Kā veiksmīgi plānot savu budžetu?

Tiek veikti ikmēneša budžeta aprēķini.

Laikā, kad būtiski izjūtams patēriņa cenu pieaugums, budžeta plānošana ir īpaši svarīga. Lai saprastu, kur un cik savu naudas līdzekļu ir iespējams atvēlēt, kā arī šo finansiāli grūto laiku pārvarētu pēc iespējas veiksmīgāk, vērts pievērsties budžeta plānošanai. Lai arī Tu varētu izjust drošību un stabilitāti, ko sniedz finanšu plānošana, Aizdevums.lv vēlas dalīties ar dažiem padomiem, kas palīdzēs veiksmīgi plānot savu budžetu.

Sāc ar prioritātēm – plāno budžetu, kas nepieciešams pamatvajadzībām
Budžetā iekļauj papildu izmaksas
Neaizmirsti arī par savām vēlmēm

Plānojot budžetu, atvēli arī “drošības spilvenam”
Izmanto “50/30/20” budžeta plānošanas metodi
Izmanto budžeta plānošanas lietotņu priekšrocības

Sāc ar prioritātēm – plāno budžetu, kas nepieciešams pamatvajadzībām

Plānojot savu budžetu, ir svarīgi sākt ar prioritārajām vajadzībām. Tās ir pārtika, apģērbs, mājokļa un transporta izdevumi, kā arī ikmēneša rēķini. Šīs ir kategorijas, kurām ik mēnesi savi finanšu līdzekļi ir jānovirza vispirms. Tikai pēc tam, kad budžetā būs ieplānotas pamatvajadzības, atlikušos naudas līdzekļus varēs sadalīt citām vajadzībām un vēlmēm.
Tāpat svarīgi ņemt vērā citus galvenos ikmēneša izdevumus, piemēram, aizdevuma atmaksas maksājumus. Ja ir vairākas kredītsaistības, noderīgs risinājums var būt pārkreditācija. Tā sniedz iespēju vairākas kredītsaistības apvienot vienā ērtā maksājumā, tādējādi atvieglojot arī budžeta plānošanu.

Aizdevums.lv - Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

Budžetā iekļauj papildu izmaksas

Tā kā dažādos mēnešos var rasties papildu izdevumi, piemēram, auto apdrošināšanas izmaksas, dzimšanas dienas, dažādi svētki un daudzi citi, ir vērts šos finanšu izdevumus iekļaut ikmēneša budžetā arī tajos mēnešos, kad finanšu līdzekļi šim lietām nav jātērē, savlaicīgi atliekot jau zināmiem nākotnes tēriņiem. Tādā veidā, iespējams sadalīt lielākas vienreizējās izmaksas, neradot ievērojamus papildu izdevumus tikai attiecīgajā mēnesī. Piemēram, zinot to, ka reizi gadā nepieciešams iegādāties automašīnas apdrošināšanu, vari katru mēnesi šiem izdevumiem atvēlēt noteiktu naudas summu. Tādā veidā būs drošības sajūta, ka konkrētajā mēnesī, kad auto apdrošināšanu būs nepieciešams iegādāties, naudas līdzekļi tam būs.

Neaizmirsti arī par savām vēlmēm

Nereti budžeta plānošana tiek izmantota galvenokārt, lai ietaupītu, taču to nevajadzētu uzvert kā vienīgo ieguvumu, jo budžeta plānošana ir lielisks veids, kā arī gūt drošības un stabilitātes sajūtu. Tāpēc pat tad, ja vēlies ietaupīt, neaizmirsti par sevi un budžetā atvēli līdzekļus arī kādu mazu vēlmju īstenošanai.

Plānojot budžetu, atvēli arī “drošības spilvenam”

Tā kā ikdienā var nākties saskarties ar dažādām negaidītām situācijām, ikmēneša budžetā ieteicams atvēlēt finanšu līdzekļus arī “drošības spilvena” izveidei. Tas sniegs drošības sajūtu un negaidītās situācijās nesatricinās Tavu finansiālo stāvokli. Šai kategorijai būtu ieteicams novirzīt vismaz 10% no saviem ienākumiem, taču, izvērtējot savas iespējas, vari sākt arī ar mazumiņu, ik mēnesi palielinot summu, ko atvēli “drošības spilvena” veidošanai.

Sieviete plāno savu ikmēneša budžetu.

Izmanto “50/30/20” budžeta plānošanas metodi

Efektīvākai budžeta plānošanai iespējams izmantot dažādas metodes, kā, piemēram, “50/30/20”, jo tas palīdz daudz veiksmīgāk izveidot finanšu plānu un izvērtēt, kuros aspektos vari ietaupīt. Viena no ieteicamajām budžeta plānošanas metodēm ir “50/30/20”. Tas nozīmē, ka 50% Tavu ienākumu tiek atvēlēti pamatvajadzībām, tātad pārtikai, mājoklim, sadzīves izdevumiem un citiem, 30% tiek atvēlēti Tavām vēlmēm un 20% uzkrājumiem un “drošības spilvenam”. Šī metode ir lielisks palīgs, lai savus finanšu līdzekļus sadalītu apdomīgi.

Izmanto budžeta plānošanas lietotņu priekšrocības

Mūsdienās budžeta plānošanai vairs nav jābūt ilgam un sarežģītam procesam, kas jāveic ar zīmuli uz baltas lapas. Ir pieejams plašs klāsts budžeta plānošanas mobilo lietotņu, kas būtiski atvieglo šo procesu un palīdz lieliski saplānot savus izdevumus. Parasti šīs lietotnes piedāvā arī dažādus budžeta pārskatus, kas var būt lielisks palīgs, lai izsekotu savus tēriņus un saprastu, kurās izdevumu pozīcijas nepieciešams kaut ko mainīt.

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus padomus, iepazīsties ar mūsu pārējiem rakstiem blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.