Nebanku kredīti – mīti un patiesība par nebanku naudas aizdevumiem

Pāris noslēdz aizdevuma līgumu ar nebanku aizdevēju.

Nebanku kredīti un to piedāvātās iespējas šodien ir plaši pazīstamas ikvienam, nebanku hipotekārajiem kredītiem, kredītiem auto iegādei un kredītu apvienošanai kļūstot par aizvien iecienītākiem pakalpojumiem patērētāju vidū. Ikvienu jaunumu – tehnoloģiju vai pakalpojumu – ierasti uztveram piesardzīgi, neskatoties uz to, ka tie var uzlabot un atvieglot mūsu ikdienu. Ja pirms 10 gadiem nebanku aizdevēji Latvijā tikai spēra pirmos soļus, tad šobrīd arvien vairāk patērētāju ir sapratuši, ka tie spēj sniegt elastīgākus un izdevīgākus kreditēšanas pakalpojumus. Ikviens no mums noteikti ir saskāries ar dažādiem mītiem par nebanku kredītiem un nebanku aizdevējiem Latvijā. Bet kāda ir šī nozare patiesībā? Lūk, neliels ieskats!

Nebanku kredīti Latvijā
Nebanku aizdevēji – augstākā līmeņa klientu serviss
Nebanku kredīta aizdevums – hipotekārais kredīts, auto kredīts un pārkreditācija
Nebanku kredīti un uzņēmējdarbība
Salīdzinot banku un nebanku kredītņēmējus 

Nebanku kredīti Latvijā

Tas, ka nebanku kredīti Latvijā kļūst aizvien populārāki un ir pieaudzis nebanku aizdevēju izsniegto naudas aizdevumu īpatsvars, nebūt nav mīts. 2018. gadā nebanku aizdevēji Latvijā izsnieguši naudas aizdevumus 629,86 miljonu eiro apmērā.* Turklāt vairāk nekā trešo daļu no patēriņa kredītiem Latvijas iedzīvotāji izvēlas tieši pie nebanku aizdevējiem, nevis bankās.** Tas nozīmē, ka cilvēku uzticība nebanku aizdevējiem turpina palielināties, patērētājiem griežoties pie tiem ne tikai ar īstermiņa vajadzībām, bet arī lai palīdzētu īstenot sev, ģimenei vai biznesam būtiskus ilgtermiņa plānus.

Protams, nebanku kredītdevēju plašais pakalpojumu klāsts ir būtiski ietekmējis patērētāju iespējas izvēlēties sev piemērotāko finanšu risinājumu visdažādākajām dzīves situācijām. Taču arī patērētāju kreditēšanas prakses attīstība nebanku sektorā, ir padarījusi naudas aizņemšanos ārpus bankas par uzticamu un drošu pakalpojumu. Proti, mīti par nebanku aizdevēju neskaidrajiem nosacījumiem kļūst aizvien grūtāk uzturami, jo nebanku kredītdevējiem Latvijā ir jāievēro tādi paši kreditēšanas noteikumi kā jebkurai bankai. Piemēram, lai aizsargātu kredītņēmējus, ir noteikts, ka kredīta izmaksas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā, kā arī ikvienam ir tiesības atteikties no nebanku izsniegta aizdevuma 14 dienu laikā. Turklāt, lai Latvijā nodarbotos ar kreditēšanu, nepieciešama arī īpaša licence, kas kalpo kā garantija, ka nebanku aizdevējs strādā saskaņā ar Latvijas likumdošanu, ir droši un uzticami.

Sieviete veic interneta pirkumu, izvēloties nebanku kredītu. 

Nebanku aizdevēji – augstākā līmeņa klientu serviss 

Vai nebanku kredīti, īpaši naudas aizdevumi internetā, ir uzticami un droši? Atbildi uz šo jautājumu, visticamāk, ir meklējuši daudzi! Var droši apgalvot, ka lielākā daļā par nebanku aizdevēju sniegto pakalpojumu kvalitāti un uzticamību ir pārliecinājušies paši. Taču par šo pakalpojumu augsto kvalitāti liecina arī klientu aptaujas, kuras norāda, ka klienti mēdz būt apmierinātāki ar apkalpošanu tieši pie nebanku aizdevējiem. Tā kā klienti pie nebanku kredītdevēja bieži nonāk tieši internetā, to darbības pamatā ir augstākās kvalitātes klientu atbalsta serviss ar personisku pieeju, operatīviem un moderniem risinājumiem, piemēram, kredītu kalkulators vai online atbalsts.

Pieaugot nebanku kredītu pakalpojumu klāstam, ievērojami mainījušās arī aizdevēja un klientu savstarpējās attiecības pakalpojuma sniegšanā un saņemšanā. Augot pieprasījumam pēc ilgtermiņa aizdevumiem – līdz ar to arī pieprasījumam pēc finanšu konsultācijām un atbalsta – nebanku kreditētāji klientu apkalpošanu online vidē aizvien vairāk apvieno ar klientu apkalpošanu klātienē. Nebanku aizdevēju klientu apkalpošanas centi visā Latvijā ir kļuvuši par vietu, kur cilvēkiem griezties pēc padoma un palīdzības finanšu jautājumu risināšanai ne tikai neplānotu, bet arī plānotu finanšu jautājumu risināšanai, saņemot konsultācijas no finanšu un kreditēšanas speciālistiem. 

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Nebanku kredīta aizdevums – finanšu risinājumi jau vairāk nekā 10 gadus

Nebanku kredīti patērētājiem nebūt nav pazīstami neilgu laiku. Turklāt nebanku aizdevēju piedāvātie pakalpojumi neapšaubāmi ir ievērojami attīstījušies. Ja pirms 10 gadiem nebanku kreditētāji tika saistīti galvenokārt ar ātrajiem kredītiem neplānotu finansiālu problēmu risināšanai, tad šodien pakalpojumu klāstā ir pieejami virkne jaunu pakalpojumu:  ilgtermiņa naudas kredīts, aizdevums auto iegādei un pārkreditācija. Līdzīgi kā mainījies nebanku kreditētāju pakalpojumu portfelis, mainījušies arī patērētāju paradumi – gan attiecībā uz kredītu ņemšanu, gan naudas aizdevumu lietošanu. Nebanku kreditētāju mūsdienīgie un ērtie pakalpojumi vairāk netiek izmantoti tikai īstermiņa finanšu vajadzību risināšanai, bet gluži pretēji – ilgtermiņa mērķu īstenošanai. Nebanku kreditētāju sniegtā brīvība naudas līdzekļu izlietošanā sniedz iespēju patērētājiem izmantot naudas aizdevumus gan dodoties ceļojumā vai iekārtojot mājokli, gan finansējot, piemēram, veselības aprūpes procedūras.

Nebanku hipotekārais kredīts

Nebanku hipotekārais kredīts ir viens no populārākajiem nebanku aizdevēju pakalpojumiem, kas ļauj ne tikai iegādāties nekustamo īpašumu vai labiekārtot jau esošu, bet arī izmantot šo ilgtermiņa kredītu jebkādu citu vajadzību īstenošanai. Ne bez iemesla nebanku kreditētāji sastāda ievērojamu konkurenci bankām – salīdzinoši ar banku piedāvājumu, nebanku kredītam ir vieglāk pieteikties un tā nosacījumi nereti ir elastīgāki.

Nebanku kredīts auto iegādei

Līdzīgi kā hipotekāro kredītu arī kredītu auto iegādei piedāvā gan nebanku kreditētāji, gan bankas. Taču arī šī aizdevuma iegūšanai, kurā naudas līdzekļi tiek izmantoti konkrēta produkta jeb automašīnas iegādei, patērētāji aizvien biežāk griežas tieši pie nebanku kreditētājiem. Galvenokārt tas saistīts ar atšķirībām starp nebanku un banku piedāvājumiem attiecībā uz naudas aizdevuma summu un atmaksas termiņiem.

Nebanku kredītu apvienošana 

Viena no jaunākajām tendencēm nebanku kreditētāju pakalpojumu klāstā ir nebanku kredītu apvienošana. Līdzīgi kā citi nebanku kreditētāju pakalpojumi, kuri veidoti atbilstoši mūsdienu klientu prasībām, pārkreditācija ļauj apvienot kredītus vienā ērtā maksājumā ar izdevīgākiem procentiem un atmaksas termiņiem. Turklāt esošie parādi jeb pārkreditējamās kredītsaistības tiks dzēstas vienas darba dienas laikā. 

Nebanku aizdevējs un uzņēmējs vienojas par nebanku aizdevumu uzņēmējdarbībai. 

Nebanku kredīti un uzņēmējdarbība

Nebanku kredīti privātpersonām ir kļuvuši par vienu no primārajām izvēlēm, lai risinātu savas vai ģimenes ilgtermiņa vajadzības. Savukārt par nebanku kredīts uzņēmējdarbībai kā finanšu risinājums ir dzirdēts krietni mazāk. Iespējams, esat dzirdējuši pieņēmumu, ka nebanku kredīti ir domāti uzņēmumiem, kuri nevar saņemt aizdevumu no bankas. Šāds apgalvojums nebūt nav patiess. Lai gan tiesa, ka daudzi kredītņēmēji, kuri ir atteikušies no bankas piedāvājuma, var iegūt aizdevumu uzņēmējdarbībai pie nebanku aizdevējiem. Tomēr ir citi būtiski iemesli, kāpēc daudzi mazo un vidējo uzņēmumu īpašnieki meklē alternatīvas banku kreditēšanai. Piemēram, uzņēmumu īpašnieki, kuriem nepieciešama skaidra nauda, bieži vēršas pie nebanku aizdevējiem, lai iegūtu finanšu līdzekļus 24 stundu laikā. Tikmēr aizdevumu apstiprināšanas process bankās var ievilkties ievērojami ilgāk – līdz pat vairākām nedēļām. Turklāt īstermiņa finansēšanas risinājumu elastīgums ļauj uzņēmumu īpašniekiem risināt negaidītas naudas plūsmas problēmas bez 5 vai 10 gadu aizdevuma apkalpošanas sloga. Aizvien vairāk uzņēmēju novērtē nebanku kredītu sniegtās iespējas, kuras sniedz lielāku kontroli pār savām finansēm un bieži pat samazina kopējās aizņemšanās izmaksas. 

Salīdzinot banku un nebanku kredītņēmējus

Vēl kāds izplatīts mīts par nebanku kredītiem izplata pieņēmumu, ka banku sektorā ir augstāka kredītportfeļa kvalitāte nekā nebanku sektorā. Jeb, runājot vienkāršāk – ka banku kredītu ņēmēji kopumā spēj atmaksāt savus kredītus laicīgāk, tas ir, mazāk kavējot noteiktos maksājumu datumus. Patiesībā aizdevumu īpatsvars, kuru atmaksa kavējas virs 6 mēnešiem, nebanku kredītiem sastāda 7% apjomu, bet banku sektorā – 5%.***  Attiecīgi šāds apgalvojums par nebanku kreditētāju klientu maksātspēju nav patiess, atkārtoti apstiprinot, ka patērētāji izvēlas nebanku kreditētāju pakalpojumus arī plānotu ilgtermiņa vajadzību risināšanai. 

Vai arī tu esi saskāries ar kādu mītu vai apgalvojumu par nebanku kreditētājiem un nebanku kredītiem? Dalies ar savu pieredzi – vai uzdod sev interesējošo jautājumu mums!

Vai vēlies uzzināt vairāk par kreditētāju sniegtajiem pakalpojumiem – ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevumiem? Iepazīsties ar rakstu  “Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums – kā atrast sev piemērotāko?“. Taču, ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus finanšu plānošanas ieteikumus, iepazīsties ar mūsu finanšu padomu sadaļu!

_____________________________

*Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati. Pieejams: 
ptac.gov.lv/lv/content/statistika-par-nebanku-kreditesanas-sektoru
**Ernst & Young Baltic” un augstskolas “RISEBA” veiktais pētījums “Patēriņa aizdevuma tirgus segmenta analīze”. Pieejams: 
lafpa.lv/content/uploads/2018/07/LAFPA-Paterina-aizdevumu-segmenta-analize_20.07.2018.pdf  
***Ernst & Young Baltic” un augstskolas “RISEBA” veiktais pētījums “Patēriņa aizdevuma tirgus segmenta analīze”. Pieejams: 
lafpa.lv/content/uploads/2018/07/LAFPA-Paterina-aizdevumu-segmenta-analize_20.07.2018.pdf 

 

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.