Ekoloģiskā pēda

Meža ainavas atspīdums.

Cik bieži Tu aizdomājies par sava dzīvesveida ietekmi uz apkārtējo vidi? Globālā sasilšana un citas klimata problēmas var šķist nesaprotamas lietas, ar kurām nodarbojas vides institūcijas un valstu valdības, bet patiesībā tas ir kas daudz tuvāks mums katram. Ikviens no mums ar savu eksistenci un ikdienas izvēlēm rada nospiedumu vidē jeb ekoloģisko pēdu. Jo lielāka šī ekoloģiskā pēda, jo vairāk planētas resursu tiek patērēts, lai nodrošinātu Tavu dzīvesveidu un absorbētu patēriņa radīto piesārņojumu.

Kas ir ekoloģiskā pēda?
Kāpēc ir svarīgi apzināties savu ietekmi uz vidi?

Kā noskaidrot savu ekoloģisko pēdu?
Kā samazināt savu ekoloģisko pēdu?

Kas ir ekoloģiskā pēda?

Ekoloģiskā pēda ir starptautiski noteikta metode, kuru izmanto, lai atspoguļotu un aprēķinātu cilvēka ietekmi uz vidi. Ekoloģisko pēdu izsaka hektāros – cik hektāru ūdens un zemes nepieciešams, lai saražotu viena cilvēka vai kādas kopienas patērēto produkciju un absorbētu piesārņojumu, kas radīts patērēto produktu dzīves ciklā. Aprēķinot ekoloģisko pēdu, vērā tiek ņemti dažādi dzīvesveida un patēriņa faktori, piemēram, pārtika, mājoklis, mobilitāte, preces un pakalpojumi. Tas, kāda veida produktus izvēlies, kā ceļo, kādus transporta veidus ikdienā lieto, kāds ir personīgās automašīnas degvielas patēriņš, ietekmē ekoloģiskās pēdas apjomu. Dati liecina, ka Latvijā ekoloģiskās pēdās lielums uz vienu iedzīvotāju ir ap 6,1 ha, kas pārsniedz Eiropas Savienības vidējo rādītāju*.

Kāpēc ir svarīgi apzināties savu ietekmi uz vidi?

Jo ekoloģiskā pēda jeb ietekme uz vidi ir mazāka, jo atbildīgāki esam pret mūsu planētu un tās resursiem, kas nebūt nav bezgalīgi. Jā, varētu šķist, kas gan tur tik būtisks, mūsu dzīvei jau visa pietiks. Bet mēs katrs kā indivīds esam arī atbildīgs par to, kādu planētu atstājam nākamajām paaudzēs, saviem bērniem un mazbērniem. Tāpat būtiska problēma ir arī nevienmērīgais resursu sadalījums. Ir valstis, kur viena cilvēka ekoloģiskā pēdā vairākas reizes pārsniedz citā reģionā dzīvojošo cilvēku ietekmi uz vidi. Domājot par šo ekoloģisko nospiedumu, apzinoties savu ietekmi, mērķis ir samazināt un līdzsvarot šos rādītājus individuāli un valstiski, uzlabojot gan klimata situāciju, gan vairojot mūsu planētas ilgtspēju.

Aprēķini liecina, ka, ja “visu pasaules produktīvo teritoriju sadalītu uz visiem pasaules iedzīvotājiem, tad katram savu vajadzību apmierināšanai pienāktos 1,8 hektāri. Taču liela daļa pasaules valstu, pārsvarā attīstītajos Rietumos, šo godīgi pieejamo daļu stipri vien pārsniedz**”. Tas nozīmē, ka “attīstītās valstis dzīvo uz mazāk attīstīto zemju resursu rēķina. Tieši šajās mazattīstītajās valstīs ir arī lielākās produktīvās teritorijas. Taču kopumā pasaules iedzīvotāju patēriņš pārsniedz kopējos pieejamos planētas resursus un spēju atjaunoties. Līdz ar to mēs dzīvojam uz citu sugu un nākamo paaudžu rēķina un drīz vien varam izsmelt pieejamo dabas kapitālu***”.

Kā noskaidrot savu ekoloģisko pēdu?

Lai uzzinātu, cik liela ir Tava ekoloģiskā pēdā, nepieciešams apskatīt un izvērtēt dažādus dzīvesveida aspektus, kas skar gan mājokli un transportu, gan produktu un pakalpojumu jomu. Viens no veidiem, kā ērti un saprotami veikt šo aprēķinu, ir izmantot kādu no interneta vidē pieejamajiem ekoloģiskās pēdas kalkulatoriem, piemēram:
Ekoloģiskās pēdas kalkulators (positium.ee)
vai
PDF – klimata kalkulators.

Tajos, atbildot uz vienkāršiem jautājumiem par savu dzīvesveidu, ikdienas izvēlēm, patēriņu un citām jomām, varēsi noskaidrot, cik liela šobrīd ir Tava ekoloģiskā pēda. Tas ir ļoti labs atskaites punkts, lai izvērtētu savu dzīvesveidu un, iespējams, arī veiktu tajā pozitīvas izmaiņas, lai samazinātu savu un savas mājsaimniecības ietekmi uz vidi.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000

Kā samazināt savu ekoloģisko pēdu?

Lai samazinātu savu ekoloģisko pēdu, nebūt nav jāatsakās no modernās pasaules ērtībām un jāiet dzīvot meža būdiņā. Būtiskas izmaiņas var panākt ikviens, izdarot apzinātākas, gudrākas un videi draudzīgākas izvēles, veicot uzlabojumus savā mājoklī un sekojot citiem ieteikumiem. Esam apkopojuši dažus no tiem.

Siltini mājokli un taupi enerģiju

Mājoklis ir viens no lielākajiem ekoloģiskās pēdas veidotājiem. It īpaši, ja dzīvo nesiltinātā ēkā, kurā nav kvalitatīvu logu un regulējamas apkures sistēmas. Protams, visi šie jautājumi prasa investīcijas, bet arī sniedz ilgtermiņa ieguvumus un izdevumu samazinājumus nākotnē. Ja iespējams, izvēlies centralizētu un uz atjaunojamiem resursiem balstītu apkures sistēmu. Kā arī aprīko mājokli ar energoefektīvām elektroierīcēm un apgaismojumu.

Pērc ekonomisku automašīnu

Izvēloties personīgo automašīnu, noteikti pievērs uzmanību tās degvielas patēriņam un citiem parametriem, kas ļauj noteikt, cik videi draudzīgs ir šis auto. Braucot ar auto, vienmēr padomā, kā to darīt ekonomiskāk, kā padarīt savu ceļu lietderīgāku, piemēram, braucot vairākiem cilvēkiem kopā. Centies arī nevadāt lieku kravu, jo tas palielina degvielas patēriņu.

Izmanto sabiedrisko transportu, brauc ar velosipēdu

Kad vien tas ir iespējams, izmanto nevis automašīnu, bet brauc ar sabiedrisko transportu, velosipēdu vai ej ar kājām. Pilsētvidē šo paradumu ieviest ir diezgan viegli. Vismaz daļu no agrākajiem braucieniem ar auto vari aizvietot ar citu pārvietošanās veidu. 

Izvēlies lokālu, sezonālu un bioloģisku pārtiku

Pārtikas produkti, kuru ražošanā un loģistikā izmantots vismazāk enerģijas, ir tie, kas audzēti lokāli, sezonāli un ar bioloģiskās audzēšanas metodēm. Tā var būt pārtika gan no pašu dārza, gan no vietējiem zemniekiem. Sava reģiona produkts vienmēr ir labāka izvēle nekā tas, kurš vests tūkstošiem kilometru. Iekļauj uzturā vairāk augu valsts pārtikas, jo gaļas un zivju produktu ietekme uz klimatu ir daudz lielāka.

Pērc kvalitatīvas un ilgmūžīgas preces

Pārdomāts un videi draudzīgs patēriņš attiecas arī uz apģērbu, mēbelēm, sadzīves precēm, kuras izmantojam. Kad vien tas iespējams, dodot priekšroku kvalitatīviem izstrādājumiem, kuri labi kalpos daudzus gadus. Laba izvēle ir arī lietotas preces un apģērbs. Tā ir iespēja jau saražotām lietām dot otro dzīvi.

Šķiro atkritumus

Par atkritumu šķirošanas nozīmi ir runāts daudz. Joprojām tā ir būtiska daļa no ekoloģiskās pēdas – cik daudz un kāda veida atkritumus Tu radi? Kad vien iespējams, izvēlies preces bez iepakojumu vai ar pārstrādājumu iepakojumu. Ar pārtiku un citām precēm rīkojies atbildīgi, lai samazinātu izmestā daudzumu. Noderīgus padomus šajā sakarā vari uzzināt mūsu bloga rakstā par zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveidu.

Ja vēlies atbildīgāk pievērsties patēriņam un samazināt savu ekoloģisko pēdu, bet Tev nepieciešams finansiāls atbalsts, lai, piemēram, iegādātos energoefektīvas ierīces, nomainītu mājoklī logus vai iegādātos ekonomiskāku automašīnu, ieskaties Aizdevums.lv pakalpojumu klāstā un atrodi sev piemērotāko finansējuma veidu. 

Tavu mērķu īstenošanai pieejams izdevīgs patēriņa kredīts, kredīts remontam, auto kredīts un citi pakalpojumi.

https://lv-pdf.panda.org/virzieni/klimats/ekologiskas_pedas_nospiedums/
** http://www.videsvestis.lv/par-ekologisko-pedu/
*** http://www.videsvestis.lv/par-ekologisko-pedu/

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.