Ko darīt, lai Tu nepaliktu parādā valstij - svarīgākais par Gada ienākumu deklarāciju

Gada ienākumu deklarācijas aprēkins.

Sākot no 1. marta, Tu vari iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Ja ik reizi ar satraukumu sirdī atver EDS, lai sagatavotu šo dokumentu, tad Tev noderēs šī vienkāršā pamācība. Neliela iedziļināšanās šajā jautājumā un Tev vairs nebūs nepatīkamu pārsteigumu saistībā ar nodokļu parādiem. Kā to izdarīt? Lasi tālāk!

Kāpēc Tev ir izveidojies nodokļu parāds?
Kā var izveidoties šādas situācijas?
Par aili „nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu”
Par aili „piemērot IIN likmi 23 % apmērā”
Ko darīt, ja nodokļa parāds jau ir izveidojies? Kā to samazināt?

Kāpēc Tev ir izveidojies nodokļu parāds?

Tas saistīts ar mūsu valstī ieviesto diferencēto neapliekamo minimumu un progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Veidojot gada ienākumu deklarāciju, persona var iekļaut visus savus taksācijas gada gūtos ienākumus un izdevumus, kā arī atvieglojumus un neapliekamo minimumu. Deklarāciju jāiesniedz atbildīgajai iestādei – Valsts ieņēmumu dienestā (VID), iestādes izveidotā EDS sistēma automātiski aprēķina gada diferencētā neapliekamā minimumam apmēru, kas piemērojams iesniedzējam, un arī atbilstošo nodokļu likmi.

Divi galvenie iemesli, kas veido nodokļu parādu:

  • VID prognozētais neapliekamais minimums ir neprecīzs
  • Gūtajiem ienākumiem piemērota neatbilstoša IIN likme

Kā var izveidoties šādas situācijas?

Varbūt esi dzirdējis cilvēkus sakām – „.. kaut kur EDS jāatzīmē kaut kāds ķeksis”. Tā patiešām arī ir! Tātad par šiem „noslēpumainajiem ķekšiem” – kur tie atrodas, kāpēc tos likt vai nelikt, lai nepaliktu parādā valstij.

  1. pieslēdzies savam EDS kontam,
  2. atver algas nodokļa grāmatiņu,
  3. apakšā redzēsi divus apgalvojumus:
  • nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu
  • piemērot IIN likmi 23 % apmērā

Par aili „nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu”

Neliec atzīmi šajā logā, ja Tavi ienākumi 2023.gadā būs apmēram tādi paši vai mazāki kā 2022.gadā.
Ieliec atzīmi šajā ailē, ja Tavi ienākumi būs mainīgi vai tie būs lielāki, salīdzinot ar iepriekšējā gada ienākumiem, lai nerastos situācija, ka gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums nekā Tev pienākas.
Atceries, neapliekamo minimumu piemēro tikai ienākumiem līdz 1799,99 EUR. Ienākumiem no 1800 EUR neapliekamo minimumu nepiemēro vispār.

Piemēri:

  • Ja Tev gada laikā tiek paaugstināta alga, bet algas aprēķinā vēl joprojām tiek piemērots neapliekamais minimums, kas atbilda iepriekšējai algai – Tev var vaidoties nodokļu parāds.
  • Ja uzsāktas darba gaitas, taču persona pirms tam bijusi ilgā prombūtnē, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājumā un ilgstoši nav saņemta darba alga jeb gūti ienākumi, tad VID aprēķinā uzrādīsies maksimālais neapliekamais minimums – 500 eiro (2023. gadā), kas konkrētajā situācijā nebūs pareizs un var veidoties nodokļu parāds.

Secinājums: Ja zini vai prognozē, ka Tavi ienākumi nākamajā gadā būs lielāki kā iepriekšējā gadā, vai arī pārsniegs naudas summu, kurai tiek piemērots neapliekamais minimums, vari atteikties no neapliekamā minimuma piemērošanas taksācijas gada ietvaros.


Kāpēc Tavas darbavietas grāmatvedis nevar sakārtot šo jautājumu pats?

Tavas darbavietas algu grāmatvedis, aprēķinot Tavu mēnešalgu, izmanto VID EDS redzamo neapliekamo minimumu un nav tiesīgs mainīt šīs summas, ja Tu pats neesi veicis norādes EDS sistēmā.

Ja Tu vēlies apskatīt Tev piemēroto neapliekamo minimumu, dodies:

  1. EDS sadaļā “Algas nodokļa grāmatiņa”
  2. Prognozētais mēneša neapliekamais minimums
  3. Skatīt pēdējā prognozētā mēneša neapliekamā minimuma aprēķina datus

Sieviete birojā pēta savu Gada ienākumu deklarāciju.

Par aili „piemērot IIN likmi 23 % apmērā”

Ar IIN tiek aplikts ienākumu apjoms:

  • ienākumam līdz 20 004 eiro gadā – 20 %;
  • ienākumam no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro gadā – 23 %;
  • ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro gadā – 31%.

Neliec atzīmi ailē, ja visi Tavi gada ienākumi nepārsniegs 20 004 eiro.
Ieliec atzīmi šajā ailē, lai veiktu maksājumu 23% apmērā par visiem ienākumiem, ja līdzās pamatdarbam tiks saņemtas autoratlīdzības vai pensija un alga būs tuvu 1667 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas vai lielāka.


Kāpēc Tavas darbavietas grāmatvedis nevar sakārtot šo jautājumu pats?

Tavas darbavietas algu grāmatvedis nezina visus Tavus ienākumus, viņš redz tikai Tavu algu konkrētajā uzņēmumā. Ja Tev ir vairākas darbavietas vai citi ienākumu avoti, seko līdzi savu ienākumu līmenim, ja tie pārsniedz 20 004 eiro gadā, ziņo darba devējam un norādi EDS, ka nepieciešams piemērot 23% likmi.

Aizdevums.lv - Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

Ko darīt, ja nodokļa parāds jau ir izveidojies? Kā to samazināt?

Ja šobrīd konstatē, ka Tev ir izveidojies nodokļu parāds par iepriekšējā gada periodu, nekrīti panikā — atceries, to ir iespējams samazināt vai pat dzēst, ja deklarācijai pievienosi dokumentus par attaisnotajiem izdevumiem.
Izmanto visas iespējas, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus -nodokļa atvieglojumi pienākas par saņemtajiem:

  • ārstniecības, zobārstniecības pakalpojumiem
  • izglītību, tai skaitā bērnu interešu izglītību
  • veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem
  • ziedojumiem un dāvinājumiem, tostarp politiskām partijām
  • veiktajām iemaksām pensiju 3. līmenī vai dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu

Savā gada ienākumu deklarācijā vari norādīt ne tikai savus attaisnotos izdevumus, bet arī citu savas ģimenes locekļu attaisnotos izdevumus (sieva, vīrs, bērni, vecāki, nepilngadīga māsa vai brālis), protams, ņem vērā, ja Tu norādīsi šīs personas attaisnotos izdevumus savā gada deklarācijā, šī persona tos atkārtoti nevarēs iesniegt savā deklarācija. Par vienu personu gada ietvaros var tikt iesniegti attaisnotie izdevumi 600 eiro robežās.

Tagad Tu zini, ko darīt, lai nākamajā gadā nepaliktu parādā valstij un ieraudzītu savā EDS priecīgo paziņojumu – „Saskaņā ar nodokļu aprēķiniem šobrīd jums ir izveidojusies nodokļu pārmaksa”.

Aizdevums.lv vienmēr ir par izpratni un skaidrību dažādos finanšu jautājumos. Tas ir būtiski, jo tieši tas ikdienā sniedz drošības sajūtu un  pārliecību par finanšu pārvaldīšanu.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.