Auto kredīts vai auto līzings – kādas ir galvenās atšķirības un priekšrocības?

Sieviete taisa vaļā durvis auto kredītā paņemtajai automašīnai.

Iegādājoties automašīnu, pircējiem ir iespēja izvēlēties finansēt automašīnas iegādi ar auto kredītu vai auto līzingu. Izlasi un uzzini, kādas ir tavas iespējas jaunas automašīnas iegādei!

Kas ir auto kredīts?
Kas ir auto līzings?
Piemērotākais finansējuma veids lietotu un jaunu automašīnu iegādei
Auto kredīta un auto līzinga salīdzinājums
Kam pievērst uzmanību, izvēloties auto kredītu vai līzingu? 

Kas ir auto kredīts?

Kas īsti ir auto kredīts un kādos automašīnas iegādes gadījumos tas ir piemērotākais finansējuma veids? Auto kredīts pēc būtības ir patēriņa kredīts, kura nosacījumi piemēroti tieši automašīnu iegādei. Līdzīgi kā patēriņa kredītu dažādu preču vai pakalpojumu iegādei, arī auto kredītu raksturo tas, ka tas ir vienkārši, ērti un ātri noformējams, jo netiek izvirzīta virkne prasību attiecībā uz automašīnas cenu, vecumu un automašīnas pircēja līdzmaksājumu. Visbiežāk automašīnu pircēji izdara izvēli par labu tieši auto kredītam trīs galveno priekšrocību dēļ, pirmkārt, iegādājoties automašīnu ar auto kredīta palīdzību, nav nepieciešamība veikt pirmo iemaksu, otrkārt, automašīnu uzreiz pēc iegādes ir iespējams reģistrēt uz pircēja vārda un, treškārt, auto kredīts nepieprasa obligātu KASKO aprošināšanas iegādi. Protams, minētās priekšrocības var krasi atšķirties dažādu kreditoru gan nebanku, gan banku vidū. Tāpēc, pirms steidzaties iegādāties jaunu auto, finansējot iegādi ar auto kredīta palīdzību, veltiet laiku dažādu kreditoru auto kredīta piedāvājuma izpētei, lai izvēlētos sev izdevīgāko!

Lai pircējs varētu izvērtēt savām vajadzībām un iespējām piemērotāko finansējuma veidu, nepieciešams izvērtēt konkrētā finansējuma veida prasības attiecībā uz automašīnas cenu un vecumu. Līdzīgi kā augstāk minētās auto kredīta priekšrocības, arī automašīnas cenas un vecuma nosacījumi dažādu kreditoru vidū var atšķirties. Taču visbiežāk auto kredīta saņemšanai netiek izvirzīti ierobežojumi attiecībā uz automašīnas cenu un vecumu. Turklāt auto kredītu ir iepsējams noformēt arī lietotu automašīnu iegādei ar vērtību no 1000 EUR. 

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Kas ir auto līzings?

Arī auto līzings ir populārs automašīnu iegādes finansējuma veids, taču to raksturo virkne dažādu ierobežojumu, kas jāņem vērā, ja pircējs vēlas iegādāties automašīnu līzingā. Jā, auto līzings ir piemērots gan jaunu, gan lietotu automašīnu iegādei, taču tas nosaka ierobežojumus attiecībā uz piešķirtā finansējuma apjomu, pircēja līdzmaksājumu, automašīnas novērtējumu, KASKO aprosināšanu un automašīnas reģistrāciju. Attiecīgi pirmā iemaksa no pircēja puses var sastādīt no 10% līdz pat 20%, savukārt pieejamais līzinga finansējums – līdz 90% no auto vērtības. Lai automašīnu iegādātos līzingā visbiežāk, kreditētājs veiks arī auto novērtēšanu, kā arī obligāta prasība finansējuma saņemšanai būs KASKO apdrošināšana. Turklāt automašīna pēc iegādes nekļūst par pircēja īpašumu, tā tiks reģistrēts uz pircēja vārda tikai pēc līzinga atmaksas.

Šādi ierobežojumi līzinga saņemšanai attiecas arī uz pašu automašīnu, kuras iegādei finansējums nepieciešams. Pirmkārt, līzinga saņemšanas nosacījumi attiecas uz automašīnas vērtību, otrkārt, vecumu. Visbiežāk līzings automašīnas iegādei tiek piešķirts sākot no 5000 EUR, savukārt automašīnas vecums līzinga termiņa beigās nedrīkst būt no 13 līdz 15 gadiem. Attiecīgi līzings nebūs piemērots vecāka gadagājuma automašīnām ar zemāku tirgus vērtību, bet gan jaunām un mazlietotām automašīnām ar lielāku tirgus vērtību. Protams, līzinga saņemšanas nosacījumi var atšķirties dažādu kreditētāju vidū, tāpēc, ja vēlaties iegādāties automašīnu līzingā, iepazīstieties ar kreditētāju piedāvājumiem! 

Piemērotākais finansējuma veids lietotu un jaunu automašīnu iegādei

Nereti automašīnu pircēju vidū valda pieņēmums, ka automašīnu kredīts ir piemērots lietotu automašīnu iegādei, savukārt auto līzings – jaunu automašīnu iegādei. Ne vienmēr šis apgalvojums būs patiess, abi finansējuma veidi var tikt izmantoti gan jaunu, gan lietotu automašīnu iegādei, ja tiek izpildītas finansējuma saņemšanai noteiktās prasības, kā arī izvērtētas automašīnas pircēja vajadzības un iespējas. Protams, kā minēts, auto kredīta saņemšana ir vienkāršāka, turklāt pieejama kā vecākām automašīnām ar zemāku tirgus vērtību, tā arī jaunām un mazlietotām automašīnām, taču līzings – jaunākiem un dārgākiem auto. 

Uz galda no burciņas izbirušas monētas, uz kurām stāv rotaļu mašīnīte.

Auto kredīta un auto līzinga salīdzinājums

Lai atvieglotu piemērotākā finansējuma izvēli, salīdziniet un izvērtējiet galvenos automašīnas iegādes finansējuma saņemšanas nosacījumus.

   Auto kredīts     Auto līzings
     Min. kredīta un līzinga summas          no 1000 EUR      no 5000 EUR
     Pirmā iemaksa      –      no 10 līdz 20 %
     Kreditētāja fiansējuma apjoms      100%      līdz 90%
     Atmaksas termiņš      no 12 līdz 84 mēnešiem      no 6 mēnešiem līdz 84 mēnešiem
     Automašīnas vecums      –      līzinga atmaksas brīdī automašīna nedrīkst pārsniegt vecumu no 13 līdz 15 gadiem
     KASKO aprošināšana      –      obligāta prasība
     Kreditētāja novērtējums       –      nepieciešams vairumā gadījumu, atkarībā no auto vērtības
     Auto reģistrācija      uz pircēja vārda      uz kreditētāja vārda

*Atspoguļotā informācija ir indikatīvs salīdzinājums, par konkrētiem nosacījumiem un iespējām interesēties pie kreditētājiem. Izmantojiet kreditoru izstrādātos auto kredīta un līzinga kalkulatorus, lai uzzinātu informāciju par aizdevuma summu, piedāvātajām procentu likmēm un ikmēneša maksājuma apmēru.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties auto kredītu vai līzingu?

Ja esat izdarījuši izvēli par labu auto kredītam vai auto līzingam, lai iegādotos jaunu automašīnu, pirms automašīnas iegādes, nepieciešams veikt izpēti, lai atrastu jūsu vajadzībām piemērotāko kredītu vai līzinga piedāvājumu, kā arī pārliecinātos, ka piemērotāko auto finansējumu esat izvēlējies atbildīgi. Kas ir būstiskākais, kam pievērst uzmanību, salīdzinot dažādu kreditētāju piedāvājums? Pirmkārt, izvērtējiet, vai kreditētāja piedāvātais fiansējuma apjoms ir pietiekams jūsu iecerētā auto iegādei. Otrkārt, salīdziniet piedāvātās procentu likmes un komisijas maksu. Treškārt, pārliecinieties, vai finasējuma saņemšanai nav nepieciešams kreditatora noteikts nodrošinājums un kāda ir kopējā atmaksas summa. Svarīgi noskaidrot detaļas par auto kredīta vai līzinga noformēšanu, aizņēmuma apmaksas kārtību, kā arī kādi papildu izdevumi sagaidāmi automašīnas iegādes laikā. Izvērtējot minēto, noskaidrojiet, kādas priekšrocības piedāvā izvēlētie kreditori. Iespējams, varat saņemt virkni bonusu, kā kredītbrīvdienas vai mikro kasko. 

Kurš no finansējuma veidiem ir piemērotāks jūsu iecerētajai auto iegādei? Ja vēlies uzzināt vairāk par automašīnu iegādi un kam pievērst uzmanību, iegādājoties lietotu auto, iepazīsties ar mūsu sagatavoto automašīnu iegādes ceļvedi!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.