKO apdrošināšanas iegādi no konkrēta pakalpojuma sniedzēja. Tādēļ svarīgi, pirms izvēloties sev apdrošinātāju, rūpīgi izpētīt visus noteikumus, kas attiecas uz auto bojājumiem bedru dēļ, jo katram apdrošinātājam polisē norādītie noteikumi var atšķirties. 

Sieviete skatās auto spogulī, lai izvairītos no auto bojājumiem.

Bez pārsistām riepām! Kā drošāk braukt pa bedrainiem ceļiem?

No iebraukšanas bedrē nav pasargāts neviens – pat vispieraudzējošākajiem autobraucējiem gadās iebraukt bedrē. Turklāt bedraini ceļi apdraud visu kopējo satiksmes drošību, tādēļ sniedzam pāris ieteikumus, kas varētu palīdzēt gadījumos, ja priekšā gaida lamatas jeb bedre.

1. Izvairoties no bedrēm, ņem vērā apkārt notiekošo satiksmi, jo katra Tava kustība var apdraudēt citus satiksmes dalībniekus. Necenties veikt straujas kustības pretējā vai blakus joslā, jo tas var radīt vēl bīstamāku situāciju nekā pati bedre.

2. Pamanot bedri pēdējā brīdī, būtu ieteicams bremzēt līdz bedrei, maksimāli samazinot ātrumu. Pirms tam gan pārliecinies, vai aizmugurē braucošais vadītājs ir tam gatavs. Savukārt tieši pirms bedres bremzes būtu jāatlaiž, lai amortizatoriem un piekarei nav papildus slodze, pārbraucot pāri bedrei.  

3. Autovadītāji dalās divās kategorijās, no kurām vieni saka, ka pa bedrainu ceļu jābrauc prātīgi un lēnām, savukārt otri apgalvo, ka “jālido” pāri. Taisnība atrodama abos gadījumos, jo jāizvēlas viens vai otrs. Šoreiz zelta vidusceļa nebūs! Ja automašīna ir labā tehniskā stāvoklī, tad mazajām bedrēm var braukt pāri ātrumā.  

4. Nereti autobraucēji saskaras ar neērtu situāciju, kad jāizvēlas – izvairīties no bedres un apšļakstīt blakus ejošo gājēju vai braukt bedrē iekšā. Tas, protams, paliek katra braucēja ziņā. Tomēr varam piebilst to, ka šajos gadījumos arī gājējiem jāpievērš uzmanība situācijai, jo ne vienmēr autobraucējam izdosies izvairīties no bedres, kā arī lieku reizi atgādinām, ka izvairīšanās no bedres var arī sagādāt nopietnākus riskus satiksmes drošībai.

Lai droša braukšana un mazāk apšļakstītu gājēju!

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus auto iegādes un uzturēšanas ieteikumus, iepazīsties ar mūsu auto padomu sadaļu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.