Izmanto refinansēšanu un apvieno kredītus gudri!

Vīrietis apvieno naudas daudzumu.

Refinansēšana jeb pārkreditācija ir termins, ar ko tiek saprasta vairāku kredītu apvienošana vienā. Šāds pakalpojums ievērojami atvieglo daudzu kredītņēmēju ikdienu, tai pašā laikā, ne visiem klientiem tas ir piemērotākais risinājums. Lai spētu refinansēšanu izmantot sev izdevīgā veidā, būtiski saprast, kā tā strādā un kad to ir izdevīgi izmantot, kā arī to, kādos gadījumos pārkreditāciju nepavisam nevajadzētu izmantot. Tāpēc šajā rakstā sniegsim atbildes uz visiem iepriekš minētajiem jautājumiem, kā arī sniegsim padomus, kas palīdzēs apvienot kredītus gudrā un izdevīgā veidā.

Kas ir refinansēšana?
Kādos gadījumos izmantot refinansēšanu?
Kādos gadījumos nevajadzētu izmantot refinansēšanu?
Kā pieteikties refinansēšanai un ko ņemt vērā pirms pieteikšanās? 

Kas ir refinansēšana?

Izmantojot refinansēšanu jeb pārkreditāciju, kredītņēmējiem tiek dota iespēja apvienot vairākus mazākus kredītus vienā ērtā maksājumā ar izdevīgākām procentu likmēm un atmaksas termiņu. Tātad pēc būtības pārkreditācija ir jauna kredīta līguma noslēgšana, ar mērķi nekavējoties nosegt jau esošās parādsaistības, un turpmāk tās atmaksāt ērtākā un izdevīgākā veidā. Šādā veidā iespējams gan samazināt savu kopējo parādsaistību apjomu, gan atmaksāt tās ātrāk, izmantojot izdevīgāku atmaksas grafiku. Tāpat svarīgi pieminēt, ka kredītu apvienošanu var piemērot ļoti dažādu veidu kredītsaistībām – no patēriņa un ātrajiem kredītiem, līdz auto kredītam un līzinga maksājumiem. Taču kreditētāju vidū pārkreditācijas piedāvājumi var atšķirties, piemēram, skaits, cik mazākus kredītus var apvienot vienā. 

Pēdējo gadu laikā Latvijas kreditētāji ir sākuši arvien vairāk paplašināt savu pakalpojumu klāstu, aktīvi piedāvājot arī iespēju apvienot kredītus. Tam par iemeslu ir augstais pieprasījums no klientu puses, kuri ir ieinteresēti šādā pakalpojumā. Un klientu interesi var viegli saprast, jo šāds pakalpojums ļauj krietni atvieglot kredītņēmēju ikdienu.

Vīrietis met monētas vienā apvienotā kaudzītē.

Kādos gadījumos izmantot refinansēšanu?

Ir divi galvenie iemesli, kāpēc kredītņēmēji izvēlas izmantot refinansēšanu:

• Lai padarītu kredītu maksājumus ērtākus

Neskaitāmi kredītu maksājumi, kas jāveic katru mēnesi, var radīt haosu jebkura cilvēka ikdienā. Turklāt visu šo maksājumu starpā ir viegli par kādu no tiem aizmirst, kas var radīt nopietnas problēmas nākotnē. Apvienojot kredītus vienā, šāda problēma tiek atrisināta, jo turpmāk katru mēnesi būs jāveic tikai viens maksājums. Tajā pašā laikā tas atvieglo arī finanšu plānošanu, jo padara ikmēneša izdevumu aprēķināšanu krietni vieglāku un ērtāku.

• Lai iegūtu izdevīgāku procentu likmi un plānotu finanses ilgtermiņā
Nereti kredītņēmēji izvēlas refinansēt savas kredītsaistības gluži vienkārši tāpēc, ka pamana izdevīgāku piedāvājumu pie cita aizdevēja – jo kāpēc gan nesamazināt savu ikmēneša maksājumu vai kopējo atmaksājamo kredīta summu, ja šāda iespēja pastāv? Tāpat šis pakalpojums ir ļoti izdevīgs gadījumos, kad tiek atmaksāti vairāki aizdevumi vienlaikus – pat ja atsevišķi tie ir ar zemām procentu likmēm, visticamāk, ka, saskaitot to procentu likmes, kopējais procentu maksājums vairs nebūt neliksies tik izdevīgs. Tāpēc šādā gadījumā ir vērts apsvērt refinansēšanu, jo, noslēdzot refinansēšanas līgumu, procenti būs jāatmaksā tikai par vienu summu.

Vēl viens veids, kā kredītu apvienošana var nākt talkā, ir gadījumi, kad rodas problēmas ar esošo parādsaistību atmaksāšanu. Protams, šis pakalpojums nevar maģiski atrisināt jebkuru situāciju, bet bieži vien šādā veidā iespējams iegūt zemāku ikmēneša maksājumu, kas atvieglo kredītu atmaksāšanu. 

Aizdevums.lv – Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

Kādos gadījumos nevajadzētu izmantot refinansēšanu?

Tāpat kā ar jebkuru citu naudas aizņemšanās veidu, arī šo ir svarīgi izmantot atbildīgi. Tāpēc nebūtu ieteicams pēc esošo parādsaistību refinansēšanas turpināt sevi apaudzēt ar jaunām. Tā vietā izvērtējiet savus finanšu paradumus, lai saprastu, kāpēc rodas nepieciešamība aizņemties un iemācītos plānot savus tēriņus. Tāpat refinansēšana ne vienmēr varēs palīdzēt situācijās, kad radušās grūtības ar iepriekš izsniegto kredītu atmaksu, jo arī šis aizņēmums būs jāatmaksā, tāpēc pirms pieteikšanās ir svarīgi izvērtēt savas finansiālās iespējas, lai pārliecinātos, ka spēsiet to paveikt.

Klientu speciālists gatavo pārkreditācijas piedāvājumu.

Kā pieteikties refinansēšanai un ko ņemt vērā pirms pieteikšanās?

Refinansēšana nu jau ir gandrīz visu lielāko kreditētāju piedāvāto pakalpojumu klāstā, tāpēc, ja vēlaties pieteikties šim pakalpojumam, pirmais solis ir izvēlēties aizdevēju, pie kura to vēlāties darīt. Protams, to nevajadzētu darīt bez pienācīgas izvērtēšanas, jo katrs piedāvājums ir atšķirīgs. Tāpēc lieti noder, ja zināt, kam pievērst uzmanību pirms pieteikšanās. 

Visai pašsaprotami, ka vajadzētu sākt ar piedāvātās aizdevumu procentu likmes izpētīšanu – cik izdevīga tā ir, salīdzinot ar jūsu esošajām parādsaistībām un citu kreditētāju piedāvājumiem, kā arī to, vai procentu likme ir fiksēta – pretējā gadījumā pastāv iespēja, ka sākotnēji izdevīgā procentu likme kredīta atmaksāšanas laikā var pēkšņi pieaugt. Tāpat der pievērst uzmanību gada procentu likmei (GPL), kas parāda to, kādas ir kredīta kopējās izmaksas, ieskaitot ne tikai procentus, bet arī komisijas maksu un visu citus ar kredīta piešķiršanu saistītos maksājumus. Tas ļauj precīzāk salīdzināt kreditētāju piedāvājumus, jo iespējams, ka kāds aizdevējs piedāvā augstāku procentu likmi, bet krietni zemāku komisijas maksu un otrādi.

Vēl vienas refinansēšanas aspekts, kam pievērst uzmanību ir aizdevēju piedāvātie papildpakalpojumi, kas var ietaupīt Jūsu naudu vai atvieglot kredīta atmaksāšanu. To skaitā ir gan dažādi bonusi un īpašie piedāvājumi, gan kredītbrīvdienas, gan arī kredītmaksājumu apdrošināšana, kas ļauj klientiem pasargāt sevi gadījumos, kad neparedzētu apstākļu dēļ nav iespējams veikt kredīta maksājumus.

Kad esat izvērtējuši refinansēšanas piedāvājumus un izvēlējušies sev izdevīgāko, nākamais solis ir noformēt pieteikumu. Visbiežāk to izdarīt ir samērā vienkārši un nav pat nepieciešams doties uz aizdevēja apkalpošanas centru, jo lielākajā daļā gadījumu pieteikumu būs iespējams ātri un ērti aizpildīt internetā. Turklāt nevajag uztraukties arī, ja Jums tuvumā neatrodas neviena aizdevēja filiāle, jo arī attālināta kreditēšanas līgumu noslēgšana ir daļa no šī ērtā un modernā pakalpojuma.

Vai vēlies uzzināt vairāk par pārkreditācijas piedāvātajām iespējām? Uzzini visu sev interesējošo informāciju mūsu finanšu padomu portāla pārkreditācijas sadaļā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.