Ko apskatīt Zemgalē?

Saullēkts virs meža

Zemgales novads atšķirībā no citiem ir samērā līdzens. Apskates objekti Zemgalē ir daudz, galvenokārt tas izceļas ar skaistām un iespaidīgām pilīm, viena no tādām ir Rundāles pils. Šo un vēl citas apskates vietas Zemgalē aplūkosim turpinājumā, lai palīdzētu Tev izplānot maršrutu ar draugiem, ģimeni vai bērniem.

Apskates vietas Bauskā
Ko darīt Dobelē?
Apskates objekti un nakšņošanas vietas Tērvetē
Ko darīt Jelgavā?
Apskates vietas Koknesē

Apskates vietas Bauskā

Bauska ir pilsēta, kurā satiekas divas upes – Mūsa un Mēmele. Tās savu skaisto ceļu noslēdz tieši šajā pilsētā, kur tālāk veido Lielupi.

Bauskas pils

Runājot par Bausku un upēm, noteikti ir jāpiemin šī pils. Tā atrodas skaistā un ļoti ainaviskā vietā, no vienas puses to apskalo Mēmele, bet no otras Mūsa. Šeit var doties skaistā pastaigā un baudīt arī dažādus kultūras pasākumus, jo pils teritorijā atrodas Bauskas estrāde. Tāpat šeit ir iespēja atgriezties pagātnē un izzināt pils vēsturi, kā arī aiziet līdz vietai, kur sākas Lielupe.

Rundāles pils

Rundāles pils noteikti ir krāšņākais apskates objekts Zemgalē. Tā ir lieliska baroka un rokoko celtne. Atrodoties šajā vietā, ik uz soļa var redzēt apbrīnas vērtus skatus, sākot no pils iekštelpām līdz franču dārzam. Tāpat šeit var baudīt dažādus kultūras pasākumus, piemēram, Dārza svētkus un Senās mūzikas festivālu, tāpēc neaizmirsti sekot līdzi pasākumu norises laikiem.

Rundāles pils

Trušu pilsētiņa

Nedēļas nogale ar bērniem noteikti būs vēl patīkamāka, ja iekļausi Trušu pilsētiņu savā maršrutā. Tā atrodas netālu no Bauskas. Šeit sastopamas dažādas trušu šķirnes un jāmin, ka tā ir ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā plašākā kolekcija, kurā aplūkojamas vairāk kā 65 trušu šķirnes.

Trušu pilsētiņas saimnieks ir galdnieks, tādēļ pats ar savām rokām ir izveidojis vairākas mājiņas, kurās labprāt mitinās garauši.

Kokamatnieka sēta “Jūras”

Kokamatnieka sēta “Jūras” vieta atrodas Vecumniekos, Bauskas rajonā. Iespējams, ka par šo apskates objektu Zemgalē daudzi nav vēl dzirdējuši, tomēr tas ir ļoti interesants un to noteikti ir vērts iekļaut savos maršrutos.

Šeit ir izveidota neliela koka pilsētiņa, kura neatstāj vienaldzīgu nevienu garāmbraucēju. Te aplūkojami darbi, kas veidoti 20 gadu garumā – dzirnavas, Jēzus tēls, neliela baznīca, laimes lācis, bērnu rotaļu laukums un vēl citas lietas. Šeit būs interesanti gan lieliem, gan maziem.

Vairāk par apskates un nakšņošanas vietām Bauskā uzzini šeit

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000 EUR

Ko darīt Dobelē?

Pokaiņu mežs

Šis ir neparasts apskates objekts Zemgalē, kurš ir apvīts ar daudz un dažādiem nostāstiem. Šī vieta ir gleznaina un te sastopami dažādi akmeņu krāvumi, kas šo vietu padara vēl interesantāku.
Pokaiņu mežs atrodas netālu no Dobeles un takas tajā ir iespaidīgas, tās stiepjas 15 km garumā. Jāmin, ka šeit būs grūti izbraukt ar bērnu ratiem, jo ceļš daudzās vietās ir paugurains.

Pētera Upīša Dārzkopības muzejs un ceriņu dārzs

Šī vieta tapusi pateicoties izcilajam dārzkopim – Pēterim Upītim. Tieši viņš kalpojis kā iedvesmas avots. Apmeklējot muzeju, varēsi iepazīties ar viņa dzīves stāstu, apskatīties dažādas ekspozīcijas un interaktīvos materiālus.

Iespējams, ka šis ir viens no pavasarī apmeklētākajiem apskates objektiem Zemgalē. Tieši maijā tūristus no visām Latvijas pilsētām priecē ziedošais ceriņu dārzs, kur var doties skaistā, smaržu reibinošā pastaigā.
Pētera Upīša Dārzkopības muzejs un ceriņu dārzs rīko arī dažādus pasākumus, šeit iespējams nobaudīt ceriņu saldējumu, iegādāties dažādus stādus, suvenīrus un organizēt arī kāzu ceremonijas.

“Ezervanna” ziepju darbnīca

Netālu no Dobeles, Bikstu pagastā atrodas ziepju darbnīca “Ezervanna”. Šeit tiek gatavotas ziepes, ķermeņa skrubji un lūpu balzāmi no dabīgām izejvielām. Iepriekš noteikti ir jāpiesakās, tomēr šeit varēsi ne tikai doties izzinošā ekskursijā, bet arī pats izveidot kādu ķermeņa kopšanas līdzekli.

Zemgales meži

Apskates objekti un nakšņošanas vietas Tērvetē

Tērvetes dabas parks

Nedēļas nogale ar bērniem noteikti būs aizraujoša un interesanta, ja maršrutā iekļausi Tērvetes dabas parku. Šeit bērniem būs iespēja mesties piedzīvojumā – apmeklēt dažādas atrakcijas, apskatīt vairākas koka skulptūras un pasaku tēlus. Gan lieliem, gan maziem šī būs aizraujoša pastaiga un aktīva nedēļas nogale.

Tērvetes koka pils

Šī ir lieliska iespēja, lai iepazītos un izzinātu Tērvetes un seno zemgaļu vēsturi. Tērvetes koka pilī apskatāmas vairākas interesantas un nozīmīgas ekspozīcijas, piemēram, bruņojums, rotas, fotogrāfijas, kā arī vaska figūra, kurā attēlots zemgaļu valdnieks. Un tas vēl nav viss, šajā pilī atrodas Latvijā lielākā zobenu izstāde.

Rakstnieces Annas Brigaderes memoriālais muzejs “Sprīdīši”

Šajā vietā rakstniece gan atpūtusies, gan arī strādājusi, radot vairākus skaistus darbus. Tas atrodas atpūtas kompleksa “Sprīdīši” teritorijā. Apmeklējot muzeju, Tu varēsi iepazīties ar Annas Brigaderes dzīvi un daiļradi, tāpat arī apskatīt muzejā esošās telpas – 3 dzīvojamās istabas, kuras līdz šodienai saglabā tādu pašu izskatu kā laikā, kad šeit dzīvojusi rakstniece.

Pirms turpinām par nakšņošanas iespējām Tērvetē un tās apkaimē, vērts iepazīties arī ar citiem apskates objektiem, kurus vari apskatīt šeit

Kur nakšņot Tērvetē?

Jau iepriekš minējām atpūtas kompleksu “Sprīdīši”, šajā vietā ir ne tikai Annas Brigaderes memoriālais muzejs, bet arī viesu māja. Tā agrāk kalpojusi kā dzīvojamā māja dārzniekiem, tomēr mūsdienās šeit iekārtoti seši numuriņi, kur viesi var uzkavēties. Teritorijā atrodas arī kafejnīca.

Naktsmītne “Glamping Tervete”ir moderna un skaista vieta, kur var atpūsties ikviens, kurš grib būt tuvāk dabai un uz brīdi atvilkt elpu no pilsētas. Teritorija ir labiekārtoti trīs namiņi – namiņš kokā, kalnā un ezera namiņš.

Latvijas valsts mežu dabas parka glempings būs interesanta nakšņošanas vieta, kur arī var baudīt lielisku atpūtu priežu ielokā. Šeit pieejamas mājiņas gan kokos, gan pazemē. Šī vieta atrodas netālu no Tērvetes dabas parka.

Ko darīt Jelgavā?

Pilssalas skatu tornis

Šajā vietā varēsi ne tikai lieliski pastaigāties un baudīt skaistu skatu no Pilssalas skatu torņa, bet arī ieturēt līdzpaņemtās pusdienas brīvā dabā, jo teritorijā ir labiekārtota piknika vieta. No skatu torņa pavērsies lielisks skats uz Jelgavu un Lielupes palienes pļāvām, kur ganās savvaļas zirgi. Tos bieži vien var sastapt, taču ir reizes, kad tie devušies arī kaut kur tālāk un nav redzami.

Jelgava no putna lidojuma

Kurzemes hercogu kapenes

Šīs kapenes atrodas Jelgavas pilī, tomēr tās ir Rundāles pils pārvaldībā. Kurzemes hercogu kapenes ir lielākā šāda veida apbedījuma vieta Latvijā. Šeit ar draugiem vai ģimeni vari baudīt neparastāku pastaigu un uzzināt arī kaut ko jaunu.

Elejas muižas parks un tējas namiņš

Elejas muiža veidota klasicisma stilā un agrāk tika uzskatīta pat ļoti nozīmīgu celtni – Kurzemes klasicisma pērli. Gadu laikā muiža un tās teritorija ir cietusi, tomēr liela daļa ir atjaunota, piemēram, tējas namiņš savu atdzimšanu piedzīvoja 2015. gadā.

Apskates vietas Koknesē

Kokneses pilsdrupas

Šī bija viena no nozīmīgākajām pilīm viduslaikos. Šobrīd šajā teritorijā ir iespējams izkalt monētu, apmeklēt kādu pasākumu un rīkot kāzu ceremoniju. Kokneses pilsdrupas atrodas ļoti ainaviskā vietā, tādēļ šeit varēsi baudīt skaistas pastaigas ar draugiem, ģimeni vai bērniem.

Likteņdārzs

Apskates objekti Zemgalē ir daudz, tomēr šo varētu uzskatīt par vienu no jaunākajiem un īpašākajiem, jo Likteņdārzs simbolizē tautas izaugsmi. Šeit vienuviet savijas valsts un cilvēka pagātne, tagadne un, protams, arī nākotne. Jāmin, ka šī vieta tika izveidota no ziedojumiem.

Pastmuižas Velnakmens

Šis ir viens no zināmākajiem akmeņiem Latvijā, tam ir divas daļas. Par Pastmuižas Velnakmeni var dzirdēt dažādās teikās, jo tas ir diezgan plaši iekļauts literatūrā.

Vairāk par apskates objektiem Koknesē, aktīvu atpūtu un nakšņošanas iespējām uzzināsi šeit

Ceram, ka Tev noderēja mūsu raksts un ka Tev jau ir idejas ekskursijai pa Zemgali. Atceries, ka viens no labākajiem ceļabiedriem ir uzticams auto, ja Tev tāds vēl nav, tad var palīdzēt Aizdevums.lv auto kredīts, tas pieejams līdz 25 000 EUR

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.