Ko apskatīt Vidzemē?

Turaidas pils

Vidzeme izceļas ar akmeņainiem jūras krastiem un augstāko vietu Latvijā  – Gaiziņu. Latvijā garākās upes sākums meklējams tieši Vidzemes augstienē un tā ir Gauja. Tomēr tie nebūt nav visi apskates objekti Vidzemē, turpinājumā iepazīsimies ar vēl citām interesantām un skaistām vietām. Noteikti atradīsim atbildi uz Tavu jautājumu – Ko apskatīt Vidzemē?

Ko apskatīt  un ko darīt Siguldā?
Ko apskatīt Valmierā
Ko darīt Alūksnē?
Apskates vietas Limbažos un apkaimē
Ko darīt Madonā?
Apskates objekti Ainažos

Ko apskatīt un ko darīt Siguldā?

Sigulda ir kļuvusi par neatņemamu apskates vietu Vidzemē. Tā tiek dēvēta par mazo Šveici, jo šajā vietā paveras daudz skaistu un apbrīnojamu dabas skatu. Īpaši Sigulda ir iecienīta tieši rudenī, tomēr arī citos gadalaikos ir iespējams daudz ko redzēt un nobaudīt.

Turaidas muzejrezervāts

Vēstures cienītājiem noteikti jāiegriežas Turaidas muzejrezervātā. Šeit apskatāmas dažādas ekspozīcijas un krājumi, Tautasdziesmu parks, Dainu kalns, Turaidas mūra pils, Turaidas baznīca un muiža.

Tas nav viss, šeit iespējamas arī dažas aktivitātes, kas iederēsies izbraucienā ar draugiem vai bērniem. Viena no tām ir kalēja pakalpojumi, šeit varēsi ne tikai vērot demonstrējumus, bet arī pats izkalt savu alvas monētu. Tāpat iespējams roku iemēģināt loka šaušanā. Jāmin, ka šeit ērti nokļūt arī ar sabiedrisko transportu.

Dabas objekti Siguldā

Siguldā un tā apkaimē atrodas vairākas vietas, no kurām var baudīt skaistus dabas skatus – kalnus, kokus, Gaujas ieleju. Atpazīstamākās ir Ķeizarskats un Paradīzes kalns jeb Gleznotāju kalns. Tāpat skaists skats paveras arī no  Siguldas pils parka un Svētku laukuma.

Siguldā ir iespējams apskatīt vairākas alas. Nenoliedzami, apskates vietas Vidzemē ir daudz un viena no zināmākajām ir Gūtmaņala. Šī ir ne tikai lielākā ala Baltijā, bet arī tūrisma objekts, kurš tiek uzskatīts par senāko Latvijā. Vēl Siguldā un tās apkaimē sastopama Viktora ala, Pētera ala, Velnalas klintis un citas, kuras noteikti jāiekļauj nedēļas nogales maršrutos.

Ainavisks skats uz Gaujas ieleju

Aktīva atpūta Siguldā

Sigulda noteikti būs īstā vieta, ja plāno nedēļas nogali pavadīt ar bērniem, draugiem vai ģimeni. Šeit ir pieejamas daudz un dažādas aktivitātes, kas patiks gan lieliem, gan maziem. Atpūtas parkā “Rāmkalni” var izbaudīt rodeļu trasi, lidojošo krēslu, kameršļūkšanu, paši mazākie var iejusties autovadītāju lomā, braucot pa ierīkotām ielām ar elektromobili.

Ja dodies ekskursijā draugu kompānijā, tad viens no veidiem, kā Tu viņus varētu pārsteigt – aizvest uz bunkuru, kurā būs jāspēlē izlaušanās spēle. Arī šāda iespēja Siguldā ir, tā noteikti sagādās ikvienam asas un neaizmirstamas izjūtas.

Ko apskatīt Valmierā?

Valmiera ir astotā lielākā pilsēta Latvijā un arī šeit var daudz ko piedzīvot un apskatīt. Turpinājumā aplūkosim dažādus apskates objektus, kurus Tev noteikti ir vērts apmeklēt.

Valmiera no putna lidojuma

Jercēnmuiža

Netālu no Valmieras atrodas neliela, bet interesanta muiža. Tā cilvēku uzmanību piesaista ar savu košo izskatu, jo ēkas fasāde sastāv no rozā toņiem. Kāds barons šo ēku uzcēlis ap 1900. gadu, tomēr ne sev, bet gan savām neprecētajām māsām. Apmeklējot Jercēnmuižu, Tev būs iespēja iepazīt seno muižniecības dzīvi.

Burtnieku muiža

Burtnieku muiža tiek uzskatīta par vienu no lielākajām un nozīmīgākajām muižām. Viens no interesantiem faktiem ir tāds, ka šī muiža celta uz pamatiem, kas bija palikuši no nopostītas ordeņa pils. Atrodoties Burtnieku muižā, vari doties pastaigā pa muižas parku un tā teritorijā meklējams arī sākums Vīsraga dabas takai. Varēsi baudīt mierīgu un izzinošu pastaigu un, iespējams, ieraudzīsi kādu no starptautiski aizsargātajām putnu sugām.

Nedēļas nogale ar bērniem vai draugiem Valmierā

Apskates objekti Vidzemē, nenoliedzami, ir interesanti. Un viens no tiem ir Fantāziju zeme Neonija. Tā ir unikāla apskates vieta, kurā māksla apvienojumā ar krāsu maģiju ļauj baudīt gadsimtu ilgu mīlas stāstu. Šeit noteikti būs interesanti arī bērniem, jo telpa ir tumša, bet tā ir pārpildīta ar košām un spīdīgām krāsām.

Sliežu velosipēdi ZRailbikes nodrošina interesantu un, iespējams, vēl nebijušu atpūtu uz šaursliežu dzelzceļa. Šī būs aktīva atpūta, kas patiks ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Sliežu velosipēds ļaus baudīt neparastu braucienu, kas ir citādāks braucienam ar parasto velosipēdu. Maršruta garums ir 4 km un uz viena sliežu velosipēda var atrasties četri cilvēki.

Valmieras apkaimē atrodas vairākas vietas, kur var apskatīt dažādus dzīvniekus – zirgus, jērus, kazas, trušus. To var darīt tādās vietās kā Mini Zoo “Mežiņi”, Burtnieku zirgaudzētava, Valmiermuižas stallis, Jēru klubs un citi. Bērniem noteikti šāds galamērķis palīdzēs vairāk izzināt pasauli.

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Ko darīt Alūksnē?

Pirms aplūkojam apskates objektus Alūksnē, sākumā jāmin, ka šī ir vienīgā Latvijas pilsēta, kura atrodas tik augstu – 200 metrus virs jūras līmeņa.

Tempļa kalns

Šajā vietā pieaugušie varēs baudīt skaistu pastaigu, savukārt mazie apmeklētāji – izskrieties uz nebēdu. Tempļa kalns nav parasts apskates objekts Vidzemē, tas ir kultūras piemineklis, kas ir aizsargājams.

Uzkāpjot Tempļa kalnā, būs iespēja ieraudzīt Alūksni no skaista un citādāka rakursa, teritorijā atrodas arī Alūksnes skatu tornis, kurš ir 37,8 metrus augsts. Tomēr, ja vēlēsies izbaudīt asākas izjūtas, tad Tev būs iespēja apmeklēt gaisa trošu nobraucienu “Zzzippp”, kas stiepjas pāri Alūksnes ezeram.

Ernsta Glika Bībeles muzejs

Apskates vietas Vidzemē ir daudz, tomēr Alūksne no pārējām pilsētām izceļas ar to, ka šeit atrodas vienīgais Bībeles muzejs Latvijā – Ernsta Glika Bībeles muzejs. Alūksne ir vieta, kur E. Gliks pirmo reizi iztulkojis Bībeli. Muzejā tās apskatāmas 40 dažādās valodās, apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar to vēsturi – no pašiem Bībeles pirmsākumiem līdz mūsdienās sastopamajām.

Dabas muzejs “Vides labirints”

Daba tik tiešām nebeidz pārsteigt, noteikti ir vēl daudz lietas, kuras var uzzināt. To Tev var palīdzēt izdarīt Dabas muzejs “Vides labirints”, ka ir ģimenes uzņēmums. Dažādas ekspozīcijas, kuras sastāv no kukaiņiem, iežiem un minerāliem, putniem un gliemežiem, palīdzēs iepazīt dabu vēl labāk.

Viena no interesantākajām ekspozīcijām ir minerāli, tie spēj atstarot dažādas krāsas, kas īpaši skaisti un iespaidīgi izskatās tumsā. Apmeklējot šo muzeju, Tu uzzināsi kā tas viss notiek. Jāmin, kas tas ir diezgan iespaidīgas dabas fenomens, kas noteikti jāredz ikvienam.

Dabas muzejs būs ne tikai interesants, bet ikvienam arī ļoti izglītojošs.

Kur palikt Alūksnē?

Atpūtas namiņš “Otrā krastā” atrodas uz salas Buliņa ezerā un līdz tam nokļūt ir iespējams tikai ar laivu. Paliekot šeit pa nakti, noteikti būs sajūta, ka atrodies uz privātās salas. Šeit pieejami arī SUP dēļi, makšķeres un pirts.

Nedaudz lielākai kompānijai, piemēram, ar draugiem piemērota būs brīvdienu māja “Lille’s”. Šajā vietā ir iespējams baudīt mierpilnu un arī aktīvu atpūtu, jo teritorijā pieejamas sporta aktivitātes, bērnu laukums. Namiņš atrodas pie Alūksnes ezera, tuvu pilsētas centram. Netālu ir iespējams noīrēt arī elektrovelosipēdus, ko piedāvā uzņēmums “Velo Osta”.

Apskates vietas Limbažos un apkaimē

Viena no interesantākajām apskates vietām Limbažos ir Dzīvā Sudraba muzejs. Tajā esošās skulptūras savij kopā mākslu un filozofiju. Tomēr muzejā varēsi ne tikai apskatīt skulptūras, bet arī izgatavot talismanu, kas nesīs veselību, veiksmi un aizsardzību. Tāpat pieejamas citas aktivitātes, kas paredzētas jaunlaulātajiem.

Katvaru muižas parks

Šī noteikti ir neparastākā un mistiskākā liepu aleja Vidzemē. Tā atrodas Katvaru ezera krastā. Parks sastāv no vecām liepām un vairākiem atpūtas stūrīšiem, tādēļ šeit varēsi lieliski pavadīt laiku ar savu ģimeni vai draugiem. Aleja ir 400 gadus veca, tā redzama arī vairākās filmās, piemēram, “Bille”, “Tās dullās Paulīnes dēļ” un “Tauriņdeja”.

Bīriņu pils

Šī apskates vieta Vidzemē noteikti daudziem asociējas ar latviešu seriālu “UgungGrēks”. Bīriņu pils apkārtnē ir skaisti iekārtots parks, kur var doties pastaigās un pašā pilī ir izveidota viesnīca un restorāns, kur ikviens var nobaudīt gardu maltīti. Teritorijā var apskatīt vairākas muižas ēkas un atjaunoto ūdenstorni.

Par apskates vietām, pasākumiem un nakšņošanas iespējām Limbažos uzzināsi šeit

Bīriņu pils

Ko darīt Madonā?

Kinoteātris “Vidzeme”

Kinoteātris “Vidzeme” ir lieliska iespēja visiem, kuri aizraujas ar dažādu filmu skatīšanos, jo šī būs citādāka kino pieredze. Šis kinoteātris nelīdzinās tādam kinoteātrim, ko šobrīd varam apmeklēt Rīgā, tas vairāk atgādina skolas Aktu zāli. Tas savu darbu uzsāka 1962. gadā un tajā laikā tas tika uzskatīts par ļoti modernu.

Šajā kinoteātrī rāda arī jaunākās filmas, internetā ir iespēja iepazīties ar tuvākajiem seansiem.

Madonas karameles

Uzņēmums “Madonas karameles” noteikti jāiekļauj maršrutā, ja esi saldummīlis vai dodies ekskursijā kopā ar bērniem. Šeit būs iespēja ikvienam uztaisīt savu karameli un to iesaiņot līdzņemšanai. Tomēr tādā gadījumā nepieciešams nokomplektēt grupiņu un iepriekš pieteikties.

Apskates objekti Ainažos

Šī pilsēta atrodas pie jūras un pie mūsu kaimiņu zemes – Igaunijas. Protams, arī Ainažus apvij dažādi nostāsti un teorijas, tiek uzskatīts, ka pilsētas nosaukums cēlies no lībiešu vārda “ainagi” un tā tulkojums – vientuļš. Igaunijas robeža atrodas nepilnu 2 km attālumā.

Jūras krasts Vidzemē

Ainažu mols

Apskates vieta atrodas tieši pie Igaunijas robežas un Ainažu mols liecina par to, ka 20. gadsimtā tur darbojusies osta. Taču mūsdienās tā kļuvusi par tūristu iecienītu apskates objektu un lielisku pastaigas vietu.

Ainažu bāka

Interesanti, ka agrāk Ainažos bijušas pat trīs bākas, tomēr šī ir vienīgā, kas saglabājusies un joprojām rāda ceļu kuģiem. Tā atrodas nelielā kalnā pie bijušā šaursliežu dzelzceļa un tās redzamība jūrā ir 22 km

Ainažu jūrskolas muzejs

Šīs ir viens interesants galamērķis, kur ikviens var uzzināt vairāk par jūrskolas pirmsākumiem, zvejnieku ciemiem un jūrnieku dzīvi. Šī bija pirmā latviešu un igauņu jūrskola. Šajā muzejā glabājas ļoti nozīmīgas kolekcijas – jūrskolnieku diplomi, grāmatas, fotogrāfijas, mācību pieraksti un citi.

Vairāk par apskates objektiem, garšām un naktsmītnēm Ainažos uzzināsi šeit

Lai mūsu blogs Tev noder izplānot maršrutu pa Vidzemi un lai skaists ceļojums!

Viens no labākajiem ceļabiedriem dažādiem izbraucieniem ir labs un uzticams auto. Tāpēc, ja vēl esi sava auto meklējumos, tad Tev var palīdzēt Aizdevums.lv auto kredīts, kas pieejams līdz 25 000 EUR.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.