Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?

Vīrietis izzina, kas ir kredītreitings.

Varētu šķist, ka kredītreitings ir tikai tiem cilvēkiem, kas kaut reizi saņēmuši aizdevumu, taču tā nebūt nav. Arī ikvienam, kurš kaut reizi savā mūžā ir iegādājies kaut ko uz nomaksu vai regulāri veic maksājumus kādiem pakalpojumu sniedzējiem, ir savs kredītreitings. Tas veidojas automātiski, un ir svarīgs faktors ne tikai gadījumos, kad cilvēki vēlas saņemt aizdevumu. Tādēļ ir būtiski zināt, kā tas veidojas, lai neapzināti to nesabojātu. Tālāk rakstā Tu uzzināsi svarīgāko par kredītreitingu – kā tas veidojas, kāpēc tas ir svarīgs, un kā to uzlabot.

Kas ir kredītreitings?
Kā veidojas kredītreitings?
Kāpēc kredītreitings ir svarīgs?
Faktori, kas negatīvi ietekmē kredītreitingu
Kā uzlabot kredītreitingu?

Kas ir kredītreitings? 

Kredītreitings ir skaitlis, kurš atspoguļo privātpersonas kredītspēju, un to cik uzticams savu saistību pildītājs un maksātājs tas ir. Jo augstāks ir šis skaitlis, jo labāk. Turklāt, to veido un ņem vērā ne tikai bankas, piemēram, brīdī, kad vēlies noformēt aizdevumu, bet arī jebkurš uzņēmums, kas savus produkts piedāvā iegādāties uz nomaksu, tai skaitā, mobilo sakaru operatori un apdrošināšanas kompānijas. Kredītreitingu sabojāt nav grūti, taču tā uzlabošana un laba rādītāja uzturēšana ir ilgstošs process, par kuru ieteicams domāt jau laicīgi.

Kā veidojas kredītreitings? 

Kredītreitings veidojas, ņemot vērā īpašu matemātisko formulu, kas atspoguļo cilvēka kredītvēstures informāciju – to kādas, cik ir esošās un bijušās kredītsaistības, un kā tās tiek un tika izpildītas. Ņemot vērā šos faktorus, cilvēkam tiek noteikts kredītreitings, kas ir skaitlis skalā no 1 līdz 1000, un kā jau iepriekš tika minēts – jo augstāks skaitlis, jo labāk.

Aizdevums.lv - Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

Tātad kredītreitings veidojas pēc īpašas formulas, kas ņem vērā vairākus svarīgus faktorus:

  • esošās un bijušās saistības, novērtējot to, cik veiksmīgi cilvēkam ir izdevies veikt maksājumus;
  • esošo parādsaistību apjomu, kas atspoguļo kopējo un ikmēneša saistību apmēru;
  • kredītvēsturi, tās ilgumu un dažādību;
  • aizdevumu regularitāti, kas atspoguļo to, cik bieži cilvēks noformē vai piesakās aizdevumiem.

Aprēķinot kredītreitingu var tikt ņemti vērā arī tādi aspekti, kā vecums, apgādājamo skaits, algas apmērs, izglītības līmenis un citi.

Kāpēc kredītreitings ir svarīgs? 

Uzņēmumi izmanto kredītreitingu, lai pārliecinātos par to, cik uzticams ir klients. Jo labāks ir kredītreitings, jo lielākas izredzes saņemt piedāvājumu ar izdevīgākiem nosacījumiem, piemēram, zemāku procentu likmi vai bez komisijas maksas. Augstāks kredītreitings var atstāt pozitīvu ietekmi, piemēram, uz auto apdrošināšanas nosacījumiem, padarot tos izdevīgākus, vai arī mobilo sakaru operatoru pakalpojumiem, piemēram, ļaujot Tev uz nomaksu iegādāties vairākas ierīces reizē.

Pāris lasa informāciju par kredītreintingu.

Faktori, kas negatīvi ietekmē kredītreitingu 

Viens no galvenajiem faktoriem, kas atstāj negatīvu ietekmi uz kredītreitingu, ir kredītsaistību nepildīšana un savlaicīga rēķinu neapmaksāšana. Tā kā kredītreitingu ietekmē pat vismazākie aizdevumi vai jebkura uz nomaksu iegādātā prece, svarīgi pret visām saistībām izturēties vienlīdzīgi, tās savlaicīgi un regulāri izpildot. Kredītreitinga skaitli var pazemināt kavēšanās ar rēķinu apmaksu, negatīva konta bilance brīdī, kad nepieciešams maksāt par tā uzturēšanu un citi faktori. Tāpat negatīvu ietekmi uz kredītvēsturi var atstāt liels aizdevumu skaits vai pat kredītkaršu daudzums. Tādēļ ir svarīgi rūpīgi izvērtēt katra aizdevuma nepieciešamību.

Kā uzlabot kredītreitingu? 

Tā kā kredītreitinga uzlabošana nav vienas dienas jautājums, ieteicams par to domāt ne tikai tad, kad nepieciešams aizdevums, bet jau tagad. Lūk, veidi, kas palīdzēs uzlabot kredītreitingu.

  • Esošo parādsaistību samazināšana
    Ja Tev ir vairāki aktīvi aizdevumi, centies pēc iespējas ātrāk savas saistības pārtraukt. Daudzas kredītsaistības negatīvi ietekmē kredītreitingu, tāpēc kredītu apvienošana ir lielisks veids, kā dzēst esošos kredītlīgumus, noformējot vienu jaunu aizdevumu ar iespējami izdevīgākiem nosacījumiem.
  • Laicīga rēķinu apmaksa
    Savlaicīga rēķinu apmaksa norāda uz Tavu kā klienta disciplīnu, tāpēc ir svarīgi godprātīgi un laikā veikt ikmēneša maksājumus. Vislabāk to ieteicams darīt uzreiz pēc algas saņemšanas, tādējādi parādsaistību apmaksu prioritizējot.
  • Ienākumu stabilizēšana
    Stabili ienākumi ir nozīmīgs faktors, kas var uzlabot Tavu kredītreitingu. Pastāvīga darba vieta liecina par stabiliem ienākumiem, tāpēc jo ilgāks laiks tiek pavadīts vienā darba vietā, jo augstāk klientu novērtē kreditori.

Centies plānot savus tēriņus un pret kredītsaistībām izturies atbildīgi – Tavs kredītreitings ir Tavās rokās!

Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus finanšu ieteikumus, iepazīsties ar mūsu bloga rakstiem – “Mana kredītvēsture – kāpēc tā ir svarīga? Un kas to var sabojāt?” un “Kādi ir kredītu veidi un kas jāzina pirms aizņemties naudu?

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.