Elektroauto – īsumā par svarīgāko

Notiek elektroauto uzlāde.

Elektroauto jau krietnu laiku ir pieteikuši nopietnu konkurenci iekšdedzes dzinēja automašīnām un aizņem arvien lielāku daļu no satiksmē esošajiem transportlīdzekļiem. Interese par elektroautomašīnām augusi ne tikai privātpersonām, bet arī uzņēmumiem, kuri, atjaunojot vai izveidojot savu autoparku, bieži izvēlas tieši elektroautomašīnas. 

Kas ir elektroauto?
Kādas ir elektroauto priekšrocības?
Ar ko jārēķinās, braucot ar elektroauto?

Kas ir elektroauto?

Elektroauto no parastā auto atšķiras ar to, ka zem motora pārsega tam nav ierastā skata ar iekšdedzes dzinēju un visiem tam piederošajiem atribūtiem. Elektroautomašīnai tā vietā ir elektromotors un litija-jonu akumulators, kurš jāuzlādē no elektrotīkla. Akumulatora uzlādi iespējams veikt dažādos veidos – ātrās vai lēnās uzlādes stacijās, kas pieejamas publiskajā infrastruktūrā, privāti ierīkotajās uzlādes stacijās, kā arī pie parastā mājas elektrotīkla. Atkarībā no izvēlētās uzlādes vietas, var atšķirties uzlādes laiks – no nepilnas stundas līdz pat 10 un vairāk stundām. Atkarībā no akumulatora ietilpības, braukšanas apstākļiem un paradumiem, elektroauto ar vienu uzlādi var nobraukt vidēji no 100 līdz 300 un pat vairāk kilometriem.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000 EUR

Kādas ir elektroauto priekšrocības?

Elektromobiļiem ir daudz priekšrocību, kas arī ir galvenais iemesls to popularitātei. To vēl vairāk veicinājis arvien plašākais elektroauto modeļu piedāvājums un izdevīgākas cenas faktors – tā kļūst pieejamāka arī vidusmēra patērētājiem. Tāpat šobrīd Latvijā tiek ieviesti arī atbalsta mehānismi no valsts puses, lai sekmētu elektroauto iegādi. Lūk, būtiskākās elektroauto priekšrocības.

  • Mazāks gaisa piesārņojums

Iespēja samazināt gaisa piesārņojumu ir viens no svarīgiem ieguvumiem, kas tiek uzsvērts elektroauto sakarā. Tieši zaļa un videi draudzīga domāšana, rūpes par mūsu planēta un tās nākotni ir viens no noteicošajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izšķiras par labu elektroauto iegādei. Uzņēmumiem, kuri izvēlas savā autoparkā šādus spēkratus, vēlas arī saviem klientiem parādīt, ka viņi domā par vides jautājumiem un sper reālus soļus, kas var pozitīvi ietekmēt kopējo situāciju.

  • Vienkārša uzturēšana

Ja Tavā īpašumā ir elektroautomašīna, tās apkope un uzturēšana ir salīdzinoši vienkārša un lēta. Automašīnai nav daudz tādu detaļu, kas ir iekšdedzes dzinēja automašīnām, tāpēc tās vienkārši nevar sabojāties un nav jāmaina. Lielākoties jāseko līdzi tikai elektroauto ritošajai daļai un regulāri jāpapildina nepieciešamie tehniskie šķidrumi. Servisa izmaksas šādam auto būs krietni zemākas nekā parastajam auto, kam regulāri jāmaina dzinēja eļļa, zobsiksna, dažādi filtri, kvēlsveces un citas detaļas.

  • Moderns dizains un tehnoloģijas

Elektroauto tirgus ir salīdzinoši jauns, vairums modeļu tajā ienākuši tikai pēdējo pāris gadu laikā. Tas nozīmē, ka gan dizaina, gan tehnoloģiskā aprīkojuma ziņā tie ir mūsdienīgi un pievilcīgi automobiļi, kuri izceļas un liek apkārtējiem atskatīties. Elektromobiļus visvairāk izvēlas tieši gados jauni cilvēki un jaunās ģimenes, jo vēlas ne tikai ekonomisku un videi draudzīgu, bet arī stilīgu transportlīdzekli, kas aprīkots ar visām mūsdienīga auto ērtībām.

  • Priekšrocības pilsētā un mazi nodokļi

Būtiskas priekšrocības elektroauto īpašnieki izjūt pilsētvidē, it īpaši galvaspilsētā, kur drīkst braukt pa sabiedriskā transporta joslu, kā arī bez maksas novietot auto pašvaldības stāvvietās. Tāpat šiem automobiļiem netiek piemērots transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis. Arī citi nodokļi un likmes ir samazināti vai atcelti pavisam, tādejādi kopumā samazinot auto ekspluatācijas izdevumus.

  • Optimālas uzlādes izmaksas

Lai gan šobrīd cenu kāpumu piedzīvo visi energoresursi, elektrība joprojām ir viens no izdevīgākajiem un lētākajiem resursiem, kas var palīdzēt ievērojami samazināt auto ekspluatācijas izdevumus. It īpaši, ja auto uzlādes tiek plānotas tā, lai maksimāli izmantotu lētākos risinājumus – lēno uzlādi, iespējams, arī elektrotīklu, kam pieslēgti saules paneļi. 

Pāris dodas ceļā ar auto.

Ar ko jārēķinās, braucot ar elektroauto?

Izvēloties elektrauto, protams, būs gana daudz priekšrocību, bet jārēķinās arī ar dažiem aspektiem, kas varbūt īsti nav neērtības, tomēr bet var prasīt pielāgošanos. 

  • Jāplāno elektroauto uzlādes 

Līdz ar to jādomā par maršrutiem, jāiepazīstas ar tuvāko uzlādes staciju atrašanās vietām. It īpaši, ja plānots tālāks brauciens un automašīnas akumulators nav ar īpaši lielu ietilpību. Šis faktors arī jāņem vērā, pērkot elektroauto. Jāizvēlas tāds modelis, kura sniedzamība ar vienu uzlādi ir atbilstoša ikdienas vajadzībām un paradumiem. 

  • Jārēķinās, ka uzlāde prasa laiku

Parastai automašīnai iebraukt uzpildes stacijā un ieliet bākā degvielu aizņem pāris minūtes. Ja brauc ar elektroauto, jāierēķina arī uzlādei nepieciešamais laiks. Ja vēlas auto uzlādēt mājās, tad arī jāpadomā par praktisko pusi – vai ir ērta piekļuve elektrotīklam. Iespējams, atmaksājas kompaktas uzlādes stacijas ierīkošana. Daudzas biroju ēkas un arī jauno dzīvokļu māju kompleksi jau ir aprīkoti ar uzlādes stacijām.

  • Elektroauto maksā vairāk

Protams, viens no būtiskākajiem faktoriem, pie kura apstājas daudzi potenciālie elektroauto pircēji, ir šo automobiļu cena. Jā, tā ir salīdzinoši augstāka, bet, skatoties ilgtermiņā, izvērtējot savus paradumus, aprēķinot ietaupījumu un pieskaitot arī videi izdarīto pakalpojumu, situācija izlīdzinās. Jo elektroauto vairāk lieto, jo tas ātrāk sevi atpelna. Un jāatceras, ka arī šajā tirgū pieejami ne tikai jauni, bet arī lietoti modeļi par pieejamāku cenu.

Kvalitatīvs, ekonomisks, moderns un arī videi draudzīgs elektroauto – tas ir lielisks ieguldījums. Ja arī Tu domā par šāda auto iegādi, bet šķērslis ir finanses, tad iepazīsties ar Aizdevums.lv finanšu pakalpojumu klāstu, kurā pieejams auto kredīts. Aizdevums auto iegādei pieejams arī saimnieciskās darbības veicējiem!

Tāpat Tev var noderēt arī mūsu bloga raksti: “Padomi lietota auto iegādei” un “5 padomi, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.