Praktiski padomi, kā ietaupīt un iekrāt naudu ikdienā

Vīrietis krāj naudu, metot monētas krājkasē.

Noteikti, ka ikkatrs no mums ir kaut reizi sevi pieķēris pie pārdomām par to, kā ietaupīt naudu ikdienas dzīvē. Naudas tēriņus un taupīšanu būtiski ietekmē tieši Tavi paradumi ikdienā, tādēļ pārskatot tos, spēsi rast risinājumus maciņa saudzēšanai. Lai nedaudz palīdzētu ar pirmo soļu speršanu, Aizdevums.lv vēlas dalīties ar praktiskiem padomiem, kas palīdzēs Tev iekrāt naudu.

Kā ietaupīt naudu uz sadzīviskiem tēriņiem?
Regularitāte maksājumos un tēriņu uzskaitīšana naudas ietaupījumam
Kā ietaupīt naudu uz pārtiku, apģērbu un ikdienā nepieciešamo?
Dari pats – no interjera līdz skaistumkopšanai – un ietaupi naudu! 

Vai esi domājis, kam ietaupīt naudu? Lai naudas taupīšana būtu veiksmīgāka, ir nepieciešams mērķis. Uzstādi sev mērķi, kam krāsi naudu, piemēram, vecumdienām, studiju maksai, neparedzētiem izdevumiem vai lielākiem pirkumiem. 

Kā ietaupīt naudu uz sadzīviskiem tēriņiem?

Elektrības taupība

Visiem ir zināms, ka elektrību var ietaupīt, neatstājot lieki ieslēgtu gaismu vai elektroierīces. Tomēr elektrības patēriņu var ietekmēt arī daudzi citi sīkumi, kuriem, iespējams, ikdienā mēs nepievēršam uzmanību. Piemēram, apgaismojumam ir ieteicams lietot LED spuldzes, jo tās patērē vismazāk elektrības salīdzinājumā ar citām spuldzēm. Jāpaskatās, vai ledusskapim ir iestatīta vajadzīgā temperatūra. Ja būs par augstu, attiecīgi ledusskapis patērēs lielāku elektrības daudzumu. Tāpat ir ieteicams veikt regulāru elektroierīču apkopi kā, piemēram, pārbaudīt, vai putekļsūcējam konteineris vai maisiņš tiek regulāri iztīrīts un filtrs mainīts/mazgāts.

Naudas ietaupīšana, taupot elektrību.

Ūdens taupība

Ikdienā var piedomāt par ūdens patēriņu, vai tas netiek tērēts pārlieku daudz, piemēram, mazgājot traukus. Ja regulāri veidojas lielas trauku kaudzes, tad ieteicams iegādāties trauku mazgājamu mašīnu, tomēr pustukšu to darbināt nav ieteicams liekā elektrības tēriņa dēļ.

Apkures taupība

Visefektīvākais veids, kā ietaupīt uz apkuri, ir iegādāties un uzstādīt mājā vai dzīvoklī termostatu, ar kuru iespējams regulēt temperatūru. Katrs grāds var ietaupīt līdz pat 6%. Jāņem vērā, ka ietaupīt ar termostatu varēsiet tikai tad, ja jūsu dzīvoklim ir atsevišķs skaitītājs vai pat sava apkure vai ja dzīvojat mājā, kuru apkurināt centralizēti ar apkures katlu. 

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Regularitāte maksājumos un tēriņu uzskaitīšana naudas ietaupījumam

Maksājumu plānošana

Maksājumu plānošana nodrošinās laicīgu obligāto maksājumu veikšanu, kas ir svarīga, kad ir ikmēneša rēķini par pakalpojumiem un kredītmaksājumi. Veicot laicīgu apmaksu par abiem maksājumiem, Tu izvairīsies no soda procentiem vai kavējuma naudas maksāšanas. Ja tomēr regulāri sanāk aizmirst apmaksāt rēķinus, tad ir vērts apsvērt ieviest automātisko rēķinu apmaksu vai iestatīt sev atgādinājumu telefonā vai datorā. 

Ikmēneša izdevumu uzskaite

Ikmēneša izdevumu uzskaite un izvērtēšana dod iespēju saprast, cik daudz paliek naudas citiem tēriņiem vai iekrājumam pēc obligāto maksājumu veikšanas (rēķiniem, kredītmaksājumiem). Tāpat Tu redzēsi, kur un cik daudz iztērē naudu lieki, un radīsi risinājumus tam, kā ietaupīt naudu!

Ikmēneša budžeta plānošana ar mērķi ietaupīt un iekrāt naudu.

Kā ietaupīt naudu uz pārtiku, apģērbu un ikdienā nepieciešamo? 

Pārtika

Pārtikas iegādei lielākā daļa no mums velta nozīmīgu daļu no ikmēneša budžeta, tādēļ ir būtiski izvērtēt, kā ietaupīt naudu, iegādājoties pārtiku. Dodoties uz veikalu, pārliecinies, ka esi iepriekš paēdis, jo izsalcis cilvēks pavisam noteikti nopirks vairāk nekā nepieciešams. Būtu ieteicams iepriekš sastādīt pirkuma sarakstu, kas ne vien palīdzēs pieturēties pie tikai vajadzīgā, bet arī ietaupīs Tev laiku.

Aiz vien izplatītāka kļūst pārtikas iepirkšana internetā, kas varētu iet roku rokā ar iepriekš minētajiem ieteikumiem. 

Apģērbs un apavi

Vislielākie tēriņi parasti aiziet tieši uz sezonālajiem apģērbiem un apaviem kā, piemēram, ziemas jakām un zābakiem. Šajā gadījumā iesakām esošajā sezonā pārskatīt savas drēbes un izvērtēt, kuras būs iespējams vēl uzvilkt nākamajā sezonā un kuras būs jānomaina. Tuvojoties sezonas beigām, lielveikalos sākas sezonu drēbju un apavu izpārdošana, kurā varēsi atrast sev vajadzīgo un ievērojami ietaupīt naudu. Iesakām ieskatīties arī internetveikalos un dažādos veikalu outletos! 

Sadzīves tehnika un elektroierīces

Ar sadzīves tehniku un elektroierīcēm ir iespējams ietaupīt ilgtermiņā, ja izvēlies tajā brīdī dārgāko, bet kvalitatīvāko preci. Dārgāka tehnika kalpos ilgāk! Tāpat nereti, iegādājoties dārgāku sadzīves tehniku, Tu iegūsi arī energoefektivitāti.

Ilgtermiņa naudas ietaupīšana, izvēloties ekonomisku sadzīves tehniku.

Internets, TV un citi pakalpojumi

Ik pa laikam pārskati piedāvājumu klāstu – uzzini, vai nav kādi izdevīgāki piedāvājumi no interneta un TV piegādātājiem, kas ļaus ietaupīt naudu. Izskati iespējas, kur piedāvā pakalpojumu izmēģināt 30 dienas par velti. 

Dari pats – no interjera līdz skaistumkopšanai – un ietaupi naudu!

Nav noslēpums, ka nereti dzīvot skaisti apzīmē dzīvot dārgi, tomēr ne no visa Tev ir jāatsakās. Atrodi lētākas, taču ne mazāk efektīvas alternatīvas. Ja nepietiek naudas lielam remontam, bet ir apnicis esošais mājokļa izskats, tad to var ātri atsvaidzināt ar izteiksmīgām interjera detaļām, kuras vari arī uztaisīt pats. Piemēram, pārkrāsot košā krāsā koka rāmjus fotogrāfijām. Nepieciešams parocīgs ieteikums mantu organizēšanā? Tas arī ir paveicams! Daudz dažādu un interesantu ideju, ko viegli īstenot pašam, var atrast internetā – vienkārši ierakstot Google vai izmantojot tam paredzētās aplikācijas, piemēram, Pinterest. Arī uz skaistumkopšanas līdzekļiem ir iespējams ietaupīt naudu, aizstājot tās ar alternatīvām. Piemēram, ķermeņa krēma vai sviesta vietā var lietot dabīgu kokosriekstu eļļu, sejas tonika vietā var lietot atšķaidītu ar ūdeni ābolu etiķi. Lai arī daudzas no šīm alternatīvam ir nākušas no dabas un ir nekaitīgas, tomēr ir vērts konsultēties ar ārstu alerģiju gadījumā!

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.