Padomi lietota auto iegādei

Lietotas automašīnas, kuras var iegādāties, izmantojot auto kredītu

Iegādājoties lietotu auto, ir skaidrs, ka nepērc jaunu un būs jāsamierinās ar nelieliem defektiem vai nepilnībām. Tomēr tiekšanos uz ideālu nevajadzētu atmest, jo galu galā ieguldām savus sakrātos un nopelnītos līdzekļus. Vai arī iegādei ticis noformēts auto kredīts, kas turpmākajos mēnešos un gados jāatmaksā no regulārajiem ienākumiem. Neapdomīgi rīkoties ar naudu un ieguldīt to neskaidrā pirkumā nav prāta darbs. Tāpēc auto iegādes procesā jāapbruņojas ar pacietību, kā arī jāieslēdz veselīgas kritikas, nevis priecīgas sajūsmas režīms, kas reizēm pārņem brīdī, kad uzsākta potenciālo automašīnu apskate.

Lai gan esam jau rakstījuši par lietotu auto tirdzniecību, šis jautājums ir aktuāls vienmēr, tāpēc esam apkopojuši dažus jau zināmus, varbūt piemirstus un kādam topošajam auto īpašniekam noderīgus padomus par lietota auto iegādi.

Nežēlo naudu un laiku auto pārbaudei servisā
Izpēti informāciju par automašīnu un tās vēsturi
Nesteidzīgi apskati auto virsbūvi un salonu
Nekautrējies aicināt palīgā kādu auto pazinēju

Noteikti dodies testa braucienā

Nežēlo naudu un laiku auto pārbaudei servisā

Šī ir kļūda, kuru bieži pieļauj lietotu auto pircēji. Nevēloties papildu izdevumus jau auto apskates procesā, jo nav zināms, vai tas vispār tiks pirkts, pārbaude servisā pie zinoša meistara netiek veikta. Bet tieši šie daži desmiti eiro, kas tiek ieguldīti, ir vislabākā investīcija, lai galu galā nopirktu savu īsto un labāko lietoto automašīnu. Nelieli tēriņi tagad var aiztaupīt krietni lielākus izdevumus vēlāk vai pat pilnīgu vilšanos, kas liks meklēt veidus, kā no nesen iegādātā auto ātrāk atbrīvoties. Bet tālāka auto pārdošana atkal saistīta ar zaudējumiem, jo to, visticamāk, nevarēs pārdot par tādu pašu summu, kādu tika nopirkta.

Servisa speciālists pārbauda mašīnas apakšu

Aizvedot noskatīto auto uz uzticamu servisu, to apskatīs pieredzējis meistars, kurš sniegs savu vērtējumu par tās tehnisko stāvokli. Jo dārgāka automašīna tiek pirkta, jo nopietnāk pret šo pārbaudi vajadzētu attiekties. Labāk, ja servisu izvēlies pats, nevis pārdevējs, lai izvairītos no kādām aizdomīgām shēmām un krāpšanas. Ja pārdevējs neļauj veikt automašīnai šādu pārbaudi, tas jau ir sarkanais karodziņš, ka tālāk šajā darījumā nevajag iesaistīties. Tas nozīmē, ka pārdevējam ir kas slēpjams vai viņš maldinājis par auto tehnisko stāvokli. 

Izpēti informāciju par automašīnu un tās vēsturi

Noteikti izmanto visas tās iespējas, ko piedāvā modernās tehnoloģijas un internets. Tev ir iespēja iegūt daudz vērtīgas informācijas par automašīnu, tikai izmantojot datoru. Pārbaudi visu CSDD datubāzēs esošo informāciju, izpēti tehniskās apskates protokolus un to datus, salīdzini tos ar pārdevēja sniegto informāciju. Ja ir acīmredzamas nesakritības, faktu neizpaušana vai sagrozīšana, tas jau rada aizdomas par vēlmi apkrāpt pircēju un pārdot auto ar kādām noklusētām tehniskām problēmām, kuru novēršana vēlāk var prasīt lielus izdevumus. Tāpat izmanto iespēju uzzināt auto vēsturi pēc VIN numura. Labāk samaksāt dažus eiro un uzreiz uzzināt, ar ko ir darīšana, nevis vēlāk atklāt nepatīkamus zemūdens akmeņus. Galu galā – pārliecinies, ka reālais auto VIN numurs sakrīt ar to, kas redzams tehniskajā pasē!

Nesteidzīgi apskati auto virsbūvi un salonu

Klātienē apskatot auto, neļauj pārdevējam sevi steidzināt. Tad ir iespēja, ka palaidīsi garām būtiskas nianses. Bez steigas izpēti gan auto salonu, gan virsbūvi. Pievērs uzmanību krāsojuma kvalitātei un vienmērībai, jo tas var liecināt, ka auto cietis avārijā. Pārbaudi durvju ailes, sliekšņus, arkas un citas vietas, vai nav apjomīgu rūsas bojājumu. Protams, nenozīmīgi rūsas bojājumi var būt pat salīdzinoši jaunai automašīnai. Ja tos laikus diagnosticē, var veikt virsmas apstrādi un novērst šī procesa izplešanos. Bet, ja rūsa ir jau daudzās vietās, tā ir pazīme, ka auto virsbūves mūžs nebūs ilgs. Pārbaudi, vai darbojas elektronika, apgaismojums un elementi, kas atbild par komfortu un drošību. Arī salona stāvoklis ļoti labi liecina, kāda ir bijusi īpašnieka attieksme pret auto. Visticamāk, viņš tāpat attiecies arī pret tās tehnisko stāvokli. Nesakopts, bojāts, piesmēķēts salons neraisa uzticību un nemudina izvēlēties to par savu nākamo auto.
Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Nekautrējies aicināt līdzi kādu auto pazinēju

Nav jākaunas, ja esi ar automašīnām uz Jūs. Būs muļķīgi, ja auto apskates laikā izliksies par lielu ekspertu. Visticamāk, pārdevējs to uzreiz sapratīs un mēģinās izmantot savā labā, kas var beigties ar pirkumu, kuru nāksies nožēlot. Tādā gadījumā labāk uz auto apskati aicināt līdzi kādu auto pazinēju vai profesionāli, kurš sniegs savu neatkarīgo viedokli un pratīs pamanīt specifiskas nianses, kas var liecināt par slēptiem defektiem vai tehniskām problēmām. Ja radu un draugu lokā nav neviena ilggadēja šofera un auto īpašnieka ar pieredzi, kurš arī orientējas tehniskajos jautājumos, tad var par samaksu tādu noalgot. Īpaši tas ieteicams, ja tomēr neplāno auto vest uz pārbaudi servisā.

Noteikti dodies testa braucienā

Varbūt arī tev ir nācies dzirdēt par gadījumiem, kad lietots auto nopirkts, pat neizmēģinot to. Tas šķiet diezgan neprātīgi. Bet tomēr daudzi pircēji joprojām tā dara. Tikai kārtīga testa brauciena laika var izjust auto, saprast, vai vari iedomāties to kā savu ikdienas auto uz ilgāku laiku. Un tikai braucot arī iespējams patiešām novērtēt auto gaitu, dzinēja darbību, ieraudzīt, ko rāda auto panelis, vai nemirgo kādi brīdinājumi, neskan aizdomīgi trokšņi. Ja pārdevējs izvairās no pienākuma nodrošināt pilnvērtīgu auto testēšanu uz ceļa, tas atkal ir sarkanais karodziņš, kas mudina atkāpties no darījuma. 

Cerams, šie pāris padomi un atgādinājumi bija noderīgi un palīdzēs atrast uzticamu lietotu auto – tieši tādu, kādu esi iecerējis! 

Ja vēlies uzzināt savas iespēja noformēt auto kredītu, sazinies ar mums attālināti vai ienāc kādā no Aizdevums.lv klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.