Kā plānot un aprēķināt mājokļa remonta izmaksas?

Pāris veic remontdarbus savā mājoklī.

Mājokļa remonts un labiekārtošana ir mērķi, kuri visbiežāk tiek īstenoti ar naudas aizdevuma palīdzību. Attiecīgi, plānojot mājokļa remontu un labiekārtošanu, saskaramies ar divu veidu izaicinājumiem – pirmkārt, izplānot mājokļa remontu un tā izmaksas, otrkārt, saskaņot tās ar savām iespējām un nepieciešamo papildu finansējumu kredīta veidā. Vai arī tu vēlies uzzināt, kā plānot mājokļa remontu, tā izmaksas un nepieciešamo patēriņa kredīta apmēru? Šajā rakstā esam apkopojuši noderīgus ieteikumus, lai atvieglotu gatavošanos mājokļa remontam!

Cik izmaksā dzīvokļa remonts – remonta izmaksas
Kā plānot remontu – prioritātes, tāme un naudas ietaupīšana
Kā ietaupīt, plānojot remontu?
Kā plānot patēriņa kredītu mājokļa remontam – patēriņa kredīta kalkulators 

Cik izmaksā dzīvokļa remonts – remonta izmaksas

Uzsākot plānot mājokļa remontu un provizoriskās izmaksas, viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir izvērtēt šī brīža celtniecības pakalpojumu cenas, kā arī būvmateriālu un apdares materiālu cenas. Cenu izpēti visvienkāršāk ir veikt, piemēram, apzinot celtniecības kompānijas un pieprasot remonta izmaksas konkrētai mājokļa platībai. Tādējādi noskaidrosiet aptuveno remonta izmaksu summu gan par materiāliem, gan celtniecības darbiem. Attiecīgi varēsiet pieņemt lēmumu, pirmkārt, vai remontu uzticēt speciālistiem vai veikt pašiem, otrkārt, vai varat īstenot mājokļa kapitālo remontu vai kosmētisko remontu. Lai labāk izprastu tirgus piedāvājumu, ieteicams cenu aptauju veikt vairāku pakalpojumu sniedzēju vidū!

Ar kādām izmaksām rēķināties, ja cenu aptauju vēl neesi veicis? Lai sniegtu nelielu priekšstatu – kosmētiskā remonta darba izmaksas variē no 85 līdz 250 EUR par m2, savukārt materiālu izmaksas – no 30 līdz 75 EUR par m2. Būtiskākais, kas ietekmē remontdarbu izmaksas, ir izmantotie materiāli un to cenas, kā arī izvēlēto remontdarbu veicēju samaksa. Svarīgi ņemt vērā, ka remonta izmaksas dažādām telpām var ievērojami atšķirties, piemēram, virtuves un vannas istabas remonta izmaksas visbiežāk būs augstākas. 

Aizdevums.lv – Remonta kredīts līdz 25 000 EUR

Kā plānot remontu – prioritātes, tāme un naudas ietaupīšana

Līdz ar mājokļa remonta izmaksu diapazona noskaidrošanu Tev būs vieglāk ne tikai izvirzīt savas remonta prioritātes, bet arī sākt veidot dzīvokļa remonta tāmi.

Sagatavo prioritātes

Pirms uzsāc remonta tāmes plānošanu, izveido sava mājokļa remonta prioritāšu sarakstu. Tādējādi varēsi izveidot tāmes kategorizāciju, kas atbilst tieši Tavam projektam. Lai sastādītu remonta uzdevumu sarakstu, svarīgi izvērtēt mājokļa šī brīža stāvokli un to, kādu rezultātu vēlies sasniegt. Zemāk atradīsi idejas remonta prioritātēm, kuras visbiežāk izvēlas īstenot dzīvokļu saimnieki Latvijā:

  1. telpu pārplānošana un pārbūve;
  2. interjera dizainera piesaiste plānojuma un iekārtojuma izstrādei;
  3. elektroinstalāciju maiņa;
  4. sildelementu maiņa (radiatoru maiņa, siltās grīdas ieklāšana, gāzes apkures ierīkošana);
  5. kanalizācijas sistēmu nomaiņa;
  6. grīdas seguma maiņa;
  7. logu un durvju maiņa;
  8. sienu un griestu kosmētiskais remonts;
  9. virtuves iekārtošana;
  10. vannas istabas santehnikas maiņa.

Kurus no mūsu uzskaitītajiem remontdarbiem Tev būtu nepieciešams iekļaut sava mājokļa remontā? Izvirzi prioritātes, lai atvieglotu remonta plānošanu!

Izveido remonta tāmi

Kad Tev ir izdevies izveidot prioritāšu sarakstu, nākamais solis ir sastādīt remonta tāmes melnrakstu. Pirms sāc veidot renovācijas tāmi, ieteicams noteikt plānotos renovācijas budžeta griestus. Tādējādi plānošanas procesā būs vieglāk noteikt, kuras no izvirzītajām prioritātēm ir iespējams īstenot, bet kuras nē.

Remontdarbu tāmi ikviens var izveidot Excel failā, kā arī izmantot internetā bezmaksas pieejamos paraugus internetā. Taču svarīgākās remontdarbu pozīcijas ir:

 Remonta darbu pozīcija  Remonta darbi
Plānojuma izmaiņas un to saskaņošana  – Arhitekta pakalpojumi
 – Telpu pārbūves atļauju formēšana
Interjera dizainera pakalpojumi  – Interjera dizaina koncepta izstrāde
 – Konsultācijas objektā
 – Apdares materiālu, mēbeļu, durvju u.c. izvēle
Demontāžas darbi  – Demontāžas darbi
 – Būvgružu konteinera noma
 – Būvgružu izvešana
Inženierkomunikācijas
(elektroinstalācijas un santehnikas darbi)
 – Kabeļu kanālu izveidošana
 – Jaunu elektrības punktu ierīkošana
 – Cauruļu montāža
 – Vannas, WC, duškabīnes uzstādīšana
 – Visu nepieciešamo izejmateriālu iegāde
Grīdas, sienu, griestu apdare  – Virsmu izlīdzināšana, plaisu apstrāde, gruntēšana, krāsošana
 – Piekaramo griestu uzstādīšana
 – Grīdas seguma ieklāšana
 – Visu nepieciešamo apdares materiālu iegāde
Durvis, logi, apdares materiāli  – Durvju un logu iegāde
 – Durvju un logu uzstādīšana
 – Palodžu un apmaļu uzstādīšana
Labiekārtošana  – Mēbeļu iegāde
 – Sadzīves tehnikas iegāde
 – Santehnikas iegāde 

Kā ietaupīt, plānojot remontu?

Nereti, sastādot remonta tāmi, nākas secināt, ka visus plānotos remontdarbus vai labiekārtošanas darbus nav iespējas īstenot plānotā budžeta ietvaros. Tāpēc var nākties izvērtēt, kā ietaupīt līdzekļus, lai īstenotu pēc iespējas vairāk. Nereti tiek pieņemts lēmums remontu veikt pašiem, nealgojot kvalificētus darbiniekus. Taču, ja remontu pašiem nav iespējas veikt, tad ietaupīt var pašiem veicot:

  1. demontāžas darbus;
  2. būvmateriālu un apdares materiālu iegādi;
  3. sienu apdari;
  4. telpu iekārtošanu un dekorēšanu. 

Kā plānot patēriņa kredītu mājokļa remontam – patēriņa kredīta kalkulators

Ja esi sastādījis remontdarbu prioritātes un tāmes melnrakstu, tad nākamais solis ir remonta izmaksu saskaņošana ar savām iespējām un nepieciešamo naudas kredīta apmēru. Vienkāršākais veids, kā to īstenot, ir izmantot kreditētāju piedāvāto patēriņa kredīta kalkulatoru, kas ļauj izvērtēt savas finanšu iespējas plānotā remonta veikšanai. Visbiežāk kreditētāju izveidotie kalkulatori sniedz iespēju ievadīt remontam nepieciešamo naudas summu un saņemt provizorisku ieskatu ikmēneša maksājuma apmērā. Tādējādi iespējams salīdzināt savus līdzšinējos ienākumus ar plānoto ikmēneša kredīta maksājuma apmēru, kas ļauj pārplānot kredīta summu, to palielinot vai samazinot. Pēc tam, kad ir atrasts nepieciešamais kredīta apmērs un pieņemamais ikmēneša maksājums, vari aizpildīt pieteikumu, lai saņemtu personalizētu kredīta piedāvājumu.

Vai vēlies uzzināt arī citus noderīgus padomus par mājokļa labiekārtošanu? Iepazīsties ar mūsu mājokļa sadaļu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.