Ar ko sākt, veidojot uzkrājumus?

Vīrietis krājkasē met monētu.

Naudas uzkrājumi ir viens no nākotnes drošības un stabilitātes garantiem, kas ne tikai var palīdzēt pārvarēt dažādus satricinājumus, bet arī sasniegt mērķus, doties ceļojumā, labiekārtot vidi sev apkārt vai apmaksāt bērnu izglītību. Protams, naudas uzkrājumi ir arī drošības garants ģimenei, ja ar kādu no tās locekļiem atgadās nelaime. Tomēr, neskatoties uz to, cik uzkrājumiem ir liela nozīme personīgo finanšu stabilitātē, joprojām tikai neliela daļa cilvēku tos veido.

Tāpēc, lai iedvesmotu arī Tevi ķerties pie savu finanšu sakārtošanas un stabila pamata izveides, esam šajā Aizdevums.lv bloga rakstā apkopojuši būtiskāko informāciju par to, kā sākt veidot uzkrājumus.

Sāc ar sava budžeta analīzi.
Izvērtē, cik naudas vari novirzīt uzkrājumiem.
Izvirzi savus uzkrājumu mērķus.
Kādi ir populārākie uzkrājumu veidi?
Kas jāņem vērā, veidojot uzkrājumu?

Sāc ar sava budžeta analīzi

Lai saprastu, kāda šobrīd ir Tava finansiālā situācija un iespējamie risinājumi uzkrājumu veidošanai, vispirms ir jāveic ienākumu un izdevumu audits. Saraksti visus savus ienākumus un arī visas pozīcijas, kurās ik mēnesi tērē naudu. Iespējams, izdevumu pozīciju apzināšanās nemaz nebūs tik viegla, ja iepriekš nav sekots tam līdzi. Tam var noderēt čeku un internetbankas datu analīze. Izvērtē, cik daudz naudas Tu tērē par dzīvesvietu, transportu, pārtiku, apģērbu, izklaidēm un citām pozīcijām. Tā varēsi skaidri apzināties, cik daudz naudas Tev ik mēnesi ir un kur tā tiek iztērēta. Jāatgādina, ka ne vienmēr šie atklājumi var būt patīkami, jo var arī parādīt, kur nauda tiek tērēta neapdomīgi. No otras puses – šī informācija ir ļoti vērtīga, lai apzinātos, cik daudz vari novirzīt uzkrājumiem.

Aizdevums.lv – līdz 15 000 EUR

Noskaidro, cik vari novirzīt uzkrājumiem

Pēc tam, kad veikts personīgo finanšu audits, vari izvērtēt, kurās pozīcijās atrast naudu, ko novirzīt uzkrājumu veikšanai. Visvieglāk tas būs, atsakoties no neapzinātiem un impulsīviem tēriņiem, kurus bieži vien ikdienā pat nepamanām. Varbūt ir kādi abonementi, kurus nemaz neizmanto, vai arī maksā par pakalpojumiem, kas vairs nav aktuāli. Veicot korekcijas savos tēriņos, vari atrast kaut nelielu naudas summu, kuru novirzīt uzkrājumu veidošanai. Ja ienākumu līmenis nav augsts, var šķist, ka iekrāt ir neiespējami, bet pat neliela paradumu un tēriņu korekcija var palīdzēt ik mēneis ietaupīt 10–20 eiro, kurus nolikt nebaltai dienai. Atceries – jo lielāki ienākumi, jo lielāku daļu vajadzētu novirzīt uzkrājumiem. Finanšu eksperti iesaka tam atvēlēt ne mazāk kā 10% ienākumu.

Izvirzi savus uzkrājumu mērķus

Pirms sāc krāt, vēlams arī apzināties, kādi ir Tavi mērķi. Tiem vajadzētu būt reālistiskiem un secīgiem. Vispirms jādomā domāt par “drošības spilvena” piepildīšanu, kam vēlams būt vismaz 3–6 mēnešalgu apmērā. Bet tālāk jau var domāt par uzkrājumiem konkrētiem mērķiem, lieliem pirkumiem, vecumdienām utt. Atsevišķi neizdalot iekrājumus un ikdienas tēriņu naudu, var rasties sajukums, jo būs kārdinājums šo naudu izlietot. Lai uzkrātu dažādiem mērķiem, var izmantot gan vairākus bankas kontus, gan likt naudu aploksnēs, bet tad noteikti jāatceras par papildu drošību, jo skaidra nauda ir tikai materiāls, kas var pazust, sadegt, izmirkt utt.

Sieviete pārskata savus izdevumus.

Kādi ir populārākie uzkrāšanas veidi?

Nosakot savu uzkrājumu mērķus atbilstoši ienākumiem, dzīves vērtībām un nākotnes plāniem, arī būs vieglāk izvēlēties piemērotus krāšanas instrumentus. Lūk, populārākie veidi, kā vari organizēt savus uzkrājumus!

  • Atsevišķs bankas konts. Tajā var ik mēnesi iemaksāt izvēlēto summu vai izveidot automātisko maksājumu. Vislabāk šim kontam nepiesaistīt maksājumu karti, lai neradītu lieku vilinājumu naudu iztērēt.
  • Krājkonts. Vairumam banku norēķinu kontiem ir piesaistīts arī krājkonts, kurā var ieskaitīt naudu, kuru vēlies uzkrāt. Šai naudai ir arī neliela noguldījuma procentu likme. Kā arī izņemt šos līdzekļus ir sarežģītāk, lai vajadzības gadījumā tiešām Tu būtu apdomājis naudas izlietojumu, nevis ļāvies mirkļa impulsiem.
  • Ilgtermiņa noguldījumi. Kad jau ir iekrāta lielāka naudas summa, to var arī noguldīt bankā kā ilgtermiņa noguldījumu un saņemt par to procentus. Tas palīdzēs mazināt inflācijas radīto ietekmi.
  • Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana. Tas ir rīks, kuru piedāvā finanšu pakalpojumu sniedzēji, nodrošinot uzkrājuma veidošanu kopā ar dzīvības apdrošināšanu. Ja ar Tevi kas atgadīsies, Tev pašam vai tuviniekiem būs iespēja saņemt apdrošināšanas prēmiju un uzkrājuma summu.
  • Krājkasīte. Nelieliem mērķiem un pirmajiem uzkrājumiem gana droša un ērta metode ir arī klasiskā krājkasīte, kurā regulāri iemest izvēlēto naudas summu. Te gan jāuzmanās no kārdinājuma izmantot naudu neplānotām ikdienas vajadzībām.
  • Ieguldījumi finanšu tirgos. Šis instruments ir piemērots tiem, kuri jau izveidojuši savu “drošības spilvenu” un ir ar stabiliem ienākumiem, no kuriem var regulāri novirzīt vismaz 50–100 eiro akciju iegādei, kas vēlāk var nest peļņu un nodrošināt dividendes. Tā kā šī ir specifiska nozare, vispirms labāk konsultēties ar speciālistiem par ieguldījumiem.

Kas jāņem vērā, veidojot uzkrājumu?

Lai sekmīgi sasniegtu savus mērķus uzkrājuma veidošanā, ir būtiski atcerēties par to, ka iemaksas jāveic regulāri. Neatkarīgi no tā, cik lielu summu varat atlikt, svarīgi to darīt regulāri un ilgāku laiku. Šos maksājumu vislabāk veikt uzreiz pēc ienākumu saņemšanas – pirms tiek veikti citi maksājumu un tēriņi. Vēl vajadzētu padomāt par to, kā samazināt iespēju, ka varēsiet izmantot šo naudu impulsīviem tēriņiem. Pieejai vēlams būt sarežģītākai un ilgākai, lai dotu laiku apdomāties, vai izvēlētais tēriņu veids tiešām ir jēgpilns.

Lai Tev veiksmīgāk izdotos no ikdienas ienākumiem novirzīt daļu naudas uzkrājumiem, noderīgu informāciju par taupīšanu un krāšanu vari uzzināt mūsu bloga rakstos “Ieteikumi elektrības rēķina samazināšanai” un “Praktiski padomi, kā ietaupīt un iekrāt naudu ikdienā”.

Labas idejas un iedvesmu vari iegūt arī rakstā “5 ieteikumi finanšu plānošanai, kas pozitīvi ietekmēs tavu ikdienu”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.