5 padomi, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto

Sieviete apskata mazlietotu auto.

Lietotas automašīnas ir vienas no pieprasītākajām, jo tām ir pieejamas cenas, kā arī tirgū ir tiešām plaša modeļu izvēle katrai gaumei. Tomēr lietota auto iegāde ir diezgan komplicēts process, jo jāpadomā par daudziem aspektiem, lai pirkums galu galā tiešām būtu veiksmīgs. 
Lai gan jau esam blogā rakstījuši par to, kā pirkt lietotu auto, šajā jomā padomu nekad nevar būt par daudz. Tāpēc esam apkopojuši vēl piecus būtiskus padomus, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu automašīnu.

Lietots nav jauns, tāpēc jārēķinās ar ieguldījumiem.
Jo rūpīgāk meklēsi, jo labāku auto atradīsi.
Neizvēlies auto ar acīm, bet ar prātu.
Padomā, kādu auto tiešām vari atļauties.
Pēc iegādes automašīnai veic apkopi.

Lietots nav jauns, tāpēc jārēķinās ar ieguldījumiem

Pērkot mazlietotu auto, nevajadzētu lolot ilūzijas, ka tiksi pie spēkrata ideālā stāvoklī. Visām lietotām automašīnām ir mazāki vai lielāki defekti un vājās vietas, kurās nepieciešams ieguldīt līdzekļus. Jā, gadās auto pārdevēji, kas pirms tam ir godprātīgi veikuši kapitālo remontu un tiešām parūpējušies par katru sīkumu, bet tas notiek reti. Un arī šajā gadījumā automašīnā tāpat regulāri būs jāiegulda līdzekļi uzturēšanā un detaļu nomaiņā. Gadās arī, ka pēc kāda laika automašīnai atklājas slēpti defekti, par kuriem pārdevējs noklusējis. Tāpēc, pērkot mazlietotu auto, tā vienmēr nedaudz ir laimes spēle. Vai problēmas būs maznozīmīgas un salīdzinoši lēti novēršamas, vai arī būs jāveic remonts gandrīz paša auto vērtībā? Lai tā nenotiktu, auto jāizvēlas apdomīgi.

Jo rūpīgāk meklēsi, jo labāku auto atradīsi

Pirkt auto nav tas pats, kas nopirkt zābakus – ieraudzīji, iepatikās, nopirki! Šeit vajadzīga pacietība un apdomība, jo tikai tā var izdoties atrast tiešām labu eksemplāru. Vispirms apzini visas iespējamās auto iegādes vietas, piemēram, uzticamus auto plačus, izpēti arī sludinājumu portālu piedāvājumu, kā arī apjautājies draugiem un paziņām, vai kāds nepārdod savu auto. Jo plašāks būs meklējumu areāls, jo lielāka iespēja, ka sastapsies ar savu īsto auto. 

Protams, par katru potenciālo pirkumu ievāc visu iespējamo informāciju CSDD un citās datu bāzēs, kur var pārliecināties gan par nobraukumu, gan tehniskās apskates novērtējumu. Tiešām ir vērts ieguldīt laiku meklējumos un izpētē, lai vēlāk nenāktos nožēlot savu pirkumu.

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Neizvēlies auto ar acīm, bet ar prātu

Skaista krāsa un iekārojams auto modelis ir diezgan populāri galvas jaucēji, kas var traucēt domāt racionāli. Visu gribas nokārtot pēc iespējas ātrāk un jau doties mājās ar savu jauno un izskatīgo auto. Bet STOP! Automašīna ir jāpērk ar prātu, nevis ar acīm. Tas, ka no ārpuses tā ir skaista, nenozīmē, ka iekšpusē viss ir kārtībā. Tāpēc kārtīgi izpēti gan eksterjeru, gan interjeru, paskaties zem motora pārsega, pārbaudi, vai nav apjomīgu rūsas bojājumu. Noteikti arī veic kārtīgu testa braucienu ar noskatīto auto. Bet vislabāk – aizved automašīnu uz profesionālu un uzticamu servisu, kur meistari veiks diagnostiku un sniegs godīgu vērtējumu par automašīnas tehnisko stāvokli. Šādai pārbaudei nevajadzētu žēlot naudu. Daži desmiti eiro par pārbaudi var aiztaupīt lielus izdevumus vai pat pilnīgu vilšanos par auto vēlāk.

Vīrietis pārbauda lietotas automašīnas bagāžnieku.

Padomā, kādu auto vari atļauties

Lietoto auto tirgus ir specifisks ar to, ka tajā var atrast spēkratus par dažiem simtiem eiro, kā arī par desmit un vairāk tūkstošiem eiro. Katrs var piemeklēt auto atbilstoši savam budžetam. Bet jāatceras, ka cenai ir tieša saistība ar to, cik auto ir vecs un kāds ir tā tehniskais stāvoklis. Protams, jo jaunāks un labāks auto, jo tas ir dārgāks. Tādu vēlētos ikviens. Tomēr ir būtiski pirms iegādes skaidri izvērtēt, kādā cenu kategorijā Tu auto meklē. Vai precīzāk – cik dārgu auto vari šobrīd atļauties iegādāties un uzturēt, jo ir vēl jāpērk degviela, ziemas un vasaras riepas, jāveic regulārās auto apkopes un citi darbi, lai auto būtu drošs un darbotos bez problēmām. 

Ja uzticama auto iegādei līdzekļu pietrūkst, labs risinājums ir auto kredīts. Bet arī šajā gadījumā jāizvērtē, kāda ir optimālā naudas summa, kuru vari šobrīd aizņemties un atmaksāt bez sarežģījumiem. Aizdevums.lv auto kredīts pieejams apjomā no 1000 līdz pat 15 000 eiro.

Pēc iegādes automašīnai veic apkopi

Pat tad, ja esi iegādājies kopumā labu un uzticamu auto par izdevīgu cenu, iesakām pēc pirkuma automašīnu vienalga nodot servisā, lai meistari vēlreiz pārbauda visus galvenos mezglus un veic to apkopi. Piemēram, nomaina eļļas un filtrus, iespējams, arī akumulatoru, jo bieži vien tirgotāji ieliek akumulatoru, kura kalpošanas laiks jau tuvu beigām. Jāpārbauda, vai pietiekamā līmenī ir logu šķidrums, antifrīzs un citi tehniskie šķidrumi. Ideāli, ja vēl uzliksi jaunas riepas, lai būtu pilnīga pārliecība par to, ka jaunais auto uz ceļa ir drošs.

Lai neradītu pārāk lielu iztrūkumu budžetā, auto remontam un apkopei iespējams noformēt naudas kredītu un atmaksāt pa daļām vairāku mēnešu laikā.

Ja nepieciešams padoms par to, kāda veida finansējumu labāk izmantot auto iegādei, Tev var noderēt mūsu bloga raksts “Auto kredīts vai līzings – kā izvēlēties?”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.