5 šašlika marinādes Jāņiem – pārbaudītas receptes, kas neliks vilties
Tūliņ jau klāt gada gaišākie un lustīgākie svētki – Jāņi. Lai gan tradicionālajā Jāņu mielasta galdā dominē tādi ēdieni kā Jāņu siers un pīrāgi, tomēr mūsdienās arvien biežāk šajos svētkos savu vietu ieņem arī šašliks. Tas ir kļuvis teju par neatņemamu sastāvdaļu daudzās Jāņu svinībās. Katram ir sava iecienītākā šašlika marinādes recepte un savi knifi ideālai gaļas pagatavošanai, tomēr ik pa laikam ir vērts paplašināt garšu horizontus un izmēģināt ko jaunu.
Lai palīdzētu Tev šajos svētkos pārsteigt savus viesus ar īpaši gardiem šašlikiem, esam apkopojuši piecas pārbaudītas un gardas šašlika receptes – gan klasiskas, gan oriģinālas. Iespējams, tieši šajos Jāņos atklāsi savu jauno favorītu!
1. Klasiskais cūkgaļas šašliks kefīra marinādē – vienkārši, ātri un vienmēr garšīgi!
Tev būs nepieciešams (uz 1 kg cūkgaļas):
- 500 ml kefīra
- 3 vidēji sīpoli (sagriezti ripiņās)
- 1 tējk. sāls
- ½ tējk. melno piparu
- 1 tējk. Saldās paprikas pulvera
- Pēc vēlēšanās – ķiploks, lauru lapas, citas garšvielas
Pagatavošana:
- Sagriez gaļu vidēja lieluma gabalos un ieliec tos lielā bļodā, kur gatavosi marinādi.
- Pievieno sāli, piparus, paprikas pulveri un samaisi.
- Pievieno sīpolus, kefīru, visu samaisi ar rokām un kārtīgi iemasē gaļā.
- Atstāj marinēties vismaz 6 stundas, ideāli – uz nakti.
Un kad viss ir sagatavots un gaļa kārtīgi iemarinējusies, atliek tikai iekurt grilu, uzaicināt draugus un ļauties vakara burvībai. Lai smaržo dūmi, sprakšķ ogles un galdā ceļas viens no gardākajiem iemesliem būt kopā. Labu apetīti!
2. Gruzīnu stila šašliks minerālūdens marinādē
Tev būs nepieciešams (uz 1 kg cūkgaļas):
- 1 l gāzēta minerālūdens
- 2–3 sīpoli sagriezti ripiņās/ gredzenos
- 1 tējk. sāls
- ½ tējk. melno piparu
- Daži pētersīļu vai kinzas zariņi
- Granātābola sīrups vai svaigas granātābola sēkliņas (pēc vēlēšanās)
Pagatavošana:
- Gaļu sagriez vidēja lieluma gabalos, pārkaisi ar sāli, pipariem un ieliec tos lielā bļodā, kur gatavosi marinādi.
- Pievieno sīpolu gredzenus, zaļumus.
- Pārlej ar gāzētu minerālūdeni – tas padarīs gaļu īpaši mīkstu!
- Ļauj ievilkties 3–6 stundas.
Gruzīnu virtuve vienmēr ir bijusi par sirds siltumu, dāsnumu un neatkārtojamu garšu spēli. Šis šašlika veids nav izņēmums. Vieglā minerālūdens marināde piešķir gaļai maigu tekstūru, kamēr zaļumi un granātābola nianses piedod tam īstenu Kaukāza raksturu. Pasniedz ar svaigu lavašu un zaļumiem.
3. Mednieku šašliks – ar sinepēm un sarkanvīnu
Tev būs nepieciešams (uz 1 kg cūkgaļas vai liellopa gaļas):
- 150 ml sausa sarkanvīna
- 1 ēdamk. graudaino sinepju
- 1 ēdamk. šķidra medus
- 2–3 ķiploka daiviņas
- Sāls, pipari, rozmarīns
Pagatavošana:
- Bļodā sajauc vīnu, sinepes, medu un garšvielas.
- Pievieno vidējos gabalos sagrieztu gaļu. Samaisi to ar rokām un kārtīgi iemasē garšvielas gaļā.
- Ļauj ievilkties vismaz 4–8 stundas, bet jo ilgāk, jo labāk.
Mednieku šašliks ir kā radīts tiem brīžiem, kad vēlies ko bagātīgāku, nedaudz mežonīgāku un ar raksturu. Vīna aromāts, sinepju asumiņš un medus saldums saplūst vienā sildošā kompozīcijā, kas piešķir gaļai dziļumu un neatvairāmu garšu. Tas ir šašliks, ko baudīt nesteidzoties pie ugunskura, klusumā vai sarunās ar draugiem.
4. Klasiskais sīpolu un etiķa šašliks
Tev būs nepieciešams (uz 1 kg cūkgaļas):
- 3–4 smalki sagriezti sīpoli
- 2 ēdamkarotes etiķa
- 1 tējk. sāls
- ½ tējk. piparu
- 100 ml eļļas
Pagatavošana:
- Sagriez gaļu vidēja lieluma gabalos un ieliec tos lielā bļodā, kur gatavosi marinādi.
- Sīpolus, sāli un piparus ieliek mazākā bļodā un kārtīgi samaisa, lai no sīpoliem izdalītos sula.
- Pievieno etiķi un eļļu.
- Pārlej šo marinādi gaļai, un kārtīgi samaisa visu ar rokām. Marinē vismaz 2–4 stundas.
Šī recepte ir īsta klasika. Tieši tā, kā daudzi no mums atceras šašliku no dārza svētkiem bērnībā. Sīpoli, etiķis un pipari veido stingru, izteiksmīgu garšas pamatu, kas izceļ gaļas sulīgumu un dod tai to vienkāršo, bet tik ļoti pazīstamo noskaņu. Nekā lieka. Vienkārši. Īsti. Neaizstājami.
5. Pikantais vistas šašliks jogurta un čili marinādē
Tev būs nepieciešams (uz 1 kg vistas gaļas):
- 300 ml bezpiedevu jogurta
- 1 tējk. čili pulvera vai asas paprikas
- ½ tējk. kurkumas vai karija
- 1 ēdamk. citrona sulas
- 2 ķiploka daiviņas
- Sāls, pipari
Pagatavošana:
- Sagriez gaļu vidēja lieluma gabalos un ieliec tos lielā bļodā, kur gatavosi marinādi.
- Pievieno jogurtu, garšvielas un citronu. Visu kārtīgi samaisa ar rokām.
- Ļauj marinēties 3–6 stundas.
Šis pikantais vistas šašliks ir kā neliels piedzīvojums. Ar austrumniecisku raksturu, vieglu uguntiņu un patīkamu garšvielu siltumu. Jogurts padara gaļu neticami maigu, kamēr čili un citronu sulas dzirksts piešķir raksturu un dzīvīgumu. Tā ir ideāla izvēle tiem, kas vēlas ko nedaudz citādāku, bet vienlaikus vienkāršu un izteiksmīgu. Pasniedz ar svaigiem salātiem vai mērci pēc izvēles.
Lai arī kura recepte Tev visvairāk iepatiktos – svarīgākais ir marinēt ar mīlestību un grilēt ar prieku. Šašliks nav tikai ēdiens. Tas ap sevi pulcē draugus un ģimeni, rada sarunas pie ugunskura un ļauj izbaudīt vienkāršus mirkļus, kas paliek atmiņā ilgi pēc tam, kad ogles jau izdzisušas. Novēlam atrast Tavu īsto un neatkārtojamo šašliku recepti!