Kādi ir kredītu veidi un kas jāzina pirms aizņemties naudu?

Pāris aplūko plašo kredītu veidu piedāvājumu.

Mūsdienās naudas aizņemšanās iespējas ir patiešām daudzveidīgas – tik daudzveidīgas, ka plašajā piedāvājumu klāstā ir iespējams viegli apjukt. Apjukumu pastiprina arī sarežģītie kredītu nosacījumi un pat dažkārt arī paši skaidrojumi, ar kuru palīdzību tiek aprakstīti kredītu veidi un to nebeidzamās iespējas. Tomēr naudas aizņemšanās ir atbildīgs un nopietns solis Tavā dzīvē, tādēļ ir ļoti svarīgi zināt un saprast kredītu būtību. Ne mazāk svarīgi ir arī apzināties savas iespējas, lai izdarītā izvēle neradītu zaudējumus un liekas raizes, bet tieši pretēji būtu veiksmīgs finanšu darījums.

Lai Tev būtu ērtāk un vieglāk orientēties daudzveidīgajā aizdevumu klāstā, Aizdevums.lv sniegs plašu izklāstu par kredītiem un to iespējām, aprakstot katru kredītu veidu, tā iespējas un nosacījumus.

Rakstā tiks aplūkoti šādi kredītu veidi:
patēriņa jeb naudas kredīts,
auto kredīts,
auto līzings,
pārkreditācija,
remonta kredīts,
hipotekārais kredīts,
ātrais kredīts.

Pirms sāc izpētīt visus kredītu veidus, mēs iesakām vispirms iepazīties ar galvenajiem pamatprincipiem, kas Tev palīdzēs vēl labāk saprast kredītu būtību. Ja tomēr esi jau informēts par kredīta pamatprincipiem un svarīgiem kritērijiem, kas jāņem vērā, izvēloties kredītu, tad spied uz patēriņa kredīts, lai dotos uz sadaļu, kurā tiek jau detalizētāk apspriests pirmais kredītu veids.

Kas ir kredīts un kas jāzina par nebanku aizdevēju?

Kredīts jeb aizdevums ir naudas līdzekļi, kurus kredītiestāde jeb aizdevējs uz līguma pamata aizdod klientam jeb aizņēmējam, kuram ir tiesības ar tiem rīkoties pēc nepieciešamības. Aizņēmējam ir pienākumus kredītu atdot aizdevējam, pamatojoties uz noslēgtā aizdevuma līguma nosacījumiem.

Aizdevumu var izsniegt banku vai nebanku aizdevējs. Ja izvēlies nebanku aizdevēju, tad pirms aizņemies, esi atbildīgs un izvērtē izvēlēto aizdevēju. Ielūkojies Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapā un pārliecinies, vai nebanku aizdevējam ir licence patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai. Tāpat noteikti arī izpēti Aizdevums.lv sagatavoto informāciju par nebanku aizdevējiem un visbiežāk izskanētajiem mītiem un patiesību par nebanku naudas aizdevumiem.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kas ir gada procentu likme un kāpēc tā ir jāņem vērā?

Gada procentu likme jeb GPL ir aizdevuma kopējās izmaksas aizņēmējam, kas izteiktas gada procentos no aizņēmēja piešķirtās kredīta kopējās summas, iekļaujot arī visas citas kreditēšanas līgumā noteiktās izmaksas, kas veidojas gan saņemot, gan izmaksājot kredītu. GPL aprēķina pēc noteiktas un sarežģītas formulas, kas ir sagatavota atbilstoši normatīvajiem aktiem. Aprēķinam ir nepieciešams zināt kredīta termiņu un visas ar aizdevuma saistītās izmaksas, iekļaujot komisijas maksu un aizdevēja noteikto procentu likmi par kredīta izmantošanu. Jāņem vērā arī svarīgs fakts, ka aizņēmēja kredīta kopējās izmaksās netiek iekļautas soda sankcijas. Soda sankcijas tiek piemērotas, ja aizņēmējs neievēro noslēgtā kreditēšanas līguma nosacījumus, piemēram, kavē ikmēneša maksājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi pirms līguma noslēgšanas, uzmanīgi to izlasīt.

Gada procentu likme ir jāņem vērā, jo tas būs viens no svarīgākajiem rādītājiem, lai izvēlētos sev izdevīgāko piedāvājumu. Lai spētu izvērtēt vairāku aizdevēju piedāvājumus un saprastu to, pie kura aizdevēja ņemt kredītu būtu visizdevīgāk, tad salīdzinājumam jāņem vienādu summu uz vienādu termiņu un jāskatās uz GPL vērtību. Aizdevējiem ir pienākums norādīt GPL un citus saistošos datus par aizdevumu savos piedāvājumos – mājaslapā vai uz jebkura reklāmas materiāla. Visbiežāk tie būs redzami zem nosaukuma “Reprezentatīvais piemērs”. Vieglākai salīdzināšanai izmanto kredīta kalkulatoru, kam būtu jābūt pieejamam katra aizdevēja mājaslapā. Tomēr ņem vērā, ka ne vienmēr kredītu kalkulators rādīs precīzus skaitļus. Viens no iemesliem ir tāds, ka negodīgi aizdevēji var neuzrādīt visas saistītās izmaksas par kredītu noformēšanu, tādēļ aizdevēji ar zemiem procentiem ne vienmēr būs patiešām visizdevīgākie, tādēļ ir ļoti svarīgi izpētīt un noskaidrot visu iespējamo informāciju par kredīta piedāvājumu. Otrs iemesls neprecīziem skaitļiem var būt tāds, ka tie var arī izmainīties pēc kredīta pieteikuma izvērtēšanas atkarībā no Tavas kredītvēstures un ienākumiem.

Kas ir kredītvēsture un kā tā ietekmē iespējas saņemt kredītu?

Kredītvēsture ir Tavu finansiālo saistību pārskats, ietverot gan izpildītās, gan neizpildītās saistības ilgākā laika posmā. Turklāt svarīgi zināt arī to, ka kredītvēsturē tiek iekļauta arī maksājumu izpildes precizitāte, tajā skaitā arī laicīgu komunālo vai citu pakalpojumu apmaksa.

Kredītvēsture ir ļoti nozīmīga, jo tā nosaka arī Tavu turpmāko finansiālo saistību veidošanos, citiem vārdiem sakot, tā tiešā veidā ietekmē tavas iespējas saņemt pieteikto kredītu.

Pēc aizdevuma pieteikuma saņemšanas aizdevējs pārbaudīs aizņēmēja kredītvēsturi kredītu reģistrā, kā arī pēc nepieciešamības sazināsies ar aizņēmēju, lai lūgtu sniegt papildus informāciju, kas palīdzēs kredītdevējam izvērtēt, piemēram, par ienākumu gūšanas avotu. Jāpiebilst, ka bez darba vietas vai bez oficiāliem ienākumiem aizdevums var netikt piešķirts.

Ja izrādīsies, ka kredītvēsture ir negatīva jeb aizņēmējam būs nenomaksāti parādi, regulāri kavēti maksājumi, nesamērīgi daudz jau esošas kredītsaistības u.tml., tad aizdevuma saņemšanas iespēja samazinās. Atkarībā no kredītiestādes iekšējiem nosacījumiem aizņēmēja pieteiktajam kredītam var tikt piemēroti augstāki procenti ikmēneša maksājumiem vai pirmajai iemaksai, tomēr ir arī kredītiestādes, kas var sabojātas kredītvēstures dēļ atteikt aizdevuma piešķiršanu.

Sabojātu kredītvēsturi ir iespējams labot, taču tas var prasīt ilgāku laiku, kā arī būs jāatjauno uzticība kredītdevēju acīs. Vairāk par kredītvēsturi aicinām lasīt Aizdevums.lv sagatavotajā materiālā, kurā atradīsi arī faktorus, kas var sabojāt kredītvēsturi un arī to, kā pārbaudīt savu kredītvēsturi.

Kredītam pieteikties var arī attālināti – telefoniski vai internetā.

Kā var pieteikties kredītam?

Ja agrāk pieteikšanās kredītam notika tikai klātienē, ierodoties uz nebankas aizdevēja vai bankas filiāli, tad mūsdienās ir krietni vairāk iespēju, kā to izdarīt – turklāt tas ir kļuvis daudz ērtāk.

Pieteikties kredītam var, protams, jau zināmā ceļā, atnākot uz aizdevēja iestādi un klātienē aizpildīt pieteikumu, taču pieteikšanās var notikt arī attālināti, piemēram, telefoniski, zvanot uz aizdevēja klientu apkalpošanas tālruni. Zvana laikā klientu apkalpošanas speciālists, uzdodot aizņēmējam jautājumus, aizpildīs pieteikumu viņa vietā, taču jāņem vērā, ka aizņēmējam tajā brīdī ir jābūt pieejamiem datiem, piemēram, pasei vai eID kartei.

Pieteikumu kredītam var aizpildīt arī internetā. Kredīti internetā ir kļuvuši ļoti pieprasīti, jo šāda veida pieteikšanās ir ērta un laika ekonomējoša. Turklāt aizņēmējs var izvēlēties sev ērtāko laiku, kad aizpildīt pieteikumu. Tomēr šeit ir būtiski visu aizpildīt pareizi un neaizmirst nospiest pēdējo pieteikšanās pogu, lai pieteikums tiktu nosūtīts kredītiestādei. Vairums aizdevēju šādas elektroniskās pieteikuma formas ir ierīkojuši savās mājaslapās – nav arī sarežģīti atrast, jo tās visbiežāk ir novietotas tieši sākumlapā kopā ar vai blakus kredītu kalkulatoram. Plašāk par kredītiem internetā iepazīsties Aizdevums.lv rakstā, kur ir pastāstīts arī par to, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties kredītu internetā.

Iepazīstoties ar galvenajiem jēdzieniem, Tu nodrošini sev zināšanu bāzi, kas turpmāk kalpos Tev kā palīglīdzeklis, izvēloties sev piemērotāko kredītu veidu. Turpmākajā raksta daļā apskatīsim katru kredīta veidu, sākot ar patēriņa kredītu. 

Kas ir patēriņa kredīts?

Patēriņa kredīts, tiek dēvēts arī kā naudas kredīts, ir viens no izplatītākajiem kredītu veidiem, kas tiek izsniegts privātpersonām, lai varētu finansēt dažādus pirkumus, kas nepieciešami ikdienas dzīvē.

Kam patēriņa kredīts ir paredzēts?

Patēriņa kredīts var būt ērts aizdevums gan plānotiem, gan negaidītiem izdevumiem, piemēram, sadzīves tehnikas vai datortehnnikas iegādei, atpūtas braucieniem, mājoklim, nelielu remontdarbu veikšanai, kā arī citu nepieciešamu preču vai pakalpojumu iegādei.

Kādas ir patēriņa kredīta iespējas?

Patēriņa kredīts parasti ir pieejams summā no 100 EUR līdz pat 10 000 EUR, tomēr pastāv arī īpaši radītas programmas, piemēram, VIP programma esošajiem klientiem, kas var iekļaut arī lielākas summas, piemēram, līdz 15 000 EUR, tāpat arī bankas var piedāvāt lielākas summas. Arī termiņš šim kredītu veidam ir ļoti plašs, tas var būt uz laiku no 3 mēnešiem līdz 84 mēnešiem jeb 7 gadiem.

Kādas ir patēriņa kredīta gada procentu likmes?

Patēriņa kredītam pašreizējās gada procentu likmes var svārstīties aptuveni no 10,30% līdz 54,00%. Gada procentu likme būs atkarīga no konkrētā aizdevēja un no vēlamās aizdevuma summas un termiņa.

Kādi ir nosacījumi patēriņa kredīta iegūšanai?

Patēriņa kredītu izsniedz privātpersonām, kas ir sasniegušas pilngadību jeb no 18 gadiem, tomēr arī šis nosacījums ir atkarīgs no konkrētās finanšu iestādes, kur plāno ņemt kredītu, jo ir iespējams arī lielāks vecuma ierobežojums, piemēram, kredītu izsniedz personām, kas ir sasniegusi 22 gadu vecumu.

Bez kredītvēstures izvērtēšanas tiks izvērtēts arī aizņēmēja darba stāžs un algas apjoms. Piemēram, aizdevējam var būt nosacījums, ka aizdevums tiek piešķirts personām, kas strādā darbā vairāk nekā 3 mēnešus un algas apjoms pārsniedz 360 EUR pēc nodokļu nomaksas. 

Kas ir auto kredīts?

Auto kredīts pamatā ir tas pats naudas kredīts, taču tā nosacījumi ir pielāgoti tieši automašīnas iegādei. Salīdzinājumā ar auto līzingu šis kredītu veids ir ar daudz elastīgākiem nosacījumiem.

Kam auto kredīts ir paredzēts?

Auto kredīts, kā jau to izsaka nosaukums, ir paredzēts auto iegādes finansēšanai, taču ar auto kredītu var tikt veikta arī motocikla iegāde, tāpat arī piekabes, dzīvojamo vagonu un jebkuru citu transportlīdzekli pēc saviem ieskatiem. Vienīgais nosacījums ir, ka šo transportlīdzekli būs iespējams reģistrēt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) un par tā reģistrāciju CSDD izsniegs transportlīdzekļa tehnisko pasi.

Ar auto kredīta palīdzību var iegādāties gan jaunas, gan lietotas automašīnas.

Kādas ir auto kredīta iespējas?

Auto kredīts ir pieejams summā no 1 000 EUR līdz 15 000 EUR, atsevišķas bankas piedāvā arī summā līdz 20 000 EUR. Termiņš šim kredītu veidam ir gana plašs, lai spētu izvēlēties sev piemērotāko. Auto kredīts var būt uz laiku no 6 mēnešiem, lai gan visbiežāk ir no 12 mēnešiem, līdz aptuveni 7 gadiem jeb 84 mēnešiem.

Salīdzinājumā ar auto līzingu, kas tiks aprakstīts zemāk, auto kredīta papildus iespējas ir tādas, ka nav nepieciešams veikt pirmo iemaksu, iegādājoties automašīnu, to ir iespējams reģistrēt uzreiz uz pircēja vārda, kā arī auto kredīta gadījumā nav nepieciešama obligāta KASKO apdrošināšanas iegāde, taču tā ir ieteicama jebkurā gadījumā. Minētās priekšrocības var arī krasi atšķirties dažādu aizdevēju vidū, tomēr šīs priekšrocības ir vērā ņemamas, izvēloties izdevīgāko piedāvājumu.

Kādas ir auto kredīta gada procentu likmes?

Auto kredītam pašreizējās gada procentu likmes var svārstīties aptuveni no 7,70% līdz 40,00%, likme būs atkarīga no nepieciešamās aizdevuma summas un termiņa, kā arī no kredītiestādes.

Kādi ir nosacījumu auto kredīta iegūšanai?

Auto kredīts ir pieejams privātpersonām no 18 gadiem, taču, gluži tāpat kā ar patēriņu kredītu, nosacījums ir atkarīgs no kredītiestādes, pie kuras vērsies pēc aizdevuma. Vairāki aizdevēji ir norādījuši, ka auto kredīta saņemšana ir iespējama no 22 gadu vecumu, tādēļ rūpīgi izpēti aizdevēja mājaslapā rakstīto informāciju vai zvani uz viņu klientu apkalpošanas centru.

Pēc tam, kad naudu būsi saņēmis, tad vairums nebanku un banku aizdevēju vidū ir nosacījums, ka 30 dienu laikā jāiegādājas sapņu auto un jāreģistrē to CSDD uz sava vārda. Pēc reģistrācijas būs jānosūta tehniskās pases kopija, kas būs kā apliecinājums pirkumam. Ja plāno izvēlēties mazlietotu auto, tad iesakām izlasīt ieteikumus, kas jāņem vērā, pērkot lietotu automašīnu, lai būtu drošs par savu izvēli.

Noteikti paturi prātā, ka arī auto kredīta saņemšanai lielākā daļa aizdevēju, izvērtējot pieteikumu, skatās uz to, lai aizņēmējam būtu stabila darba vieta ar pierādāmiem, oficiāliem ienākumiem. 

Mazlietota auto iegāde ar auto kredīta vai līzinga palīdzību.

Kas ir auto līzings?

Auto līzings, līdzīgi kā auto kredīts, ir automašīnu iegādes finansējuma veids, taču šim finansējuma veidam ir virkne dažādu ierobežojumu, iegādājoties automašīnu. Pastāv divi līzinga veidi – operatīvais līzings un finanšu līzings.

Operatīvais līzings pēc būtības ir ilgtermiņa automašīnas noma, jo pēc līzinga termiņa beigām automašīna tiek atdota atpakaļ pārdevējam, bet šī iemesla dēļ līzinga periodā ikmēneša maksājumi par automašīnu būs zemāki nekā, piemēram, ņemot automašīnu kredītā.

Finanšu līzings ir krietni līdzīgāks auto kredītam, taču ar zināmiem ierobežojumiem. Līzinga perioda laikā par automašīnu tiek segta pilna tās vērtība, tādējādi pēc līguma beigām līzinga ņēmējs kļūs par automašīnas īpašnieku.

Kam auto līzings ir paredzēts?

Auto līzings sniedz iespēju finansēt automašīnas iegādi, tomēr, lai arī līzinga devēji vairumā piedāvājumos norāda tikai automašīnas iegādi, ar auto līzingu var iegādāties arī citus transportlīdzekļus, kurus ir iespējams reģistrēt CSDD.

Auto līzings ir ieteicams finanšu risinājums, ja plānos ir iegādāties jaunu vai mazlietotu automašīnu. Izvēlies operatīvo līzingu, ja vēlies auto uz konkrētu laika posmu, bet neesi drošs, vai vēlēsies to paturēt pēc līguma beigām, savukārt, ja tomēr vēlies auto paturēt, tad izvēlies finanšu līzingu. Bet ņem vērā, ka ar finanšu līzingu ikmēneša maksājumi būs lielāki.

Kādas ir auto līzinga iespējas?

Auto līzingam pieejamās summas ļoti variē starp banku un nebanku aizdevējiem. Banku aizdevēji auto līzingu pārsvarā piedāvā summā no 5 000 EUR, sevišķi maksimālo summu nenosakot, tādējādi ļaujot brīvāk izvēlēties arī lielākas summas auto iegādei. Savukārt nebanku aizdevēji auto līzingu sāk piedāvāt no apmēram 2 000 EUR līdz apmēram 25 000 EUR. Taču jāņem vērā, ka auto līzings piedāvā finansēt auto iegādi līdz 90% no auto vērtības un pirmā iemaksa no pircēja puses var sastādīt no 10% līdz 20%.

Pieejamais termiņš vairumu gadījumu ir no 12 mēnešiem līdz 84 mēnešiem. Protams, pie katra aizdevēja var atšķirties pieejamais termiņš.

Kādas ir auto līzinga gada procentu likmes?

Auto līzinga gada procentu likme uz doto brīdi svārstās no aptuveni 3,22% līdz aptuveni 23,00%.

Kādi ir nosacījumi auto līzinga iegūšanai?

Auto līzingam var pieteikties privātpersonas, sākot no 18 gadiem, lai gan vecuma ierobežojums var atšķirties dažādās līzinga iestādēs – tas var būt arī pieejams no 22 gadiem.

Kā jau tika minēts augstāk, tad auto līzingam ir vairāki ierobežojumi attiecībā uz piešķirtā finansējuma apjomu, pircēja līdzmaksājumu, auto novērtējumu, KASKO apdrošināšanu, kā arī uz automašīnas reģistrāciju.

Jāatceras, ka pircējam jāveic vismaz 10% apjomā pirmā iemaksa, kā arī auto līzings nodrošina finansējumu līdz 90% no automašīnas vērtības. Iegādājoties automašīnu līzingā, reģistrācija CSDD tiek veikta uz aizdevēja vārdu. Ja tiek ņemts finanšu līzings, tad pēc veiksmīga nomaksāta līguma automašīnu var pārreģistrēt uz savu vārdu.

Izvēloties auto līzingu, vēl jāņem vērā tas, ka lielākā daļa kreditētāju obligātu vēl bez KASKO apdrošināšanas iegādes nosaka arī automašīnas novērtējumu. Līzinga gadījumā automašīna pēc līguma perioda beigām nedrīkst būt vecāka par no 13 līdz 15 gadiem.

Atkarībā no aizdevēja arī līzinga gadījumā var tikt vērtēta aizņēmēja kredītvēsture un tā brīža finansiālais stāvoklis.

Ja esi sācis domāt, ko Tev labāk izvēlēties, pērkot automašīnu, tad iesakām ielūkoties Aizdevums.lv informatīvajā rakstā par to, kurš ir īstais risinājums – auto kredīts vai auto līzings

Kas ir pārkreditācija?

Pārkeditācija jeb refinansēšana ir jēdziens, kas raksturo vairāku mazu kredītu apvienošanu vienā ērtā maksājumā ar visbiežāk izdevīgākām procentu likmēm un atmaksas termiņu.

Kam pārkreditācija ir paredzēta?

Pārkreditācija ir labs risinājums tiem, kas vēlas nekavējoties nosegt jau esošas parādsaistības. Neskaitāmi kredītu ikmēneša maksājumi var radīt haosu jebkura cilvēka dzīvē, tādēļ pārkreditācija var padarītu kredītu maksājumus ērtākus, jo vairāku maksājumu vietā Tu veiksi tikai vienu. Turklāt nereti aizdevēji piedāvā izdevīgākus procentus un termiņus.

Kādas ir pārkreditācijas iespējas?

Pārkreditāciju var noformēt, ja ir gan ātro kredītu saistības, gan ilgtermiņa patēriņa kredīta, gan auto kredīta saistības. Tā ir pieejama summā no 200 EUR līdz 15 000 EUR, bet iespējams atrast arī piedāvājumus ar lielākām maksimālajām summām. Termiņi arī ir elastīgi – no 6 mēnešiem līdz 84 mēnešiem.

Kādas ir pārkreditācijas gada procentu likmes?

Pārkreditācijai gada procentu likmes ir pieejamas no aptuveni 10,50% līdz 52,00%. Jāpiebilst, ka GPL būs atkarīgs gan no aizdevuma summas un termiņa, gan no Tavu esošo kredītsaistību lieluma un skaita.

Kādi ir nosacījumi pārkreditācijas noformēšanai?

Refinansēšanas nosacījumi katram aizdevējam atšķirsies, piemēram, ir kredītiestādes, kas piedāvā privātpersonām pārkreditāciju no 18 gadiem, taču vairumu gadījumu – no 22 gadu vecuma. Arī apvienojamo kredītsaistību maksimāli pieļaujamais skats katrai iestādei ļoti krasi atšķirsies – viena var piedāvāt apvienošanu līdz 3 parādsaistībām, savukārt cita iestāde piedāvās līdz 6 parādsaistībām. Ļoti būtiska nianse ir arī tam, kāds ir Tavs esošais parādsaistību stāvoklis – cik lielas ir aizdevuma summas, cik bieži tik kavēti maksājumi u.tml. Katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, tādēļ ļoti ieteicams ir izvēlēties vairākus aizdevējus, kas piedāvā kredītu apvienošanu, aizpildīt viņu pieteikumus un gaidīt labāko piedāvājumu. Atgādināsim, ka par pieteikumu iesniegšana nav jāmaksā.

Papildus informācijai apmeklē arī Aizdevums.lv bloga sadaļu par pārkreditāciju, kur atradīsi noderīgus padomus. 

Kas ir remonta kredīts?

Remonta kredīts ir viens no kredītu veidiem, kas paredzēts mājokļa remonta un labiekārtošanas darbu finansēšanai.

Kam remonta kredīts ir paredzēts?

Remonta kredīts ir paredzēts mājokļa mazākam vai lielākam remontam, pārbūvei, tāpat arī šis kredītu veids ir piemērots mājokļa labiekārtošanas darbiem, piemēram, jaunu mēbeļu un interjera aksesuāru iegādei.

Atkarībā no aizdevēja, kas piedāvā remonta kredītu, ir iespējams, ka šis kredītu veids ir pieejams ne tikai dzīvokļa un mājas remontam un labiekārtošanai, bet arī tādu īpašumu kā šķūnis, terase u.tml. atjaunināšanas darbiem.

Kādas ir remonta kredīta iespējas?

Remonta kredītam visbiežāk pieejamā summa ir no 5 000 EUR līdz 15 000 EUR, taču ir arī kredītiestādes, kas piedāvā mazākas summas, piemēram, no 500 EUR vai lielākas summas, piemēram, bankas piedāvā līdz 20 000 – 25 000 EUR. Termiņš pieejams no 6 mēnešiem līdz 120 mēnešiem.

Kādas ir remonta kredīta gada procentu likmes?

Remonta kredīta gada procentu likmes uz šo brīdi ir pieejamas no 8,40% līdz 50,40%. Atgādinot jāpiebilst, ka gada procentu likme būs atkarīga no konkrētā aizdevēja un no vēlamās aizdevuma summas un termiņa – nereti, jo lielāka summa un termiņš, jo mazāks GPL.

Kādi ir nosacījumi remonta kredīta iegūšanai?

Remonta kredīta iegūšanas nosacījumi ir ļoti dažādi katram aizdevējam, sākot no vecuma ierobežojumiem kredīta saņemšanai un beidzot ar papildus dokumentācijas iesniegšanu par aizņēmēja īpašumu.

Jāņem vērā tas, ka kredīts, kas paredzēts īpašuma remontam un labiekārtošanai, visbiežāk tiek piedāvāts privātpersonām no 22 gadu vecuma, kā arī kā nosacījumu min, ka aizņēmējam jābūt Latvijas pastāvīgajam iedzīvotājam.

Pastāv arī nosacījumi, kas paredz, lai saņemtu remonta kredītu, ir jāpieder nekustamais īpašums, kā rezultātā ir jāiesniedz labiekārtojamā objekta īpašumtiesību apliecinājums no Valsts Zemesgrāmatas.

Tā iemesla dēļ, ka remonta kredīts paredz lielākas aizdevuma summas, tad vairums aizdevēju arī stingrāk nosaka nepieciešamību pēc pozitīvas kredītvēstures un bez aktīvām kredītsaistībām, kā arī stabilu, pierādāmu atalgojumu.

Izmaksas par mājokļa remontēšanu un labiekārtošanu var kļūt patiešām augstas, tādēļ aicinām izlasīt Aizdevums.lv padomus, kā ietaupīt naudu uz remontu

Mājokļa iegāde ar hipotekārā kredīta palīdzību.

Kas ir hipotekārais kredīts?

Hipotekārais kredīts ir ilgtermiņa jeb ar ilgāku atmaksas termiņu aizdevums, kas paredzēts mājokļa iegādes finansēšanai, un tas tiek nodrošināts ar nekustamo ķīlu. Par ķīlu visbiežāk pieņemot mājokli, kuru ir plānots iegādāties vai uzbūvēt. Ķīla nozīmē to, ka bankai ir tiesības uz ieķīlātā īpašuma daļu, tādējādi īpašums pilnībā piederēs aizņēmējam tikai pēc veiksmīgi nomaksāta aizdevuma.

Kam hipotekārais kredīts ir paredzēts?

Hipotekārais kredīts ir paredzēts mājokļa – dzīvokļa vai mājas – iegādei, kā arī mājas vai citu nekustamo īpašumu, piemēram, vasarnīcas, būvniecībai, pārbūvei, renovācijai un labiekārtošanai. Hipotekārais kredīts var tikt izmantots arī citiem lielākiem izdevumiem.

Kādas ir hipotekārā kredīta iespējas?

Hipotekārā kredīta iespējas ir ļoti plašas. Aizdevuma summa ir pieejama no 10 000 EUR līdz pat 500 000 EUR. Visbiežāk hipotekāro kredītu piedāvā bankas, arī daži nebanku aizdevēji piedāvā šo kredīta veidu, taču ar daudz zemākām summām – aptuveni no 3 000 EUR līdz 100 000 EUR. Hipotekārā kredīta piedāvātais termiņš ir no 1 gada līdz 30-40 gadiem. Šajā gadījumā termiņš būs atkarīgs tieši no tā, cik aizņēmējs varēs atļauties mēnesī maksāt aizdevuma summu – jo garāks ir termiņš, jo mazāki būs ikmēneša maksājumi.

Kādas ir hipotekārā kredīta gada procentu likmes?

Hipotekārā kredīta gada procentu likmes ir aptuveni no 1,96% līdz 3,50%. Taču jāuzsver, ka vairums gadījumu GPL tiek noteikta individuāli pēc aizdevuma pieteikuma izskatīšanas, jo aizdevēji ļoti kritiski izskata aizņēmēja finansiālo stāvokli. Tādēļ pēc pieteikumu iesniegšanas, kad aizdevēji būs tos izskatījuši un būsi saņēmis pozitīvu atbildes, būs skaidras konkrētas iespējas ar zināmu likmi un to, kur izdevīgāk ņemt hipotekāro kredītu.

Kādi ir nosacījumi hipotekārā kredīta iegūšanai?

Hipotekārā kredīta iegūšana paredz virkni nosacījumu. Aizņēmējam jābūt sakārtotam finansiālajam stāvoklim – stabiliem, pierādāmiem un pietiekamiem ienākumiem – un kredītvēsturei jābūt pozitīvai. Tāpat ir svarīgi, lai nebūtu aktīvas parādsaistības, lai arī ar aktīvām parādsaistībā ir iespējams iegūt hipotekāro kredītu, taču tas tiešā veidā ietekmē kredīta saņemšanas iespējas un to, cik izdevīgus nosacījumus aizdevējs piedāvās.

Pieteikšanās hipotekārajam kredītam notiek ar jau izvēlētu īpašumu, kuru plānots iegādāties vai uzbūvēt. Tāpat pēc aizdevēja pieprasījumu ir jāiesniedz īpašuma novērtējums, ko ņems vērā pie aizdevuma pieteikuma izskatīšanas.

Hipotekārā kredīta gadījumā ir jārēķinās ar papildus izdevumiem, kas rodas ar īpašuma iegādi saistīto dokumentu noformēšanu, piemēram, notāra pakalpojumiem, īpašuma apdrošināšanu, ja tāda ir plānota, valsts un kancelejas nodevu par hipotēkas reģistrēšanu Zemesgrāmatā, valsts nodevu par īpašuma tiesību pašreģistrāciju u.tml.

Ieskaties Aizdevums.lv informatīvajā rakstā, lai uzzinātu vairāk par to, kuru kredītu veidu – patēriņa kredītu, remonta kredītu vai hipotekāro kredītu – izvēlēties maziem un lieliem remontiem, kā arī par to, vai izvēlēties nebanku kreditētāju vai bankas aizdevumu mājoklim

Kas ir ātrais kredīts?

Ātrais kredīts ir īstermiņa aizdevuma veids, kas pēc būtības ir patēriņa kredīts, bet galvenā atšķirība ir tāda, ka ātrais kredīts ir paredzēts mazām summām un īsiem termiņiem. Ātros kredītus dēvē arī par SMS kredītiem.

Kam ātrais kredīts ir paredzēts?

Ātrais kredīts ir paredzēts negaidītu un nelielu izdevumu segšanai vai nelaimes gadījumiem, kad nepieciešamie naudas līdzekļi nav pieejami un nav iespējams sagaidīt algu, kā arī nav aizņemšanās iespēju no līdzcilvēkiem.

Kādas ir ātrā kredīta iespējas?

Ātros kredītus piedāvā nebanku aizdevēji, un tiem pieteikties visbiežāk var internetā vai ar SMS palīdzību. Ātrais aizdevums ir pieejams summā no 50 EUR līdz 3 000 EUR, bet atsevišķos gadījumos var arī tik piedāvāta lielāka summa – līdz 5 000 EUR.

Atmaksas termiņi ir gana plaši, lai izvēlētos sev piemērotāko – tie ir no 10 dienām līdz pat 2-3 gadiem. Ātro kredītu gadījumā termiņš ir atkarīgs arī no vēlamās aizdevuma summas, piemēram, daži aizdevēji ar aizņēmuma summu 3000 EUR var prasīt minimālo atmaksas termiņu no 24 mēnešiem.

Kādas ir ātrā kredītā gada procentu likmes?

Ātro kredītu gada procentu likmes var ļoti svārstīties, bet aptuveni tās uz doto brīdi ir no 20,00% līdz 53,00%. Jāsaka gan, ka vairums gadījumu vidēji gada procentu likme ir 30,00-40,00%.

Kādi ir nosacījumi ātrā kredīta iegūšanai?

Ātrais kredīts pieejams privātpersonām, kas sasniegušas pilngadību jeb no 18 gadiem. Arī ātro kredītu gadījumā tiek ņemts vērā aizņēmēja finansiālais stāvoklis un kredītvēsture. Latvijā šajā gadījumā ir gan pietiekamā daudzumā kredītiestādes, kas uz šiem diviem kritērijiem tik strikti neskatās, un atsevišķos gadījumos ir iespējams paņemt kredītu ar sabojātu kredītvēsturi vai ļoti daudzām aktīvām kredītsaistībām. Taču jāņem vērā svarīgs fakts, ka, uzņemoties pārāk daudz kredītsaistības, var radīt kopējus zaudējumus aizņēmēja maciņam, kā arī liekas emocionālas raizes.

Ja esi iegrimis pārdomās par to, kāda termiņa aizdevums būtu vispiemērotākais Tev, tad aicinām izlasīt informatīvo materiālu par to, kā atrast sev piemērotāko – īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu.

Aizdevums.lv mudina aizņemties atbildīgi – pirms ņemt aizdevumu, nepieciešams apdomāt tā nepieciešamību un atmaksas iespējas, kā arī jāizvērtē savu spēju segt visus kredītmaksājumus līgumā paredzētajos termiņos un apjomā.

Informācijas un piedāvājuma izpēte ir ļoti svarīga, tādēļ pirms līguma parakstīšanas ir nepieciešams rūpīgi izlasīt visus iekļautos noteikumus. Aicinām neskaidrību gadījumā vienmēr vērsties pie klientu apkalpošanas speciālistiem, kas ar lielāko prieku visu izstāstīs aizņēmējam saprotamā valodā.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.