Svarīgākais, kas Tev jāzina par redzes korekciju

Parasti redzes korekciju veic vienu reizi.

Veidojot ikmēneša budžetu, zināmu daļu ir vērts novirzīt veselībai. Daļa procedūru var šķist dārgas, taču, uzlabojot redzi, to varētu pat dēvēt par investīciju sevī, nevis tikai izmaksas. Šajā bloga rakstā – sadarbībā ar Latvijas Amerikas acu centra optometristi Eviju Gulbinsku – īsi un saprotami izskaidrosim svarīgāko par redzes korekciju.

Redzes korekciju veidi
Cik bieži jāveic manipulācijas?
Iespējamie ierobežojumi
Redzes korekciju izmaksas

Redzes korekciju veidi

Parasti, domājot par redzes korekciju, vairums cilvēku prātā nāk lāzerkorekcija. Taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā uzlabot redzi. Pirms ķirurģijas veikšanas daļa cilvēku jau noteikti ir saskārušies ar vienkāršāko no redzes manipulāciju līmeņiem – brillēm, kā arī cietajām un mīkstajām kontaktlēcām.

Kad vienkāršākas korekcijas veidi vairs nelīdz vai arī ikdienā kļūst apgrūtinoši, tad optometristi var ieteikt lāzerkorekciju vai lēcu procedūru.

Acs lāzerkorekcijas laikā tiek veiktas radzenes formas izmaiņas, lai novērstu redzes defektu. Procedūra nav ilga – darbs ar lāzeru aizņem dažas sekundes. Operācijas laikā vari izjust nelielu spiedienu uz acīm, taču process kā tāds nav sāpīgs.

Savukārt lēcu procedūras jeb intraokulārās lēcas implantācijas gaitā acī tiek ievadīta īpaši pielāgota lēca, kas kalpo kā redzi koriģējošs līdzeklis. Šajā gadījumā procedūra aizņem nedaudz vairāk laika – 20 līdz 30 minūtes –, taču arī pēc šīs operācijas iespējams uzreiz doties mājup, ikdienas gaitas atsākot jau pēc dažām dienām.

Sīkāk par to, kurš no operācijas veidiem varētu būt Tev piemērotāks, var pastāstīt acu ārsti.

Cik bieži jāveic manipulācijas?

Parasti redzes korekciju veic vienu reizi. Manipulācija var tikt atkārtota atsevišķos gadījumos.

Piemēram, intraokulārās lēcas operāciju var atkārtot bez ierobežojumiem, savukārt redzes lāzerkorekcijai ir svarīgs nosacījums – radzenes biezumam ir jābūt pietiekamam, lai varētu veikt procedūru.

Līdz ar to – pat ja izmaksas ir augstākas – vari rēķināties, ka lielākoties tās nebūs nepieciešams atkārtot pēc kāda laika, jo efekts parasti ir ilgstošs.

Redzes korekcijas operācijas veic personām no 18 līdz aptuveni 55 gadu vecumam.

Iespējamie ierobežojumi

Lai veiktu redzes uzlabojumus, nepastāv daudz ierobežojumu. Divi būtiskākie, kas jāapsver, ir vecuma un medicīniskie ierobežojumi.

Redzes korekcijas operācijas veic personām no 18 līdz aptuveni 55 gadu vecumam. Taču tā var tikt atlikta, ja redzes stabilitāte nesasniedz vismaz vienu gadu.

Tādēļ var nākties rēķināties ar atkārtotām vizītēm pie acu ārsta, lai konstatētu redzes līmeņa izmaiņas. Tāpat īslaicīgi redzes korekciju neveic grūtniecības vai bērna krūts barošanas laikā.

Nopietnāki ierobežojumi ir saistīti ar līdzšinējo veselības stāvokli. Redzes korekciju nedrīkst veikt pacientiem ar autoimūnām hroniskām saslimšanām, glaukomu, kā arī tīklenes atslāņošanos.

Redzes korekciju izmaksas

Atkarībā no ķirurģiskās manipulācijas veida procedūra var izmaksāt kā vairākus simtus, tā arī tūkstošus eiro. Ja vajadzība pēc manipulācijas ir steidzama, tad naudas kredīts varētu būt laba izvēle, lai atrisinātu medicīnisko problēmu jau tūlīt.

Konkrētas izmaksas labāk spēs noteikt medicīnas profesionāļi atkarībā no Tavām vēlmēm un medicīniskās nepieciešamības. Lai uzzinātu vairāk par Tavu redzes stāvokli un iespējamām procedūrām, lai to uzlabotu, sazinies ar kādu no acu klīnikām.

Starp citu, ņemot vērā, ka redzes korekcijas operācijas tiek veiktas, lai uzlabotu veselības stāvokli, šīs izmaksas vēlāk iespējams iekļaut attaisnotajos veselības izdevumos, pievienojot čekus gada ienākumu deklarācijai. Veselības apdrošināšanas polises lielākoties šādas operācijas nesedz, ja vien tajās nav atrunāti īpaši nosacījumi.

Bloga rakstu veidojām sadarbībā ar Latvijas Ameriku acu centru (LAAC). Uz jautājumiem par korekciju veidiem un to niansēm pastāstīja Mg.sc. Evija Gulbinska, LAAC galvenā optometriste.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.