Ieteikumi elektrības rēķina samazināšanai

Sieviete ar kalkulatoru skaita ikmēneša elektrības rēķinus.

Rēķini ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām teju katram. Jo mazāka rēķina apmaksas summa, jo vairāk līdzekļus varam veltīt citām lietām, iekrāt vai iegādāt sev ko patīkamu un vajadzīgu. Ņemot vērā pēdējā laika elektroenerģijas tarifu cenas pieaugumu un jaunāko elektrības rēķinu apmaksas summu, liela daļa ir aizdomājušies par elektrības patēriņa samazināšanu. Bet ko tad varam darīt citādāk, lai samazinātu elektrības rēķinu? Aizdevums.lv ir gatavs Tev sniegt padomus par to, kā samazināt elektrības patēriņu ikdienā!

Elektroierīču energoefektivitātes klase, kādēļ tai ir jāpievērš uzmanība?
Pareiza apgaismojuma izvēle elektrības patēriņa samazināšanai
Iekārtu gaidīšanas režīms
Pareizi elektropreču lietošanas paradumi = samazināts elektroenerģijas patēriņš

Elektroierīču energoefektivitātes klase, kādēļ tai ir jāpievērš uzmanība?

Elektropreces un sadzīves tehnika patērē ļoti lielu apjomu no kopējā elektrības patēriņa. To mēs varam ietekmēt, ja pievēršam uzmanību elektropreces energoefektivitātes klasei. Jo labāka energoefektivitātes klase ir iekārtai, jo mazāk enerģijas tā patērēs, un Tev izdosies ietaupīt. Šīs klases ir definētas ar burtiem no A līdz G. Precēm, kas patērē mazāk enerģijas, būs pievienots burts A, bet precēm, kuru enerģijas patēriņš ir augsts, klāt būs burts G. Jā, preces ar labāku energoefektivitātes klasi ir dārgākas, tomēr tas ir ieguldījums nākotnei. Tu iegūsti gan jaunu iekārtu, gan nākotnē nodrošināsi mazāku enerģijas patēriņu. Šādu preču iegādei iespējams izmantot arī patēriņa kredītu, tādā veidā šos lielākos izdevumus izlīdzinot pa vairākiem mēnešiem.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Pareiza apgaismojuma izvēle elektrības patēriņa samazināšanai

Iestājoties gada tumšajai sezonai, nav iespējams izvairīties no mākslīgā apgaismojuma izmantošanas. Pievērs uzmanību apgaismojumam mājoklī un dārzā, kādas spuldzes tiek izmantotas? Spuldzes tips būtiski ietekmēs elektrības patēriņu, piemēram, izvēloties LED tipa spuldzi, iegūsi gan labāku apgaismojumu, gan samazināsi elektrības patēriņu. Un, protams, atceries izslēgt apgaismojumu telpās, kurās neuzturies, kā arī izvērtē vai istabā nepieciešams ieslēgt visus apgaismojumus, vai tomēr pietiks ar daļu no tiem.

Iekārtu gaidīšanas režīms - ierīču izslēgšana

Iekārtu gaidīšanas režīms

Lielākā daļa no mājās esošajām iekārtām daļu no dienas netiek izmantotas, tās atrodas gaidīšanas režīmā jeb kontakts ir ievietots kontaktligzdā, bet iekārta šķietami ir izslēgta. Kā, piemēram, televizors pa dienu ir izslēgts, bet, esot pievienots pie enerģijas, visu laiku darbina par iekārtas izslēgšanu signalizējošu lampiņu. Attiecīgi tas dienu no dienas patērē enerģiju, kaut arī netiek lietots. Tā kā televizors noteikti nav vienīgā iekārta Tavās mājās, iesakām izmantot pagarinātājus ar izslēgšanas pogu, lai vairākas iekārtas ar vienu pogu pilnībā atslēgu no elektrības. Tomēr pievērs uzmanību, kuras no iekārtām atslēdz no elektrības. Ja pa dienu neesi mājās un izlem no elektrības atvienot interneta rūteri, tad atkal to ieslēdzot, tas patērēs vēl vairāk elektrības nekā vienkārši esot gaidīšanas režīmā visu dienu.

Pareizi elektropreču lietošanas paradumi = samazināts elektroenerģijas patēriņš

Nedaudz pamainot savus paradumus un darbības, kā arī sekojot līdzi dažiem no ieteikumiem, Tu katru dienu vari samazināt elektrības patēriņu.

Daži no šiem padomiem:

  • Ūdeni elektriskajā tējkannā vāri tik daudz, cik konkrētajā reizē ir nepieciešams, tā netērējot lieku enerģiju.

  • Izmantojot veļas mašīnu, centies to piepildīt pēc iespējas pilnāku, lai efektīvi izmantotu patērēto enerģiju.

  • Seko līdzi ledusskapja temperatūrai, vai tā nav iestatīta pārāk zema, kā arī pievērs uzmanību saldētavai, vai nav pienācis laiks to atsaldēt, lai atvieglotu tās darbību.

  • Izvērtē temperatūru, kāda ir iestatīta ūdens sildītājam, iespējams, nav nepieciešams to sildīt uz maksimālo temperatūru.

  • Gatavojot uz elektriskās plīts, izmanto vāku, tā ēdiens ātrāk tiks pagatavots, un samazināsies plīts lietošanas ilgums.

Ceram, ka rakstā minētie ieteikumi, kā samazināt elektrības patēriņu, Tev bija noderīgi un vismaz daļu no tiem izdosies ieviest savā dzīvē, iegūstot mazāku elektrības rēķinu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.