Snovbords – ieteikumi iesācējiem

Cilvēks nodarbojas ar snovbordu

Iestājoties ziemai, daudzi ziemas sporta entuziasti nespēj vien sagaidīt, kad darbību sāks vietējās kalnu trases. Snovbords ir viens no ziemas sporta veidiem, ko sniegotajās trasēs cilvēki izvēlas izmēģināt, praktizēt un turpina darīt gadu no gada. Ja ar ziemas sporta veidiem esi uz Jūs, vai snovbordu nekad neesi mēģinājis, iespējams, šī sezona ir īstais laiks, lai to izmēģinātu.

Kas ir snovbords?
Nepieciešamais ekipējums snovbordam
Padomi iesācējiem, uzsākot snovbordu
Snovborda parki un pielāgotās trases Latvijas novados

Kas ir snovbords?

Ar snovbordu Latvijā iespējams sastapties ziemas sezonā, bet citos gada posmos, dodoties uz kādu citu valsti, apmeklējot ziemas sporta kompleksu. Snovbords ir gan atpūtas, gan sacensību sportiskā aktivitāte. To dēvē arī par vienu no ekstrēmajiem sporta veidiem. Šis sporta veids ir attīstījies no skeitborda, sērfošanas un slēpošanas.

Snovbordā, stāvot ar kājām uz snovborda dēļa, tām atrodoties piestiprinātos zābakos pie snovborda dēļa, notiek braukšana pa jebkuru sniegotu virsmu, nogāzi. Atšķirībā no slēpošanas, kad slēpotāja ķermenis un slēpes atrodas vienā virzienā ar skatu uz priekšu, snovbordista kājās pie dēļa ir piestiprinātas perpendikulāri, attiecīgi, kustība notiek atrodoties ar sānu uz priekšu.

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Nepieciešamais ekipējums snovbordam

Lai nodarbotos ar kādu sporta veidu un tajā skaitā ar snovbordu, ir nepieciešams sporta ekipējums un inventārs. Kā jau visām ziemas aktivitātēm, ir būtiski jāpiedomā par apģērbu, lai ķermenim būtu silti, drēbes nelaistu cauri mitrumu, bet tajā pašā laikā būtu ērti kustēties un nejustos ierobežots. Lai nodarbotos ar snovbordu, Tev ir nepieciešams šāds snovborda ekipējums:

  • snovborda dēlis,
  • snovborda zābaki,
  • stiprinājumi,
  • ķivere,
  • ziemas sporta brilles.

Ziemas sporta brilles pasargās gan no saules, gan vēja, sniega, mitruma un sala. Ja šī būs pirmā kalna apmeklēšanas reize un neesi pārliecināts vai šāda aktivitāte aizraus un kļūs par ziemas ikdienu, nesteidzies ar pilna ekipējuma un inventāra iegādi. Aizņemies no draugiem, paziņām vai iznomā turpat uz vietas sporta kompleksā. Nomājot snovborda dēļus, ir iespēja atrast sev vispiemērotāko un ērtāko dēļa variantu, ko tad beigās arī iegādāties specializētajos veikalos.

Draugu kompānija uz kalna ar snovborda dēļiem

Padomi iesācējiem, uzsākot snovbordu

  • Ar zinoša instruktora palīdzību, izvēlies sev piemērotāko dēli, tiem ir neskaitāmi varianti, izliekumi, platumu un garumi. Tikai konsultējoties ar speciālistu, Tu izvēlēsies sev atbilstošāko.

  • Pievērs īpašu uzmanību, izvēloties aprīkojumu. Vai zābaki nav par lielu vai mazu? Tieši tas var ietekmēt, kā jutīsies uz snovborda dēļa, cik viegli Tev izdosies to vadīt. Nepareizi izvēlēti zābaki var palielināt iespēju būt nestabilam un nokrist, gūt savainojumus. Tāpat arī ar stiprinājumiem, vai tie nav vaļīgi vai salūzuši?

  • Izmanto instruktora pakalpojumus. Instruktors Tev sniegs labākos padomus un Tev ātrāk izdosies apgūt pareizo tehniku, lai veiksmīgi turpinātu snovborda aktivitātes. Instruktori ir savas jomas profesionāļi un noteikti sniegs pareizākos ieteikumus, lai Tu neapdraudētu sevi, kā arī neļaus padoties pie pirmās neveiksmes.

  • Ieliecies ceļos. Viens no biežākajiem iesācēju krišanas iemesliem, īpaši sarežģītākā reljefā, ir tas, ka viņi nesaliec ceļus vai nesaliec tos pietiekami. Ar saliektiem ceļgaliem ir iespējams daudz efektīvāk absorbēt jebkādus izciļņus.

  • Esi pacietīgs un nesteidzies. Atceries, ka par profesionāli nav iespējams kļūt vienā dienā, tam ir nepieciešams laiks un darbs. Pakāpeniski palielini trases grūtību, nogāzes augstumu. Ja nejūties gatavs trases augstākajai nogāzei, Tev tas nav jādara. Praktizējies un ar laiku pārliecība pieaugs.

  • Drošība pirmajā vietā. Atceries, ka snovbords ir salīdzinoši ekstrēms sporta veids, tāpēc izvērtē savas darbības, trasi, ātrumu un savas prasmes. Triku, palēcienu veikšanai sākumā noteikti izvēlies instruktora apmācību, lai samazinātu traumu rašanās iespēju.

Snovborda parki un pielāgotās trases Latvijas novados

Ja esi Kurzemē, tad nodarboties ar snovbordu vari Milzkalnā (Tukuma novads, Smārdes pagasts) vai Lemberga hūtē (Ventspils).
Vidzemē ir salīdzinoši vairāk ziemas sporta veidiem piemērotu parku – Riekstukalns (Baldone), Žagarkalns (Cēsis), Siguldas pilsētas trase (Sigulda), Kaķīškalns (Sigulda), Atpūtas komplekss “Gaiziņš” (Madonas novads, Bērzaunes pagasts).
Latgalē snovbordot iespējams Egļukalnā (Daugavpils novads, Sventes pagasts), Sauleskalnā (Krāslavas pagasts), kā arī Sarkaņkalnā (Rēzeknes novads, Vērēmu pagasts)

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.