Veselības pārbaude – labākā investīcija sevī

Veselības Centrs 4 – Anti-Aging Institute

Veselība ir viens no mūsu lielākajiem dārgumiem, tādēļ ir svarīgi regulāri par to rūpēties un reaģēt, ja veselības stāvoklī manāmas kādas izmaiņas. Viens no veidiem, kā to darīt, ir veikt veselības pārbaudes, turklāt, ne tikai tad, kad pašsajūtā manāmas kādas negatīvas izmaiņas, bet arī tad, ja ar veselību šķietami viss ir kārtībā.

Lai mudinātu Tevi pievērst uzmanību savai veselībai, Aizdevums.lv sadarbībā ar “Veselības centrs 4” klīnikas “Anti-Aging Institute” kardioloģi Ingunu Rožkalni-Žuburi ir apkopojis svarīgāko informāciju par veselības pārbaudēm un to nozīmi.

Cik bieži ieteicams veikt profilaktiskās veselības pārbaudes
Ieteicamās pārbaudes, kuras nepieciešams veikt regulāri
Kompleksās veselības pārbaudes
Ieteikumi, lai pavasarī saglabātu veselību

Cik bieži ieteicams veikt profilaktiskās veselības pārbaudes

Veselības pārbaudes ir ieteicamas ne tikai tad, kad pamani kādas negatīvas izmaiņas, bet arī tad, kad jūties labi. Vairāk par to, cik bieži un kāpēc ieteicams veikt profilaktiskās veselības pārbaudes skaidro kardioloģe Inguna Rožkalne-Žubure: “Ja cilvēkam ikdienā nav sūdzību par veselību,  profilaktiskās veselības pārbaudes ieteicams veikt vismaz reizi gadā. Kāpēc ārsti tomēr iesaka veselību pārbaudīt pat tad, ja sūdzību nav? Jo veselības problēmas bieži sākas lēni, nemanāmi un nesāpīgi. Visspēcīgākais piemērs ir onkoloģiskās saslimšanas, kur sāpes un diskomforts var nozīmēt jau vēlīnu, grūti ārstējamu stadiju. Nekoriģēts cukura līmenis asinīs laika gaitā var attīstīties par otrā tipa diabētu, paaugstināts holesterīns izraisīt nopietnas asinsvadu problēmas nākotnē. Tieši sirds un asinsvadu slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem Latvijā.”
Tāpat kardioloģe komentē, ka riska grupu pacientiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām veselības pārbaudes ir biežākas, atbilstoši ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista norādījumiem.

Aizdevums.lv - Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Vairākus šādus profilaktiskos izmeklējumus apmaksā valsts (no konkrēta vecuma):

  • zarnu vēža pārbaude;
  • dzemdes kakla vēža pārbaude;
  • krūts vēža pārbaude (mamogrāfija);
  • prostatas vēža pārbaude.

Saskaroties ar pēkšņām veselības problēmām, vizīti pie ārsta un viņa noteiktos izmeklējumus nedrīkst kavēt. Laikus veikta, precīza diagnostika ir veiksmīgas ārstēšanas pamats. Īpaši būtiskas veselības pārbaudes ir sasniedzot 40 gadu vecumu, jo šajā vecumā bieži ir paaugstināts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, kā arī D vitamīna trūkums, kas var būt priekšvēstneši nopietnākām veselības problēmām nākotnē.

Ieteicamās pārbaudes, kuras nepieciešams veikt regulāri

Rūpējoties par savu pašsajūtu un veselību, vairākas pārbaudes ir ieteicams veikt regulāri. Kuras tās ir? To atbild kardioloģe Inguna Rožkalne-Žubure: “Asins analīzes , kas ietver sevī arī nieru, aknu rādītājus, holesterīnu un glikozi un urīnanalīzes. Šo analīžu rezultātu novirze no normas var liecināt par saslimšanu, kuru ārsts precizēs, nosakot papildizmeklējumus. Ieteicams pārbaudīt arī D un citu vitamīnu, kā arī minerālvielu līmeni. Arī virs normas paaugstināti rādītāji var norādīt uz veselības problēmām. Tāpat arī sirds veselības pārbaude ir ļoti būtiska. Sievietēm reizi gadā ieteicams apmeklēt ginekologu, vīriešiem – urologu.”

Vizītē pie ģimenes ārsta vismaz reizi gadā iespējams veikt vispārēju veselības pārbaudi – asinsspiediena un pulsa mērījumus, plaušu un sirds izklausīšanu, vēdera un limfmezglu iztaustīšanu, vairogdziedzera un krūšu apskati. Ja pārbaužu laikā tiks atklāts kas aizdomīgs, ārsts pacientu novirzīs tālākiem izmeklējumiem.

Daudzās darbavietās pastāv prasība par obligātajām veselības pārbaudēm – priekšstatu par savu veselību iespējams gūt arī no tām. Tomēr vairumā gadījumu šīs pārbaudes tiek veiktas retāk nekā reizi gadā.

Kompleksās veselības pārbaudes

Kompleksās veselības pārbaudes ir lielisks veids, kā parūpēties par savu veselību arī lielajā ikdienas steigā. Pateicoties Check-up programmām, kas parasti ir vienā veselības aprūpes iestādē veikts svarīgāko pārbaužu kopums, iespējams veikt veselības pārbaudes maksimāli īsā laikā. Pārbaužu noslēgumā ārsts apkopo izmeklējumus un informē pacientu par viņa veselības stāvokli. Tās tiek veidotas atbilstoši cilvēka vecumam, dzimumam un veselības riska faktoriem, piemēram, sievietes veselības pārbaužu programmās visbiežāk ietilps ginekoloģiskā, krūšu dziedzera, vēdera dobuma un vairogdziedzera ultrasonogrāfija, kā arī specifiskas analīzes (t.sk. audzēju marķieri), savukārt, vīrieša check-up programmā var tik iekļauta elektrokardiogramma, vēdera dobuma un prostatas ultrasonogrāfija, specifiskas analīzes, urologa konsultācija.

Sirds veselības diagnostikas pārbaude.

Ieteikumi, lai pavasarī saglabātu veselību

Pavasaris, kas nu jau vairs nav aiz kalniem, ir pārmaiņu laiks, kurā vēlamies justies labi, lai ar jaunu sparu un enerģiju sagaidītu gada saulaināko sezonu. Uz to norāda arī “Veselības centrs 4” klīnikas “Anti-Aging Institute” kardioloģe Inguna Rožkalne-Žubure: “Lielai daļai no mums pavasara tuvošanās nāk ar vēlmi iegūt jaunas enerģijas rezerves un jaunas ķermeņa aprises, lai pludmales sezonu sagaidītu ar prieku. Lai to veiksmīgi izdarītu, ir jāpārskata ikdienā uzņemtās pārtikas atbilstība un kvalitāte. Mūsu ikdienas uzturs neapšaubāmi ietekmē mūsu veselību. Uzturam ir ļoti svarīga loma dažādu slimību attīstībā, kā arī to profilaksē. Uzturam neapšaubāmi ir arī ļoti svarīga loma ķermeņa svara regulēšanā.”

Klīnikas speciāliste dalās arī ar vairākiem ieteikumiem, kas pavasarī palīdzēs justies labi:

  • ēdienreizēs iekļaut svaigus augļus, jo pavasarī organismam īpaši trūkst dažādi vitamīni:
    – A (antioksidants, kas pasargā arī no novecošanās);
    – C (imunitātes stiprinātājs);
    – D (izcils noguruma mazinātājs un palīgs smadzeņu darbībai);
    – E (spēcīgs antioksidants, kas rūpējas par labu ādas izskatu);
    – B grupas vitamīni (enerģijas avots un imunitātes stiprinātāji);
    – minerālvielas (kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, cinks, selēns);
  • vairāk mazkoloriju maltītes un uzkodas;
  • fiziskās aktivitātes svaigā gaisā;
  • ikdienā lietot pietiekami daudz ūdens;
  • veselīgs miegs.

Mūsu veselība pavisam noteikti ir labākā investīcija, ko varam veikt, tādēļ, ja arī Tu vēlies veikt veselības pārbaudi, taču šobrīd nav pieejami brīvi naudas līdzekļi, ņem vērā, ka sadarbībā ar Aizdevums.lv, klīnikas “Veselības centrs 4” pakalpojumi pieejami uz nomaksu. Klīnikā uz vietas iespējams noformēt aizdevumu.

Arī citus noderīgus padomus meklē mūsu bloga sadaļā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.