Atjaunojamie energoresursi – kas tie ir un kā izmantojami?

Ainava ar vēja ģeneratoriem.

Par atjaunojamiem energoresursiem dzirdam arvien biežāk, bet lielai daļai cilvēku joprojām nav skaidrs, ko šis termins nozīmē, kādi resursi aiz tā slēpjas un kāpēc to izmantošana kļuvusi tik aktuāla tieši šobrīd? Lai viestu lielāku skaidrību un piedāvātu arī Tev, iespējams, uzzināt ko jaunu, šajā Aizdevums.lv bloga rakstā esam apkopojuši būtiskāko informāciju par atjaunojamiem energoresursiem. 

Kas ir atjaunojamie energoresursi?
Kā izmantot atjaunojamos resursus?
Vai atjaunojamie resursi ir izdevīgāki?
Kur var iegādāties atjaunojamos resursus?

Kas ir atjaunojamie energoresursi?

Par atjaunojamiem enerģijas avotiem uzskatāmi tādi resursi, kuri paši spēj atjaunoties un ir kā alternatīva fosilajiem energoresursiem. Pazīstamākie atjaunojamie energoresursi ir saules, vēja un hidro enerģija, bet šajā sarakstā ir arī tādi varbūt mazāk zināmi enerģijas avoti kā okeāna enerģija, ģeotermālā enerģija, biomasa un citi. Šie resursi ir pieejami neierobežotā apjomā un atjaunojas ātrāk par to patērēšanas ātrumu. To izmantošana visā pasaulē kļūst arvien izplatītāka un sāk samazināt fosilo resursu izmantošanu energoapgādē. Katram no atjaunojamajiem resursiem ir piesaistīti konkrēti tehnoloģiskie risinājumi, piemēram, saules paneļi, vēja turbīnas, kas ļauj šo dabas doto enerģiju pārvērst tajā formā, kas mums kā patērētājiem ir nepieciešama.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000

Kā izmantot atjaunojamos resursus?

Atjaunojamie resursi tiek izmantoti ļoti dažādos veidos. Visbiežāk tas ir siltuma un elektroenerģijas ražošanai. Pastarpinātā veidā šie resursi arī var tikt izmantoti citu resursu radīšanai, piemēram, no biomasas var ražot biodegvielu un biogāzi. Pamatmērķis šo atjaunojamo resursu izmantošanai ir atbildīga planētas resursu izmantošana un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, kā arī energoresursu dažādošana, mazinot atkarību no viena vai dažiem resursiem, kas ir neatjaunojami un ar pieaugošu cenu, kā tas ir naftai un gāzei. Atjaunojamo energoresursu īpatsvara palielināšana valstu tautsaimniecībās ir viena no Eiropas zaļā kursa pamatnostādnēm, tāpēc tiek ieviesti dažādi mehānismi, kas mudinātu gan uzņēmējus, gan mājsaimniecības dot priekšroku tieši atjaunojamiem energoresursiem un modernizēt gan siltumapgādes, gan elektrības ieguves sistēmas. 

Vai atjaunojamie resursi ir izdevīgāki?

Šis jautājums parasti tiek apskatīts, aktualizējot ilgtermiņa ieguvumus un izdevīgumu. Visbiežāk pastāvīgu atjaunojamo resursu izmantošanas risinājumu ieviešana prasa lielākus finansiālos ieguldījumus, jo tehnoloģijas ir samērā dārgas, nepieciešams arī piesaistīt speciālistus. Bet jau pāris gados vairums šo ieviesto sistēmu atpelna ieguldījumus un vēlāk arī ļauj samazināt izdevumus par energoresursiem. Biežāk izmantotais piemērs parasti ir saules paneļi, kas uzstādīti elektrības iegūšanai. Tie nodrošina gan lielāku neatkarību no kopējā elektrotīkla, gan samazina izdevumus par elektrību. Paneļu uzstādīšana var atmaksāties jau laika posmā līdz pieciem gadiem, bet to efektīvs kalpošanas laiks ir 25 un pat vairāk gadi. Jo dārgāki šobrīd ir fosilie energoresursi, jo ātrāk atmaksājas un izdevīgāka ir atjaunojamo resursu ieviešana.

Māja ar saules paneļiem.

Kur var iegādāties atjaunojamos resursus?

Mājsaimniecības un mazie uzņēmumi, protams, nevar būvēt savā pagalmā vēja turbīnas vai citus apjomīgus risinājumus. Tie vairāk ir valsts un lielo uzņēmumu projekti, ar kuriem atjaunojamie resursi tiek ieviesti tautsaimniecībā. Bet ikvienam ir iespēja padomāt par savām ikdienas izvēlēm un resursu patēriņu, kur arī ir pieejami atjaunojamie energoresursi. Piemēram, saules paneļi mājsaimniecību un uzņēmumu vajadzībām ir jau labi pazīstams risinājums, kas kļūst arvien populārāks. Tāpat ikvienam elektrības patērētājam ir iespēja izvēlēties tāda tirgotāja pakalpojumus, kura piedāvājumā ir elektrība, kas ražota no zaļās enerģijas. Arī būvējot un labiekārtojot īpašumu var apsvērt iespēju apkurei izmantot ģeotermālo enerģiju un ierīkot zemes siltumsūkni. Lai uzzinātu vairāk par šiem risinājumiem un to izmaksām, jāsazinās ar jomas ekspertiem un uzņēmumiem, kuri sniedz ierīkošanas pakalpojumus. 

Ja arī Tu vēlies izmantot savā mājoklī vai uzņēmumā atjaunojamos energoresursus, bet šķērslis ir lielie sākotnējie ieguldījumi iekārtu iegādē un sistēmu izbūvē, tad iepazīsties ar Aizdevums.lv finanšu pakalpojumiem, kuru klāstā ir gan naudas kredīts, gan kredīts remontam, kā arī iespēju aizdevums uzņēmumiem un citi. Aizdevumi pieejami arī saimnieciskās darbības veicējiem. 

Ja Tev interesē vides jautājumi un vēlies padarīt savu ikdienu “zaļāku”, tad noderīgu informāciju un idejas vari smelties mūsu bloga rakstā “Ekoloģiskā pēda” un “Zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids – 5 vienkārši paradumi, kurus ieviest savā ikdienā”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.