Kāpēc zaļā enerģija kļūst arvien aktuālāka?

Ilustrācija zaļajai enerģijai - spuldze ar zaļu lapiņu.

Zaļā enerģija ir būtiska šodienas un nākotnes sastāvdaļa. Tā ir tīrāka alternatīva daudziem mūsdienu enerģijas avotiem un rada ne vien labvēlīgu ietekmi uz vidi, bet arī palīdz optimizēt energoresursu augstās izmaksas, kas radušās ekonomisko un ģeopolitisko notikumu dēļ. Zaļā enerģija ir tālredzīgs un ilgtspējīgs risinājums, kura izmantošana ļauj mums nodrošināt nepieciešamos enerģētiskos resursus, nekaitējot videi un cilvēku veselībai.

Kas ir zaļā enerģija?
Zaļās enerģijas priekšrocības
Zaļās enerģijas izmantošana
Kā investēt zaļajā enerģijā?

Kas ir zaļā enerģija?

Zaļā enerģija, kas tiek iegūta no dabas resursiem, piemēram, vēja, saules vai ūdens, kļūst par arvien aktuālāku un pieprasītāku alternatīvu fosilajiem kurināmajiem. Tā visbiežāk tiek iegūta no atjaunīgiem enerģijas avotiem, un pats galvenais – zaļā enerģija nerada siltumnīcefekta gāzu izdalīšanos. Izmantojot saules paneļus, vēja ģeneratorus vai hidroelektrostacijas, tiek saražota videi draudzīga enerģija. Tāpat noteiktos gadījumos zaļajai enerģijai tiek pieskaitīta arī dabasgāze un kodolenerģija, jo tās neizdala CO2 emisijas.

Aizdevums.lv – līdz 20 000 EUR

Zaļās enerģijas priekšrocības

  • Zaļā enerģija – videi draudzīgs risinājums
    Viens no iemesliem, kādēļ zaļā enerģija pasaulē ieņem arvien nozīmīgāku lomu, ir tas, ka tā spēj aizvietot fosilos kurināmos, tādējādi novēršot to negatīvo ietekmi uz dabu. Zaļā enerģija neizdala vai izdala daudz mazāk siltumnīcefekta gāzes, samazinot gaisa piesārņojuma līmeni un palīdzot cīnīties ar tādām klimata problēmām kā globālā sasilšana. Oglekļa emisiju samazināšana, savukārt, palīdz virzīt mūs uz zaļāku, tīrāku un labāku nākotni. Tāpat šī resursa izmantošana ir būtiska Eiropas Savienības klimatneitralitātes mērķu sasniegšanā. Zaļās enerģijas izmantošana ir lielisks veids kā atspoguļot savu vērtību sistēmu un sniegt artavu vides problēmu risināšanā, jo, palielinoties zaļās enerģijas lietotāju skaitam, palielinās atjaunīgās enerģijas īpatsvars energoresursu ražošanā un mazāk CO2 emisiju tiek emitēts enerģijas ražošanas procesā.
  • Tiek stiprināta enerģētiskā neatkarība
    Energoresursu cenu kāpums mudina arvien vairāk patērētāju meklēt risinājumus, kā optimizēt resursu izmaksas. Zaļās enerģijas izmantošana ir lielisks risinājums, kā optimizēt energoresursu cenas gan mājsaimniecībā, gan uzņēmumā. Piemēram, saules elektrostacijas uzstādīšana dod iespēju iegūt lielāku neatkarību no kopējā elektrotīkla un līdz ar to arī svārstībām elektrības cenu biržā. Saules paneļi nodrošina ilgtermiņa risinājumu dabai draudzīgai un izdevīgai elektrībai, kas ir īpaši būtiski elektroenerģijas tirgus un vides pārmaiņu dēļ. Tāpat zaļā enerģija ir ekonomiski dzīvotspējīga, jo atšķirībā no izsīkstošajiem fosilajiem kurināmajiem, tās cenas neietekmē atlikušais resursu daudzums.
Ainava ar vēja ģeneratoriem.

Zaļās enerģijas izmantošana

Saule, vējš un ūdens ir vieni no biežāk izmantotajiem atjaunīgās enerģijas avotiem. Saules enerģija tiek izmantota elektrības ražošanai, ēku apsildei, karstā ūdens iegūšanai. Savukārt, ar ūdens un vēja enerģijas palīdzību tiek ražota elektroenerģija. Šie zaļās enerģijas avoti ir tālredzīgs un ilgtspējīgs risinājums vides, ekonomikas un ģeopolitisko problēmu risināšanai.

Kā investēt zaļajā enerģijā?

Viens no galvenajiem iemesliem, kas kavē mājsaimniecības un uzņēmums investēt zaļās enerģijas izmantošanā, ir salīdzinoši lielās izmaksas sākuma stadijā. Saules elektrostacijas, vēja turbīnu vai hidroelektrostacijas uzstādīšana prasa diezgan lielas investīcijas. Tomēr ilgtermiņā šo risinājumu izdevīgums nav apstrīdams. Piemēram, saules paneļi nodrošina augstu darba efektivitāti pat vairāk nekā 25 gadus, un spēj atmaksāties jau pārskatāmā laika periodā.

Zaļās enerģijas izmantošana ir lielisks veids, kā ne tikai rūpēties par savu maciņu, bet arī zaļāku un tīrāku vidi mums apkārt. Tāpēc, ja vēlies investēt videi draudzīgos un tālredzīgos risinājumos, kas izmanto zaļo enerģiju, bet šobrīd tam nepietiek naudas līdzekļu, Tev var noderēt Aizdevums.lv finanšu pakalpojums – EKO kredīts. Tas paredzēts gan fiziskām personām, gan saimnieciskās darbības veicējiem videi draudzīgu risinājumu ieviešanai savā ikdienā.

Ja Tevi interesē videi draudzīgu risinājumu ieviešana un vēlies savu ikdienu padarīt “zaļāku”, tad noderīgu informāciju un idejas vari smelties mūsu bloga rakstā “Saules paneļi un to priekšrocības” un “Atjaunojamie energoresursi – kas tie ir un kā izmantojami?”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.