Matu transplantācija – pieejamāka, nekā šķiet

Sieviete apmierināta ar matu transplantācijas rezultātu.

Kupli un mirdzoši mati ir cilvēka dabīgā rota. Matiem jau izsenis ir liela nozīme vizuālā tēla un pašapziņas veidošanā, tādēļ par tiem jārūpējas pastāvīgi. Ko darīt, ja mati atkāpjas, kļūst plānāki un tos nav iespējams atjaunot ar procedūrām un ārstnieciskiem līdzekļiem? Atbilde var būt matu transplantācija – mūsdienās arvien efektīvāka un pieejamāka manipulācija, kas var atjaunot ne tikai zudušo matu līniju, bet arī pašapziņu. Par matu transplantācijas būtību un iespējām stāsta “Veselības centrs 4” matu transplantācijas speciāliste Krista Upīte.

Kas ir matu transplantācija?
Kad jāsāk aizdomāties par matu transplantāciju?
Kā notiek matu transplantācija?
Pēc matu transplantācijas
Manuālā vai motorizētā metode?
Kad matu transplantācija nav ieteicama?

Kas ir matu transplantācija?

Matu transplantācija ir ķirurģiski veikta matu pārstādīšana no donorzonas uz zonām, kur mati neatgriezeniski izkrituši. Par donorzonu kalpo klienta pakauša daļa – šajā zonā mati nav pakļauti izkrišanai, un tie šo īpašību saglabā arī pēc pārstādīšanas. Matu transplantāciju veic ķirurgs, izmantojot lokālo anestēziju.

Matu transplantācijas - rezultāts pirms un pēc

Kad jāsāk aizdomāties par matu transplantāciju?

Matu izkrišanai un plānumam var būt dažādi iemesli, tāpēc pirms matu transplantācijas noteikti nepieciešama konsultācija ar speciālistu. Iespējams, matu izkrišanas problēmu var atrisināt arī terapeitiskā veidā. Mati var izkrist gan iedzimtības, gan dažādu slimību, zāļu, ēšanas paradumu, emocionālu faktoru un mehāniskas iedarbības rezultātā.

Matu transplantācija ir piemērots risinājums šādos gadījumos:

  • izteikta androgēnā alopēcija vīriešiem (atkāpjas matu līnija, veidojas pliks galvvidus, parasti iedzimta);
  • sievietēm, kuras cieš no alopēcijas, kas radusies mehāniskas un nehormonālas iedarbības rezultātā (piemēram, matu izkrišana pastāvīgi cieša matu sakārtojuma dēļ);
  • matu augšanas atjaunošana uz rētaudiem, pēc kosmētiskās ķirurģijas;
  • uzacu un bārdas kupluma palielināšanai vai tukšo laukumu aizpildīšana šajās zonās;
  • korekcijas procedūra pēc iepriekš veiktas, nesekmīgas matu transplantācijas.

Kā notiek matu transplantācija?

Vairums matu transplantācijas speciālistu izmanto FUE transplantācijas metodi – transplantējamo matu folikulu iegūšanu graftu veidā (1-4 matiņu kopa) tieši no donorzonas pakausī. Tas tiek paveikts ar daudziem sīkiem perforētiem iegriezumiem, izmantojot speciālu ķirurģisku instrumentu (punch). Šādus graftus iespējams pārstādīt ne tikai skalpa daļā, bet arī uzacīs un bārdā. FUE priekštecis ir traumatiskā FUT metode, kad no donorzonas vispirms tika iegūta smalka ādas strēmele un pārstādāmie folikuli atdalīti no tās.

Graftu iegūšana ar FUE metodi var notikt divos veidos:

  • Manuāli – ķirurgs, izmantojot mikroskopu, ar speciālu instrumentu veic apļveida iegriezumu ap mata folikulu, to izvelkot ar pincetēm. Izmantojot šo metodi, speciālists labāk kontrolē folikulu iegūšanas procesu, novērtē nepieciešamo graftu daudzumu, pielāgojas skalpa stāvoklim un matu augšanas virzienam, garantējot mazāku apgriezto graftu skaitu. Šī metode ir saudzīgākais graftu iegūšanas veids, kas ir mazāk traumatisks arī blakus folikuliem un prasa ilggadēju ķirurga pieredzi.
  • Motorizēti – graftu iegūšanas instrumentu darbina neliels elektromotors – ķirurgam jāpielieto mazāks fiziskais spēks, iegūstot graftus. Šī metode saīsina graftu iegūšanas laiku. Samazinoties ierīces perforējošo uzgaļu diametram, samazinās arī pamanāmu rētu risks donorzonā pēc procedūras.

Pēc graftu iegūšanas tie tiek ievietoti sterilā šķīdumā un transplantēti stundas laikā. Ķirurgs transplantācijas zonā pareizā leņķī veic mikrogriezumu (atver kanālu), kurā tiek ievietos grafts. Vienā matu transplantācijas reizē iespējams pārstādīt līdz pat 4000 graftu. Atkarībā no pārstādāmo graftu skaita un izvēlētās metodes (manuālā vai motorizētā) matu pārstādīšana var ilgt no 3 līdz 8 stundām ar pārtraukumiem. Manuālās FUE procedūras laikā pacients atrodas sēdus stāvokli un var lasīt, skatīties televizoru, lietot viedierīces. Motorizētās procedūras laikā pacients atrodas guļus stāvoklī. Procedūras pārtraukumos pacients drīkst ēst un izkustēties. Pēc procedūras donorzonā tiek uzlikts pārsējs, kuru varēs noņemt nākamajā dienā, pacients uzreiz pēc procedūras galvā var likt cepuri.

Tiek veikta matu transplantācija

Pēc matu transplantācijas

Lai matu transplantāciju padarītu maksimāli efektīvu, procedūru ieteicams papildināt ar PRP (trombocītiem bagātinātas paša pacienta plazmas) injekcijām. Plazmā esošie dabīgie augšanas faktori veicina pārstrādāto matu augšanu. Uzreiz pēc matu transplantācijas pacients var doties mājās, ievērojot saudzējošo režīmu. Darbā iespējams atgriezties jau nākamajā dienā pēc procedūras, taču divas nedēļas jāievēro saudzējošs režīms. Dažas dienas pēc procedūras novērojams apsārtums, iespējams ādas pietūkums un jutība. Gan donorzonā, gan matu pārstādīšanas vietās veidosies krevelītes, kuras nedrīkst kasīt un berzēt.

Pārstādīto folikulu ieaugšanas apjoms ir ļoti atkarīgs no transplantācijas zonas kopšanas pēc manipulācijas, tāpēc speciālisti aicina ieklausīties un ievērot sniegtās norādes par atlabšanas periodu, lietot ārsta izsniegtos līdzekļus, atturēties no tiešiem saules stariem, alkohola un paaugstinātas fiziskas slodzes vismaz mēnesi pēc transplantācijas. Jāņem vērā, ka mēnesi pēc procedūras pārstādītie matu grafti sāk izkrist. Tas ir normāli. Pēc tam tie atsāks augt, un jaunie pastāvīgie mati parādīsies apmēram pēc trim mēnešiem, savukārt pilnvērtīgi rezultātu būs iespējams novērtēt gada laikā pēc matu pārstādīšanas.

Manuālā vai motorizētā metode?

Pieredzējuša un profesionāla matu transplantācijas speciālista izpildījumā gan manuālā, gan motorizētā FUE metode sniegs efektīvus rezultātus. Metodes izvēle ir atkarīga no pacienta vēlmēm un finanšu resursiem. Konsultācijas laikā speciālists izvērtēs visus faktorus un ieteiks labāko risinājumu.

“Veselības centrs 4” matu transplantācijas komanda piedāvā abas metodes. Dr. Ilze Runce jau 10 gadus strādā ar manuālo FUE metodi, dr. Aleksejs Ņesterenko strādā ar motorizēto FUE metodi. Tas nozīmē labāko piedāvājumu, kas atbilst tieši pacienta vēlmēm, vajadzībām un iespējām.

Vīrietim tiek veikta matu transplantācija.

Kad matu transplantācija nav ieteicama?

  • Sievietēm ar androgēno alopēciju – gadījumos, kad mati kļūst izteikti plāni vienmērīgi pa visu galvas mataino daļu, donorzonā esošie matu folikuli arī ir pakļauti izkrišanai. Līdz ar to donorzona nav pietiekama, šajos gadījumos jāvēršas pie trihologa.
  • Ja matu izkrišana ir kāda medikamenta vai terapijas blakusefekts, piemēram, ķīmijterapija, hormonālā terapija u.c.
  • Ja donorzonā nav pietiekami daudz pārstādāma materiāla dabiska efekta panākšanai.
  • Matiņus nepārstāda uz keloīdām rētām (uz āru izvirzītas, fibrozas rētas).

Ja vēlaties uzzināt vairāk par matu transplantācijas iesējām sazinieties ar “Veselības centrs 4” matu transplantācijas komandu un piesakieties bezmaksas konsultācijai:

Preventīvās medicīnas klīnika “
Anti-Aging Institute
Tālr.: 25418181
E-pasts:
[email protected]
Adrese: Baznīcas iela 18, Rīga
Estētiskās medicīnas klīnika “
4. Dimensija
Tālr.: 26821593
E-pasts:
[email protected]
Adrese: Tallinas iela 18, Rīga

Sadarbībā ar Aizdevums.lv pacientiem matu transplantācija un citi pakalpojumi pieejami uz nomaksu. Aizdevumu iespējams noformēt uz vietas Veselības Centrs 4.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.