Saules paneļi un to priekšrocības

Vīrietis uzstāda saules paneli.

Par saules paneļiem dzirdam jau vairākus gadu desmitus, un arvien vairāk arī Latvijā tādus redzam uz ēku jumtiem un arī uz zemes. Kas ir šīs tehniskās iekārtas, kāds ir to darbības princips un ieguvumi no to izmantošanas? Šajā Aizdevums.lv bloga rakstā esam apkopojuši būtiskāko informāciju par saules paneļiem un to priekšrocībām.

Kas ir saules paneļi?
Kur var uzstādīt saules paneļus?
Kādas ir to galvenās priekšrocības?
Kāpēc investēt saules paneļos?

Kas ir saules paneļi?

Saules paneļi ir tehniskās iekārtas, kuru uzdevums ir pārveidot saules gaismu elektroenerģijā. Šo iekārtu pamatā ir silīcija fotoelementi. Visbiežāk paneļu ražošanā tiek izmantotas tieši monokristāliskās un polikristāliskās silīcija tehnoloģijas, bet lielākais pieprasījums ir tieši pēc monokristāla saules paneļiem, kas ir ar augstākiem efektivitātes rādītājiem, kā arī aizņem mazāk vietas, lai saražotu vienu un to pašu elektrības daudzumu. Lai gan sākotnēji monokristālu paneļi bija dārgāki, tāpēc tirgū sekmīgi ienāca polikristāliskie paneļi, šobrīd monokristālu paneļu tehnoloģijas ir attīstījušās, sniedzot iespēju šo jaudīgo un kompakto risinājumu iegādāties par pieejamākām cenām.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000

Kur var uzstādīt saules paneļus?

Saules paneļus var novietot uz jebkuras ēkas jumta – privātmājas, saimniecības ēkas, biroja vai daudzdzīvokļu ēkas. Galvenais, lai objekts ir pabeigts un nodots ekspluatācijā. Ja nepieciešams, saules paneļus var uzstādīt arī uz zemes, novietojot pozīcijā, kur tie efektīvi saņems saules gaismu.
Vēl bez pašiem paneļiem nepieciešams strāvas pārveidotājs jeb invertors. Tā ir vadības un kontroles iekārtas, kas arī saules paneļu saražoto līdzstrāvu pārveido izmantojamā formā – maiņstrāvā. Iespējams izveidot divu veidu saules paneļu sistēmas: autonomas un kombinētas.

Autonomā sistēma ir pilnībā neatkarīga un nav savienota ar kopējo elektrotīklu. Saražotā enerģija tiek uzkrāta akumulatorā, lai to varētu izmantot visu laiku.

Kombinētā sistēma ir savienota ar kopējo elektrotīklu, kam var pieslēgties un izmantot arī tīklā pieejamo enerģiju, ja saules paneļi nesaražo vajadzīgo elektroenerģijas apjomu. Ja saražotās enerģijas daudzums pārsniedz patēriņu, tad tā var tikt nodota kopējā tīklā, tādejādi vēl vairāk samazinot elektrības rēķinu.

Saules paneļi uz mājas jumta.

Kādas ir saules paneļu priekšrocības?

Saules paneļi nav tikai modes lieta, kuru ieviesuši zaļi domājošie. Tas ir patiesi efektīvs un mūsdienīgs elektroenerģijas iegūšanas veids, kas ļauj izmantot atjaunojamo resursu – saules enerģiju. Saules paneļiem ir vairākas nozīmīgas priekšrocības.

  • Ievērojami mazāki izdevumi par elektroenerģiju.
  • Aizsardzība pret elektrības cenu svārstībām biržā.
  • Videi draudzīgas un atjaunojamas enerģijas izmantošana.
  • Investīcija, kas sniedz labumu gan šodien, gan ilgtermiņā.
  • Nekustamā īpašuma vērtības pieaugums.
  • Iespēja veidot videi draudzīga uzņēmuma tēlu.

Kāpēc investēt saules paneļos?

Viens no galvenajiem iemesliem, kas attur mājsaimniecības un uzņēmumus lemt par labu saules paneļu uzstādīšanai, ir salīdzinoši lielās izmaksas sākumā – projekta izstrādei, paneļu iegādei un uzstādīšanai. Tomēr, ja domā par to kā ilgtermiņa investīciju, tad saules paneļu izdevīgums nav apstrīdams. Atbilstoši patēriņam un vajadzībām uzstādīti saules paneļi spēj atmaksāties jau pāris gadu laikā, bet augstu darba efektivitāti nodrošina pat vairāk nekā 25 gadus. Pēc uzstādīšanas paneļu uzturēšana un apkope neprasa lielus ieguldījumus. Tālāk ir tikai ieguvumi un ietaupījumi.

Saules paneļi ir ne tikai veids, kā rūpēties par savu maciņu un saprātīgiem tēriņiem ilgtermiņā, bet arī par zaļāku vidi mums visiem. Atjaunojamā enerģija kā pamatresurss – uz to pakāpeniski virzās vairums pasaules valstu, lai mazinātu klimata problēmas un arī stiprinātu savu enerģētisko neatkarību. Katram no mums ir iespēja skatīties nākotnē ar videi draudzīgu skatu un arī spert reālus soļus šajā virzienā.

Ja esi domājis par saules paneļu uzstādīšanu savā īpašumā, bet tam nepietiek līdzekļu, Tev var noderēt Aizdevums.lv viens no jaunākajiem finanšu pakalpojumiem – EKO kredīts. Tas paredzēts gan fiziskām personām, gan saimnieciskās darbības veicējiem videi draudzīgu apkures, apgaismojuma, enerģijas, transporta un citu risinājumu ieviešanai.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.