Auto remonts

Automehāniķis apskata auto.

Ja vien neesi tikko no auto salona izbraukta auto īpašnieks, tad noteikti zini, ko nozīmē auto remonts un to, kādus ieguldījumus tas prasa. Regulāras apkopes un remontdarbi nepieciešami ikvienai automašīnai – gan diezgan jaunai, gan lietotai. Kas jāzina par auto remontu? Vai ir droši to veikt paša spēkiem? Vai labāk darbus uzticēt servisa speciālistiem? Noderīgu informāciju par šiem un citiem ar auto remontu saistītiem jautājumiem uzzināsi, lasot tālāk Aizdevums.lv sagatavoto bloga rakstu!

Kad ir īstais laiks auto remontam?
Remontēt auto pašam vai servisā?
Vienkārši remontdarbi, kurus vari paveikt pats.
Kādus darbus labāk uzticēt servisam?
Ko darīt, ja remonts maksā pārāk dārgi?

Kad ir īstais laiks auto remontam?

Šis jautājums daudziem autovadītājiem var šķist muļķīgs, jo loģiski, ka auto remonts jāveic tad, kad ir kādas tehniskas problēmas. Bet lēmumu par auto remontu ietekmē dažādi cilvēciski faktori – gan praktiski, gan finansiāli. Nereti auto tehniskās nepilnības tiek ignorētas, kamēr spēkrats vien kustas uz priekšu. Diemžēl šāda pieeja rada bīstamību gan pašam braucējam, gan citiem satiksmes dalībniekiem. Ja tiek konstatēti kādi defekti vai bojājumi, remonts jāveic pēc iespējas ātrāk. Ja tas nav iespējams, labāk auto tikmēr neizmantot, līdz ir iespēja to salabot. Plānojot auto remontu, ieteicams vadīties pēc vairākiem faktoriem.

  • Jāseko līdzi nobraukumam un regulāri jāieplāno nolietoto detaļu un šķidrumu maiņa atbilstoši auto ražotāja rekomendācijām (eļļas, filtri, bremžu sistēmas detaļas, zobsiksna u. c.).
  • Vismaz reizi gadā, bet vislabāk pirms katras sezonas jāveic auto galveno mezglu pārbaude un uzturošie apkopes darbi.
  • Ikdienā jāseko līdzi auto stāvoklim un jāpievērš uzmanība aizdomīgiem trokšņiem, motora skaņām un citām pazīmēm, kas var liecināt par bojājumiem. 
  • Ja auto panelī iedegas kāds brīdinošais signāls, to nedrīkst ignorēt, vienmēr jāveic pārbaude, lai pārliecinātos par auto tehnisko stāvokli.
  • Ja remonts vajadzīgs pēc satiksmes negadījuma, vispirms jāpārliecinās, vai auto vispār ir atgriežams drošas braukšanas stāvoklī.

Remontēt auto pašam vai servisā?

Daudzi atceras laiku, kad viņu tēvi un vectēvi garāžā caurām dienām darbojās ap savu motociklu vai automašīnu. Tie bija laiki, kad automašīnas savā uzbūvē bija vienkāršākas, kā arī gandrīz katram vīrietim bija paaudzēs nodotas zināšanas un prasmes, kā salabot auto. Mūsdienās automašīnas ir savādākas un daudz sarežģītākas, arī zināšanu ķēde ir pārtrūkusi, jo tikai retais saprot auto tehniskos jautājumus tādā līmenī, lai pats veiktu remontdarbus. Lai saprastu, vai labāk remontēt auto pašam vai tomēr uzticēties servisa speciālistiem, jāizvērtē šādi aspekti.

Vai ir atbilstošas tehniskās zināšanas?
Vai ir vajadzīgie instrumenti un ērta vieta remonta veikšanai?
Vai ir laiks un vēlme veikt pašam auto remontu?

Ja kaut viena no atbildēm ir noliedzoša, tad droši vien prātīgāk ir uzticēt auto remontu servisa speciālistiem. Tādā gadījumā arī saņemsi garantiju, ka darbi veikti profesionāli un automašīna ir droša dalībai satiksmē. Jā, remonts saviem spēkiem var būt vilinoša altrenatīva, jo ļauj ietaupīt līdzekļus, bet paša ieguldītais laiks un pūles var arī neatmaksāties, ja veicamie darbi ir sarežģīti, prasa izpēti un vēl kādas palīdzīgas rokas, jo ne visus darbus iespējams paveikt vienam pašam.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Vienkārši remontdarbi, kurus vari paveikt pats

Tas gan nenozīmē, ka nevari paša spēkiem paveikt vienkāršākus auto remontdarbus, kas neprasa specifiskas zināšanas un servisa aprīkojumu. Tādā veidā vari gan ietaupīt laiku, gaidot pierakstu servisā, gan samazināt izdevumus par auto uzturēšanu. Ja esi nolēmis kādus remontdarbus veikt pats, vienmēr pirms tam izpēti informāciju par šo jautājumu. Var noderēt izglītojoši video un apraksti, kas pieejami internetā. Ja nepieciešams, pirms tam iegādājies vajadzīgos instrumentus un rezerves daļas uzticamā auto preču veikalā. Lūk, daži vienkāršāki remontdarbi, kurus vari veikt pats:

  • riepu maiņa
  • salona un dzinēja gaisa filtra maiņa
  • dzinēja eļļas un eļļas filtra maiņa
  • lukturu spuldžu nomaiņa
  • akumulatora maiņa
  • vējstikla tīrītāju maiņa u.c.

Atceries, ka jebkuru remontdarbu laikā vienmēr jāievēro visi drošības pasākumi, jāizmanto cimdi un atbilstoši instrumenti, lai negūtu traumas un nesabojātu automašīnu.

Vīrietis pulē lukturi savam auto.

Kādus darbus labāk uzticēt servisam?

Visu, kas šķiet sarežģīts un nesaprotams attiecībā uz auto tehnisko stāvokli, vienmēr labāk uzticēt speciālistiem. It īpaši, ja Tavā īpašumā ir dārgāks auto, kura apkopei un remontam vajadzīgs gan speciāls aprīkojums, gan specifiskas zināšanas, kas reizēm pat nav visu servisu darbiniekiem. Tāpēc pirms tam painteresējies, vai serviss specializējas tieši šīs markas automašīnu remontā. Speciālistiem noteikti arī jāuztic visi ar auto elektroniku saistītie jautājumi, jo šī ir specifiska joma. Jaunajām mašīnām elektronikas ir arvien vairāk, tāpēc nereti to remonts iespējams tikai pie zinoša meistara. Arī tad, ja brauc ar elektroautomašīnu, labāk remontdarbus, kas ir augstāk par ritošos daļu, uzticēt servisam, kam ir pieredze darbā ar elektroauto. Būtiski, ka, izmantojot oficiāla servisa pakalpojumus, saņemsi garantiju par veiktajiem darbiem, kā arī vajadzības gadījumā varēsi vērsties ar pretenzijām.

Ko darīt, ja remonts maksā pārāk dārgi?

Auto remonta gadījumā vienmēr jārēķinās ar diezgan lieliem izdevumiem, jo maksā gan rezerves daļas, gan meistaru darbs. Izmaksas arī ietekmē tas, kāda ir automašīnas marka un modelis. Var gadīties, ka remonta tāme ir tik liela, ka rodas jautājums – vai vispār vērts automašīnu labot? Tas atkarīgs no tā, cik vērts ir pats auto. Ja automašīna nav nekāda jaunā, tās tehniskais stāvoklis ir ne visai labs, kā arī remonti ir kā nebeidzamais stāsts, tad tālredzīgāk būtu ieguldīt savus līdzekļus nevis kārtējā remontā, bet gan jaunāka un labāka spēkrata iegādē.

Ja uzticama auto iegādei līdzekļu pietrūkst, labs risinājums ir auto kredīts. Aizdevums.lv auto kredīts pieejams apjomā no 1000 līdz pat 15 000 eiro. Lai izvēlētos sev piemērotāko automašīnu, Tev var noderēt mūsu bloga raksts “5 padomi, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto”. Bet, ja plāno remontēt esošo auto, lai neradītu pārāk lielu iztrūkumu budžetā, vari noformēt naudas kredītu un atmaksāt to pa daļām vairāku mēnešu laikā.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.