Ko apskatīt Latgalē?

Latgales pilsēta Rēzekne no putna lidojuma

Latgale noteikti izceļas ar viesmīlīgajiem iedzīvotājiem un tradīcijām. Nav noslēpums, ka Latgali dēvē par “Zilo ezeru zemi”, šajā novadā mājo vairāk nekā 1200 ezeru. Tomēr tas nav viss, apskates objekti Latgalē ir daudz un dažādi. Turpinājumā aplūkosim vairākas apskates vietas Latgalē, kuras noteikti ir vērts iekļaut brīvdienu maršrutā.

Ko darīt Aglonā?
Apskates vietas Daugavpilī
Ko darīt un apskatīt Rēzeknē?
Apskates vietas Krāslavā
Preiļi
Ludza
Zilo ezeru zeme – Latgale
Lielais liepu kalns
Mākoņkalns
Skaistas nakšņošanas vietas Latgalē

Ko darīt Aglonā?

Interesanti, ka šī pilsēta savu nosaukumu guvusi no latgaliešu vārda “egle”. Agrāk šajā vietā bija daudz mežu, kuros augušas tieši egles.

Aglonas katoļu bazilika

Apskates vietas Latgalē ir krāšņas un viena no zināmākajām ir Aglonas bazilika. Šī vieta ir ne tikai Aglonas pilsētas sirds, bet arī viena no pazīstamākajām un nozīmīgākajām pasaules svētvietām. Bazilika tika uzcelta, balstoties uz vēla baroka stilu, ēku papildina divi skaisti un stalti torņi, kuri stiepjas apmēram 60 metru augstumā.

Apmeklējot šo vietu, ne vien varēsi doties skaistā pastaigā, bet arī apskatīt skulptūru un gleznu kolekcijas.

Aglonas maizes muzejs

Šo muzeju izveidojusi saimniece Vija Kudiņa, viņai piemīt liela mīlestība pret darbu un latviskajām tradīcijām. Apmeklējot Aglonas maizes muzeju, Tu noteikti sajutīsi īstu latgaliešu noskaņu, jo muzeja saimniece ikvienu sagaida latgaliešu tautas tērpā, esot šeit dzirdēsi arī latgaliešu tautas dziesmas.

Interesanti būs gan draugu kompānijā, gan ar bērniem, jo šeit ir iespēja izveidot savu rudzu maizes kukulīti, iepazīties ar maizes vēsturi un nobaudīt arī citus latgaliešu ēdienus.

Apskates vietas Daugavpilī

Pēc iedzīvotāju skaita šī pilsēta ierindojas otrajā vietā, pirmā, protams, pieder Rīgai.

Daugavpils cietoksnis

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Ja esi mākslas cienītājs un ja tādi ir arī Tavi draugi vai ģimene, tad viens no apskates objektiem Latgalē, kuru vajadzētu apmeklēt, ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.

Šī ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur ir iespēja apskatīt pasaules slavenā mākslinieka Marka Rotko orģinālos mākslas darbus. Tomēr šajā mākslas centrā ir apskatāmi arī citu slavenu mākslinieku darbi, kas sastopami mainīgajās ekspozīcijās.

Šmakovkas muzejs

Šī apskates vieta Latgalē būs paredzēta pieaugušajiem un noteikti labi iederēsies, dodoties izbraucienā ar draugiem. Šis ir lielākais Šmakovkas muzejs Latvijā. Šmakovka ir stiprs alkoholisks dzēriens, kas radīts mājas apstākļos. Muzejā varēsi iepazīties ar šī dzēriena izgatavošanas procesu, apskatīt dažādas ražošanas iekārtas un iepazīt arī Latgales vēsturi. Par papildus samaksu, protams, varēsi nobaudīt pašu Šmakovku. Ņem vērā, ka par to norēķināties būs iespēja tikai skaidrā naudā.

Ko darīt Daugavpilī ar bērniem?

Viena no vietām, kas noteikti patiks pašiem mazākajiem ir Latgales zoodārzs. Šeit būs sastopami dažādi dzīvnieki, sākot no eksotiskiem līdz tādiem, kas sastopami Latvijas ainavās.

Piedzīvojuma parkā “Daugavpils tarzāns” būs aizraujoši gan lieliem, gan maziem. Šeit ir vairākas trases, kas būs piemērotas dažādām vecuma un izturības grupām. Tāpat teritorijā pieejama tīklu trase, kurā ir arī bumbu laukums. Tajā atrodas dažāda izmēra mīkstas bumbas, ar kurām apmeklētāji var nodoties spēlēm. Šeit varēsi gan izklaidēties, gan atpūsties.

Apskatīt vēl citas iespējas, kur aizbraukt, ko darīt un ko redzēt ar bērniem Daugavpilī, vari šeit.

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Ko darīt un apskatīt Rēzeknē?

Pirms sākam runāt par apskates objektiem Rēzeknē, sākumā noteikti jāpiemin tas, ka šī pilsēta ir visas Latgales sirds.

Rēzeknes pilskalns

Šī vieta tiek uzskatīta par senāko vēstures pieminekli Rēzeknē. Agrāk Rēzeknes pilskalns kalpoja par dzīvesvietu senajiem latgaļiem, taču pēc kāda laika šajā vietā tika uzcelta Livonijas ordeņa pils. Tomēr mūsdienās no tās ir saglabājušies tikai pilsdrupas.

Tāpat Rēzeknes pilskalns var kalpot par skaistu pastaigas vietu ar ģimeni vai draugiem. Šī ir lieliska iespēja paskatīties uz Rēzekni no citādāka skatupunkta.

Rēzeknes pilskalns

Olimpiskais centrs “Rēzekne”

Šajā vieta varēsi atpūsties un atgūt spēkus. Interesanti, ka šeit ir vienīgais peldbaseins Baltijā, kurš atrodas ārā. Tomēr teritorijā pieejamas arī burbuļvannas, sauna un baseins ar slidkalniņu, kas paredzēts mazajiem atpūtniekiem.

Olimpiskais centrs “Rēzekne” lieliska vieta, kur pēc garas pastaigas vai dažādu apskates objektu apmeklēšanas, varēsi atpūsties un pavadīt laiku kopā ar saviem mīļajiem.

Latgales vēstniecība GORS

Šis apskates objekts Latgalē, iespējams, arī Tev ir bieži dzirdēts. Latgales vēstniecība GORS tiek uzskatīta par 2013. gada vienu no ievērojamākajām būvēm Latvijā. Šajā vietā varēsi baudīt mākslu un kultūru, doties ekskursijā, kur varēsi ielūkoties aizskatuvē un citās vietās, ka arī nobaudīt maltīti kafejnīcā “Zīds”.

Koncertzāles lielisko akustiku novērtē daudzi – ne tikai Latvijas, bet arī pasaules zināmākie mākslinieki.

Apskates vietas Krāslavā

Krāslavas pils

Apmeklējot Krāslavas pili, būs iespēja apmeklēt arī Krāslavas Mākslas un vēstures muzeju, jo tas atrodas vienā no ēkām pils teritorijā. Ir iespēja doties arī skaistā pastaigā, jo pils apkārtne ir labiekārtota un jau pirms daudziem gadiem ir izveidots ainavisks parks.

Priedaines skatu tornis

Noteikti jāsāk ar to, ka šis koka skatu tornis ir viens no augstākajiem Latvijā. Tas stiepjas 32 metru augstumā un no tā paveras brīnišķīgs skats uz Daugavas loku mežiem un Krāslavu.

Dabas parks “Daugavas loki”

Šī ir īpaša un ļoti skaista pastaigu vieta, jo tā ir aizsargājama un ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā. Šajā parkā ir iespējams apskatīt astoņus Daugavas lokus – senākos veidojumus Daugavas ielejā. Tieši šeit tapis fotoattēls, kas tika attēlots uz 10 latu naudas zīmes.

Dabas parks “Daugavas loki” stiepjas no Krāslavas līdz Naujenei. Un pats labākais ir tas, ka šeit ir izstrādāts arī velo maršruts un ir iespēja doties izbraucienā ar laivām.

Vairāk par to, ko apskatīt, kur palikt vai paēst Krāslavā, vari apskatīt šeit.

Preiļi

Leļļu karaļvalsts

Par šīs vietas apmeklējumu noteikti būs priecīgi gan lieli, gan mazi. Ikviens var aplūkot vairākas lelles, kur katrai ir savs stāsts. Tomēr tas nav viss, šajā vietā var pārtapt par prinčiem, princesēm, musketieriem un galma dāmām. Kad Tu esi redzējis savu mammu, māsu vai draudzeni princešu tērpā?  Leļļu karaļvalsts ir lieliska iespēja ieraudzīt citus vēl nebijušā veidolā.

Metāla mākslas galerija “Nester custom”

Mākslas galerijā “Nester custom” izveidotas vairākas interesantas izstāžu zāles, kur var apskatīt dažādas metāla skulptūras un motociklus. Šeit būs var noķert arī adrenalīnu uz simulatora, kur būs iespēja izmēģināt savus spēkus – vadot motociklu uz aizmugurējā rata. Tāpat varēsi nobaudīt garšīgu maltīti kafejnīcā, savukārt, verandā atrodas atradīsi ūdenspīpi.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs

Mākslas un vēstures cienītājiem šis apskates objekts Latgalē noteikti jāiekļauj savā maršrutā. Muzeja krājums ir plašs, šeit var tuvāk iepazīt novada vēsturi un tā attīstību dažādās jomās, kā arī ievērojamas personības.
Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejāir vairāk kā 20 00 vienības, kas ikvienam interesentam palīdzēs uzzināt ko jaunu.

Ludza

Šī ir senākā Latvijas pilsēta un tā atrodas ļoti gleznainā vietā. Tieši Ludza tiek uzskatīta par Eiropas savienības robežpilsētu, kas nošķir Krievijas zemi no Eiropas.

Ludzas vecpilsēta

Šaurās ieliņas, vecās koka mājas un pagalmi ir neatņemama Ludzas sastāvdaļa. Esot šajā pilsētā, Tev noteikti jāizstaigā vecpilsēta, tādā veidā vēl tuvāk iepazīsi šīs pilsētas šarmu un vēsturi. Ir iespēja to darīt arī gida pavadībā, tomēr atceries laicīgi sameklēt informāciju un pieteikt ekskursiju!

Ludzas viduslaiku pilsdrupas

Pirms daudziem gadiem vācu krustneši šajā vietā izveidoja diženu pili, kas kalpoja kā aizsardzības mehānisms Livonijas ordenim. Līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai drupas, tomēr tāpat šis ir gan tūristu, gan vietējo iedzīvotāju iemīļots galamērķis. Šeit var doties skaistā pastaigā un ieraudzīt brīnišķīgu pilsētas panorāmu.

Vairāk par apskates vietām, nakšņošanas iespējām un maltītes ieturēšanu Ludzā, var apskatīt šeit

Zilo ezeru zeme – Latgale

Ņemot vērā, ka Latgale izceļas ar saviem zilajiem ezeriem, nevaram nepieminēt pāris zināmākos, kurus Tu vari iekļaut savā maršrutā.

Ezers meža ielokā no putna lidojuma

Velnezers

Apskates objekti Latgalē nebeidz pārsteigt un tie tik tiešām ir krāšņi. Šis ezers noteikti ir viena no neparastākajām apskates vietām Latgalē, tas atrodas Krāslavas novadā – Šķeltovas pagastā. Velnezers jeb Četorka ezers ir apvīts ar dažādām leģendām un nostāstiem, tas izceļas ar savu neparasto izskatu – dzidru ūdeni, kas ir zilganzaļā krāsā. Un šo ezeru ieskauj melleņu mežs.

Šī būs ne tikai brīnišķīga vieta pastaigai, bet arī kādam piknikam, jo teritorijā ir ierīkoti krēsli un atpūtas vietas.

Sīvera ezers

Šis ezers atrodas Krāslavas novadā un tas izceļas ar to, ka tam ir 20 salas. Jāmin, ka tas ir diezgan tīrs, jo ezera tuvumā atrasti augi, kas simbolizē ūdens tīrību.

Arī šeit varēsi izbaudīt pikniku, šis ezers ir kļuvis par iecienītu makšķerēšanas vietu, tāpēc entuziasti noteikti šeit var iemēģināt savus spēkus un labi pavadīt laiku draugu kompānijā. Sīvera ezera krastā atrodas arī kempings, kur varēsi atpūsties, uzcelt telti un atvilkt elpu no pilsētas kņadas.

Drīdzis

Par šo ezeru dzirdējuši daudzi, jo šis ir dziļākais ezers ne tikai Latvijā, bet gan visā Baltijā. Ezers atrodas Krāslavas novadā un tā dziļākā vieta ir 65,1 metri. Šeit varēsi doties skaistā pastaigā, jo teritorijā ir izveidots Drīdža ezera dabas parks.

Lielais liepu kalns

Šis ir īpašs apskates objekts Latgalē, jo Lielais liepu kalns ir augstākā virsotne šajā novadā, tomēr Latvijā tā skaitās trešā augstākā. Kalna virsotnē ir ieveidots skatu tornis, no kura paveras lielisks skats.

Šī vieta būs piemērota ne tikai pastaigām, bet arī nūjotājiem un velosipēdistiem. Lielisks galamērķis, ja vēlaties arī aktīvāku atpūtu.

Mākoņkalns

Mākoņkalns ir dēvēts arī par Padebešu kalnu, tas atrodas Rēzeknes novadā. Pirms daudziem, daudziem gadiem kalna virsotnē atradās viens no pirmajiem nocietinājumiem Latgalē, kuru uzcēla Livonijas ordenis. Tā bija Volkenbergas pils, tomēr līdz mūsdienām saglabājušies tikai daži fragmenti no tās.

Šī būs lieliska vieta pastaigai ar ģimeni vai draugiem, uzkāpjot kalnā pavērsies skaists skats gan uz Rāznas, gan Ubagovas ezeru.

Skaistas nakšņošanas vietas Latgalē

Lai paspētu apskatīt visu Latgali vai vismaz populārākos apskates objektus, ar vienu dienu noteikti nepietiks. Labā ziņa ir tāda, ka Latgalē ir vairākas nakšņošanas vietas, kas lieliski būs piemērotas atpūšoties divatā, ar bērniem vai draugiem. Turpinājumā aplūkosim dažas no iespējām.

Kempings “Uz salas”

Šis kempings atrodas Dagdas ezera vidū un līdz tam var nokļūt ar laivu. Apmetoties kempingā “Uz salas”, ikviens var izbaudīt klusumu, mieru un atpūtu no pilsētas. Teritorija ir labiekārtota un kempinga mājiņas ir ļoti pievilcīgas.

Lauku mājas “Pazust Latgalē”

Šīs ir modernas un mūsdienīgas mājas, kuras atrodas Ildzas ezera krastā. Teritorijā ir trīs lauku mājas. Saimnieki centušies izveidot tādu vietu, kur, ikviens apmeklētājs atbraucot, varētu sajusties kā bērnībā ciemojoties pie vecmāmiņas laukos. Lauku mājas “Pazust Latgalē” atrodas ļoti skaista un ainaviskā vietā.

Viesnīca “Sventes muiža”

Jā, arī Latgalē ir iespēja pārnakšņot muižā, viena no tām ir “Sventes muiža”. Tā atrodas netālu no Daugavpils. Muižā ir vairāki labiekārtoti numuriņi, kā arī restorāns, kur varēsi nobaudīt garšīgas maltītes. Tāpat pieejama arī pirts, burbuļvanna, biljards un citas nodarbes.

Rezidence “Vecozoli”

Rezidence “Vecozoli” būs ideāla vieta, ja vēlēsies atpūsties kopā ar ģimeni vai draugu kompānijā. Šī naktsmītne atrodas Balvu novadā, ainaviskā vietā, tāpēc noteikti varēsi atpūsties un izbaudīt svaigo gaisu, kā arī doties makšķerēt vai ieiet pirtī.

Nenoliedzami, par aktivitātēm šeit ir padomāts, atpūšoties rezidencē “Vecozoli” Tev būs iespēja doties izbraucienā ar retro motocikliem. Šī ir lieliska aktivitāte gan ģimenei, gan draugiem. Netālu atrodas arī izklaides parks “Adventure Club Žīguri”.

Ceram, ka Tev noderēja mūsu apkopojums par to, ko apskatīt Latgalē. Ja Tev ir auto, tad ceļojums būs ērts un patīkams, kā arī varēsi nokļūt līdz visdažādākajām apskates vietām. Ja auto Tev vēl nav vai ir pienācis laiks jaunam, tad Tev var noderēt Aizdevums.lv auto kredīts līdz 25 000 EUR.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.