Zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids – 5 vienkārši paradumi, kurus ieviest savā ikdienā

Uz galda izlikti rieksti, kafija, olas un garšvielas līdzi paņemtajos iepakojumos.

Zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids kļūst aizvien populārāks, un saprotami – ne bez iemesla! Vai esi ievērojis, cik daudz plastmasas iepakojuma ir pārtikai, tīrīšanas līdzekļiem un kosmētikai? Vai mēdz iegādāties kafiju līdzņemšanai vai ūdeni PET pudelēs? Iespējams, arī tev vajadzētu apsvērt atsevišķu nulles atkritumu principu ievērošanu! Esam apkopojuši 5 pavisam vienkāršus paradumus, kurus ikviens no mums var aizgūt no zero waste dzīvesveida piekritējiem.

Kas ir zero waste jeb nulles atkritumu dzīvesveids?
Auduma iepirkumu maisiņam JĀ!
Laiks savai ūdens pudelei un kafijas krūzei
Pērc tik daudz, cik vari apēst!
Iepērcies kā zeroveisteris
Nesarežģī mājas uzkopšanu 

Kas ir zero waste jeb nulles atkritumu dzīvesveids?

Zero waste kustība, latviski saukta par bezatkritumu jeb nulles atkritumu dzīvesveidu, ir principu un paradumu kopums ar mērķi samazināt radīto atkritumu daudzumu. Bezatkritumu principi tiek attiecināti ne tikai uz preču patērētāju atkritumu samazināšanu, bet arī uz atbildīgu uzņēmējdarbību un ražošanu, saglabājot resursus un veicinot plastmasas patēriņa samazināšanos. Bezatkritumu dzīvesveida koncepts nebūt nav jauns. Tas ieviests jau 60. gados, taču plašāku popularitāti iematojis 90. gadu beigās. Mūsdienās zero waste tiek asociēts ar dzīvesveidu, kuru pieņem aizvien vairāk un vairāk cilvēku, lai iestātos pret planētas piesārņojumu.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Auduma iepirkumu maisiņam JĀ!

Savs auduma iepirkuma maisiņš ir “zelta likums” ne tikai pārliecinātiem zero waste dzīvesveida piekritējiem, bet nu jau arī krietni lielākai iedzīvotāju daļai. Taču, lai arī cik vienkārša nešķistu auduma iepirkuma maisiņa lietošana, tieši ar iepirkuma maisu un maisiņu lietošanu liela daļa cilvēku tupina grēkot vēl joprojām. Ja pārtikas maisi pie lielveikalu kasēm ir pieejami tikai par konkrētu samaksu, tad plastmasas maisiņi, piemēram, augļiem un dārzeņiem vēl joprojām ir bezmaksas, un cilvēki tos labprāt izmanto gan vietā, gan nevietā. Tāpēc, ja vēl neesi sācis lietot savu iepirkuma maisiņu, tad tieši šis paradums ir pirmais, ko ieviest arī savā ikdienā! Taču atceries ne tikai par auduma iepirkuma maisu lieliem pirkumiem, bet arī par savu maisiņu augļiem un dārzeņiem!

Vai esi ievērojis, ka liela daļa apģērbu tirgotāju vairs nepiedāvā bezmaksas iepakojumu pirkumam? Atceries paņemt savu iepirkumu maisiņu līdzi ne tikai dodoties uz pārtikas veikalu!

Sieviete ar savu zero waste maisiņu un ūdens pudeli.

Laiks savai ūdens pudelei un kafijas krūzei

princips. Jā, daudzi no mums apgalvos, ka jau sen atteikušies, piemēram, no piknika plastmasas traukiem. Taču cik bieži tu iegādājaties kafiju līdzņemšanai vai ūdeni PET pudelē? Arī šo vienreizlietojamo trauku radītais atkritumu apjoms ir ievērojams. Tāpēc mūsu zero waste ieteikums Nr.2 ir savas ūdens pudeles un kafijas krūzes iegāde. 

Savu kafijas krūzi un ūdens pudeli tu ne tikai vari papildināt pēc nepieciešamības, bet arī ņemt līdzi, kur vien nepieciešams. Tādējādi nekad nepaliksi bez ūdens vai iecienītākās kafijas! Turklāt atkārtojami izmantojamās pudeles un kafijas krūzes sniedz arī citas priekšrocības. Pirmkārt, naudas ietaupījumu, uzpildot dzeramo ūdeni mājas, nevis pērkot veikalā. Otrkārt, izvēloties tērauda pudeli, ūdens saglabāsies patīkami vēss visas dienas garumā, savukārt kafija ilgāk saglabāsies silta termokrūzē, nevis vienreizlietojamajā papīra krūzītē!

Pērc tik daudz, cik vari apēst!

Bezatkritumu dzīvesveida piekritēji galvenokārt iestājas par plastmasas atkritumu samazināšanu, taču būtisks princips ir arī nepārdomātas patērniecības ierobežošana, tādējādi samazinot ne tikai atkritumu saražošanu mājsaimniecībā, bet arī pieprasījumu pēc precēm. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā to īstenot, ir iegādāties pārtiku tikai tādā daudzumā, cik tiešām vari apēst! Atbildīgas pārtikas iegādes paradumus visvienkāršāk var palīdzēt attīstīt ēdienreižu plānošana un iepirkumu saraksta veidošana. Līdzīgi, kā jau minētie zero waste principi, arī atbildīga pārtikas iegāde ne tikai palīdzēs samazināt atkritumu apjomus, bet arī ietaupīt naudu, plānojot pārtikas iegādi sev un savai ģimenei!

Iepērcies kā zeroveisteris

Ja atbildīga pārtikas iegāde ir viens no zero waste principiem, tad nākamais solis pretī bezatkritumu dzīvesveidam ir iepirkšanās paradumu maiņa. Tos pielāgot zero waste principiem var dažādos veidos, piemēram, šobrīd plašu popularitāti iegūst veikali, kuri piedāvā iegādāties preces bez iepakojuma. Šajos veikalos vari iegādāties ne tikai pārtikas preces, bet arī sadzīves ķīmiju un kosmētiku, kas tiek iepildīta pircēja līdzpaņemtā iepakojumā. Taču par zero waste veikaliem nereti tiek dzirdēts arī viedoklis, ka to piedāvāto preču klāsts ir samērā šaurs. Tāpēc tie, kuri vēlas turpināt iepirkties lielveikalos, tiek mudināti neiegādāties preces mazos apjomos vai iepakojumos. Iegādājoties preci, kuru varēsi lietot ilgāku laika periodu, tu samazināsi iepakojuma patēriņu, kas rastos, pērkot šo preci mazās vienības atkal un atkal. 

Pašu taisīti mājas tīrīšanas līdzekļi.

Nesarežģī mājas uzkopšanu

Aizvien biežāk pievēršam uzmanību tam, kādu pārtiku, kosmētiku un mājas kopšanas līdzekļus lietojām, lai tā neatstātu negatīvi ietekmi uz mūsu veselību un apkārtējo vidi. Viens no zero waste pamatprincipiem attiecībā uz mājas uzkopšanu ir samazināt tīrīšanas līdzekļu apjomu, nelietojot virkni dažādu uzkopšanas līdzekļu. Pirmais solis šī paraduma attīstīšanā ir pavisam vienkāršs – izvēlies universālu uzkopšanas līdzekli, ko vari izmantot, piemēram, dažādu virsmu tīrīšanai. Taču, ja šādu paradumu jau piekop un vēlies darīt vairāk, tad tīrīšanas līdzekļus vari gatavot pats, piemēram, izmantojot etiķi, sodu un ūdeni.

Kurus no zero waste paradumiem savā ikdienā ieviestu tu? Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu mājokļa padomu sadaļu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.