4 padomi mājokļa energoefektivitātes uzlabošanai

Energoefektivitātes uzlabošana Tavā mājoklī ir ievērojams ieguldījums, kas nākotnē atmaksājas gan ar zemākiem komunālajiem maksājumiem, gan ar uzlabotu dzīves kvalitāti.

Energoefektivitāte mājoklī nav tikai vides aizsardzības jautājums, tā ir arī iespēja ietaupīt reālu naudu, samazinot enerģijas patēriņu un tajā pašā laikā uzlabojot komforta līmeni mājoklī. Lūk, četri padomi, kā Tavu mājokli padarīt energoefektīvāku.

Energoefektivitātes uzlabošana Tavā mājoklī ir ievērojams ieguldījums, kas nākotnē atmaksājas gan ar zemākiem komunālajiem maksājumiem, gan ar uzlabotu dzīves kvalitāti.

Videi draudzīga dzīve sākumā var šķist dārgāka, bet, veicot investīcijas tagad, parūpēsies par patīkamu dzīvi kā sev, tā Taviem tuvākajiem.

Pārbaudi mājokļa siltumizolāciju
Izvēlies energoefektīvus logus
Energoefektīvas ierīces un apgaismojums
Izmanto saules enerģiju

Pārbaudi mājokļa siltumizolāciju

Laba siltumizolācija ir svarīga, lai uzturētu vēlamo temperatūru mājoklī, neļaujot siltumam ziemā “izkūpēt” gaisā, savukārt vasarā – iekļūt mājoklī. Pārbaudi sienas, jumtu un grīdas izolāciju, meklējot jebkādus izolācijas bojājumus vai nepilnības.

Uzlabojot izolāciju, varēsi ievērojami samazināt enerģijas patēriņu un izmaksas. Vienkāršs veids, kā pārbaudīt, vai māja vai dzīvoklis ir labi izolēts, ir veikt termogrāfijas pārbaudi, kas atklāj siltuma zuduma avotus.

Padoms: Ja ziemā kādā vietā pie mājas veidojas daudz lāsteku – tur iespējami ievērojami siltumzudumi!

Izvēlies energoefektīvus logus

Energoefektīvi logi var būtiski samazināt jau minētos siltuma zudumus. Izvēloties logus, pievērs uzmanību to stiklojuma veidam un rāmja materiālam. Piemēram, divkāršais vai trīskāršais stiklojums ar argona gāzi starp stikliem var ievērojami uzlabot loga energoefektivitāti.

Siltumefektīvi logi ne tikai palīdzēs ietaupīt uz apkures un atdzesēšanas rēķiniem, bet arī uzlabos mājokļa komfortu, samazinot kondensāciju, kā arī troksni no ārpuses. Lai novērstu siltuma noplūdi jau esošajiem logiem un durvīm, izmanto blīvējuma lentes un putas.

Padoms: Lai noteiktu, vai Tavā mājoklī ir gaisa un siltuma noplūdes, vari veikt vienkāršu sveces testu. Pieliec aizdegtu sveci pie logiem un durvīm. Ja liesma “šaudās”, tā norāda uz gaisa noplūdi. 

Uzlabojot izolāciju, varēsi ievērojami samazināt enerģijas patēriņu un izmaksas.

Energoefektīvas ierīces un apgaismojums

Energoefektīvas sadzīves ierīces un LED apgaismojums var būtiski samazināt Tava mājokļa enerģijas patēriņu. Aizstāj vecas ierīces ar jaunām, kas atbilst energoefektivitātes standartiem.  Piemēram, LED spuldzes patērē līdz pat 80 % mazāk enerģijas nekā parastās spuldzes un kalpo daudz ilgāk, kas ilgtermiņā ļauj ietaupīt gan enerģiju, gan naudu. 

Izmantojot jaunas, energoefektīvās ierīces, ir vērtīgi tās apvienot ar automatizētās pārvaldības ierīcēm. Piemēram, uzstādot, ka visas mājokļa gaismas izslēdzas, ja neviena nav mājās. Tāpat ievērojams ieguvums ir automatizēti termostati, kas regulē temperatūru.

Arī ziemas apstākļos naktī vari uzlikt zemāku gaisa temperatūru, lai ietaupītu uz apkures rēķina, savukārt, tuvojoties rīta cēlienam, lēnām temperatūru kāpināt.

Izmanto saules enerģiju

Lai arī saulainu dienu Latvijā nav ļoti daudz, saules paneļu uzstādīšana uz mājas jumta var sniegt zināmu ieguvumu – it īpaši vasaras mēnešos. Uzkrājot pietiekami daudz enerģijas, ar saules paneļiem vari darbināt elektroniskās iekārtas, apkures sistēmu, vai arī samazināt elektrības rēķinu, saražotu “atdodot” atpakaļ elektrotīklā.

Jebkurš energoefektivitāti uzlabojošs risinājums ir jāuztver kā investīcija patīkamākai un izdevīgākai nākotnei. Taču tas nenozīmē, ka tamdēļ tam jābūt arī ārkārtīgi dārgam. Ja mērķis ir samazināt savas izmaksas un palīdzēt apkārtējai videi, tad lieti var noderēt eko kredīts, kas paredzēts videi draudzīgu risinājumu finansēšanai.

Pats labākais? Zemi kredīta procenti, salīdzinot ar citiem aizdevumu veidiem bez konkrēti atrunāta pielietojuma veida.

Kas iekļaujas Aizdevums.lv eko kredītā? Jebkas, kas palīdz uzlabot energoefektivitāti –  augstāk minētie energoefektivitātes risinājumi (logu maiņa, siltināšana, apkures katli), atjaunojamie energoresursi (saules paneļi) un pat ilgtspējīgs transports (elektroauto, biogāzes transports).

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.