Mana kredītvēsture - kāpēc tā ir svarīga? Un kas to var sabojāt?

Vīrietis izmanto datorā pieejamo sistēmu, lai pārskatītu savu kredītvēsturi.

Kredītvēsture ir finansiālo saistību pārskats, kas veidojas ilgākā laika posmā un ietver gan izpildītās, gan neizpildītās saistības. Tajā ietilpst arī maksājumu izpildes precizitāte, tostarp arī laicīgu komunālo vai citu pakalpojumu maksājumu veikšana. 

Kāpēc kredītvēsture ir nozīmīga?
Kur pārbaudīt savu kredītvēsturi?
Četri apstākļi, kas var sabojāt Tavu kredītvēsturi
Nepārdomāta kredītu ņemšana
Kavētie ikmēneša maksājumi
Nepārdomāts galvojums
Neoficiālie ienākumi
Ko darīt, ja kredītvēsture ir sabojāta? 

Kāpēc kredītvēsture ir nozīmīga? 

Kredītvēsture nosaka turpmāko finansiālo saistību veidošanu. Piemēram, Tu esi nolēmis veikalā iegādāties preci ar patēriņa kredīta palīdzību, pirmais solis, ko veikals ar aizdevēja starpniecību darīs – pārbaudīs Tavu kredītvēsturi kredītu reģistrā. Ja kredītvēsture ir “tīra”, tad ir lielāka iespēja saņemt izdevīgākus kredīta nomaksas noteikumus. Ja kredītvēsture ir sabojāta, tad naudas kredīta saņemšanas iespēja samazinās, un var tikt piemēroti augstāki procenti maksājumiem vai pirmajai iemaksai. 

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kur pārbaudīt savu kredītvēsturi? 

Savu kredītvēsturi vienmēr ir iespējams pārbaudīt kredītreģistru mājaslapās, piemēram, www.manakreditvesture.lv. Ieejot mājaslapā, Tu varēsi reģistrēties ar bankas datu palīdzību. Divas reizes gadā Tev ir iespēja bez maksas iegūt kredītvēstures izziņu.

Ikvienam ir jāizturas atbildīgi pret savu kredītvēsturi, jo nepieciešamība pēc naudas kredīta noformēšanas dzīvokļa vai mašīnas iegādei var pienākt negaidīti. Sabojāt kredītvēsturi ir daudz vieglāk un ātrāk, nekā to uzlabot, tādēļ aicinām iepazīties ar dažiem iemesliem, kādēļ visbiežāk tiek sabojāta kredītvēsture. 

Pāris pārdzīvo par sabojāto kredītvēsturi.

Četri apstākļi, kas var sabojāt Tavu kredītvēsturi

Nepārdomāta kredītu ņemšana

Nepārdomāta kredītu ņemšana, kas rezultējas parādu neatmaksāšanā, var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi. Visbiežāk sarežģījumus rada ātro kredītu izmantošana, jo cilvēks nespēj iekļauties plānotajos atmaksas termiņos, kas vēl biežāk noved pie nākamā soļa – vēl viena kredīta ņemšana, lai atmaksātu iepriekšējo, tādējādi nonākot apburtajā lokā. Tādēļ klientam rūpīgi jāizvērtē savas iespējas, uzņemoties kredītsaistības. 

Kavētie ikmēneša maksājumi

Vēl viens iemesls, kas var sabojāt kredītvēsturi, ir kavēti ikmēneša maksājumi. Turklāt šajā kategorijā ietilpst ne tikai kredītmaksājumu kavējumi, bet arī ilgstoši neapmaksāti regulāro pakalpojumu maksājumi, tajā skaitā komunālie maksājumi, rēķini par internetu u.tml. Jāņem vērā arī tas, ka pēc termiņa veikts maksājums arī tiks pieskaitīts pie kavējumiem, nenākot par labu kredītvēsturei. 

Visvairāk būtu jāizvairās no iekļūšanas Latvijas Bankas kredītu reģistra parādnieku datubāzē, kurā informācija tiek uzglabāta gan par aktīvajiem, gan par bijušajiem parādniekiem, kuri jau sen ir nomaksājuši visus parādus. 

Nepārdomāts galvojums

Ne vienmēr uzņemtās galvotāja saistības ir droša izvēle, jo galvošana par citu cilvēku, kurš kavējas ar saviem maksājumiem, var kaitēt Tavai kredītvēsturei. Tev jāizvērtē šī cilvēka, kuram iesi par galvotāju, atbildību pret kredītsaistībām, kā arī jāņem vērā, ka visliktākajā scenārijā Tev nāksies uzņemties viņa kredītu atmaksu. 

Neoficiālie ienākumi

Kedītu aizdevēji ne tikai ņem vērā konkrētu naudas summu, kas tiek ieskaitīta katru mēnesi Tavā kontā, bet tiek pievērsta arī uzmanība tam, ka šie ienākumi tiek iegūti oficiālā veidā. To ir iespējams apliecināt ar reālu darba līgumu. 

Ja tomēr kredītu ņēmējam rodas kredīta atmaksas grūtības, tad visieteicamākais būtu jau uzreiz vērsties kredītiestādē, meklējot risinājumus kopīgā un draudzīgā ceļā. 

Klients paspiež roku kredītu aizdevējam.

Ko darīt, ja kredītvēsture ir sabojāta? 

Iegūt sabojātu kredītvēsturi ir daudz vieglāk un ātrāk, nekā to uzlabot. Dažkārt, lai uzlabotu kredītvēsturi, ir nepieciešami pat desmit gadi, kuru laikā cilvēks saņem stabilus ienākumus un veic laicīgu visu ikmēneša rēķinu apmaksu. Un tikai tad, kad uzticība kredītu aizdevēju acīs ir atjaunota, ir iespējams slēgt jaunas kredītsaistības, pakāpeniski paaugstinot aizdevuma summu. 

Izvēlies drošu kredītaizdevēju un esi atbildīgs – nākotne ir Tavās rokās!

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.