Ko darīt, lai ziemā auto darbotos ideāli?

Automašīna brauc ziemā pa sniegotu ceļu

Personīgā automašīna ziemas apstākļos ir patīkams komforts, bet tieši ziemā auto arī var sagādāt vairāk problēmu, piemēram, būt grūti iedarbināms vai atverams, jo durvis ir aizsalušas. Ko darīt, lai ziemā auto darbotos ideāli un nesagādātu liekas galvassāpes? Ir jāveic sezonālā auto apkope un savlaicīgi jāparūpējas par visiem galvenajiem auto mezgliem.

Kāpēc pirms ziemas jāveic auto apkope?
Kas obligāti jāiekļauj ziemas apkopē?
Kādam aprīkojumam ziemā jāglabājas automašīnā?
Kāpēc arī ziemā auto regulāri jāmazgā?
Ja problēmas nebeidzas, varbūt ir laiks jaunam auto

Kāpēc pirms ziemas jāveic auto apkope?

Regulāra auto apkope ir viens no galvenajiem nosacījumiem, lai spēkrats būtu drošs, darbotos, kā nākas, un arī uzticami kalpotu iespējami ilgāk. Auto apkopi rekomendē veikt divreiz gadā – pirms vasaras un ziemas sezonas, lai varētu sagatavoties katra gadalaika specifiskajiem apstākļiem un novērtētu iespējamās iepriekšējā sezonā radušās problēmas auto tehniskajā un vizuālajā stāvoklī. Apkope pirms ziemas sezonas ir īpaši svarīga, jo aukstais laiks rada vairāk izaicinājumu, tāpēc tam jāgatavojas ar lielu atbildību. Ja ir atbilstošas zināšanas, auto sagatavošanu ziemai var veikt paša spēkiem, bet šo darbu vienmēr var uzticēt pieredzējušiem autoservisa darbiniekiem, kuri parūpēsies, lai ziemā Tavs auto darbotos ideāli.

Aizdevums.lv – Auto kredīts līdz 25 000

Kas obligāti jāiekļauj ziemas apkopē?

Skaidrs, ka gatavošanās ziemas sezonai vienmēr jāsāk ar kvalitatīvu ziemas riepu montāžu, jo tieši riepas ir tās, kas nodrošinās labu saķeri un vadāmību arī apgrūtinošos apstākļos – uz sniega, ledus vai atkusnī. Bet ar to vien nepietiek, lai varētu apgalvot, ka Tavs auto ir gatavs ziemai un sezonas laikā nesagādās nekādas raizes. Ir vēl vairāki būtiski aspekti, kuriem jāpievērš uzmanība.

  • Jāpārbauda akumulators
    Akumulators ir viens no biežākajiem autovadītāju rūpju objektiem ziemas laikā. Lai akumulators nepieviltu visnepiemērotākajā brīdī, tas laikus jāpārbauda. Jāpārliecinās, ka akumulators ir pienācīgi uzlādēts, nav novecojis un tam nav nekādu vizuālo bojājumu un defektu. Ja nepieciešams, var veikt akumulatora uzlādi. Ja akumulators tiek lietots jau vairākus gadus, bieži izlādējas, tad ir laiks iegādāties jaunu, lai aiztaupītu sev problēmas uz ceļa.

  • Jāpapildina auto tehniskie šķidrumi
    Aukstais laiks var ietekmēt dažādu automašīnā izmantotu šķidrumu darbības efektivitāti, tāpēc jāpārliecinās, ka tiek lietoti tādi produkti, kas piemēroti arī zemai gaisa temperatūrai. Tāpat jāpārliecinās, ka esošie šķidrumi ir atbilstošā daudzumā, vajadzības gadījumā tie jāpapildina. Tas attiecas gan uz logu tīrīšanas šķidrumu, gan bremžu šķidrumu, motoreļļu un antifrīzu.

  • Jāsakārto vējstikla tīrītāja slotiņas
    Sliktā stāvoklī esošas vējstikla tīrīšanas slotiņas ir ļoti bīstamas tieši ziemā, jo stipru nokrišņu laikā tās nespēj nodrošināt pienācīgu tīrīšanu, izraisot bīstamas situācijas uz ceļa. Tāpēc laikus jāpārbauda tīrītāju gumijas stāvoklis. Nepieciešamības gadījumā jāveic to nomaiņa. Ziemas laikā slotiņas arī var sabojāties, tāpēc tās jāapskata regulāri. Laba izvēle ir silikona slotiņas, jo tās ir izturīgākas pret nelabvēlīgiem ziemas apstākļiem un nepievils visnepiemērotākajā brīdī.

  • Jāapstrādā durvju gumijas ar silikonu
    Aizsalušas auto durvis uzjautrinoši izskatās tikai no malas, nevis tam, kurš jau kavē darbu, jo netiek iekšā savā auto. Lai Tev nevajadzētu ziemā saskarties ar šādu problēmu, labāk jau laikus apstrādā durvju un bagāžas nodalījuma gumijas ar silikona aerosolu, kam ir mitrumu atgrūdošas īpašības. Šo pašu līdzekli arī var izmantot vējstikla tīrītāju gumijas apsmidzināšanai, lai novērstu piesalšanu.

Protams, vienmēr jāseko līdzi arī auto vispārējam tehniskajam stāvoklim. Ja novēro kādas problēmas vai defektus, tie jānovērš pēc iespējas ātrāk. Tāpat arī atgādinām, ka jāseko līdzi eļļas, filtru, ritošās daļas elementu un citu detaļu savlaicīgai nomaiņai pēc grafika, kādu paredzējis auto ražotājs.

Ziemas logu šķidruma uzpilde

Kādam aprīkojumam ziemā jāglabājas automašīnā?

Braucot ar auto ziemas apstākļos, ir labāk būt gatavam ikvienai situācijai. Tāpēc automašīnā vēlams glabāt tādu aprīkojumu, kas var palīdzēt izkļūt no tipiskākajām ziemas radītām ķibelēm. Pirmkārt, jau tie ir vadi auto iedarbināšanai no cita auto, ja nu tomēr akumulators pieviļ. Tāpat noteikti jābūt skrāpim un birstei, ar kuriem atbrīvot auto virsbūvi no sniega un ledus kārtas. Šis piederums Tev noderēs gandrīz katru ziemas dienu. Neaizmirsti arī par kompakta izmēra sniega lāpstu, ja nu ir nepieciešams rakties ārā no kupenām. Protams, automašīnā joprojām jābūt visam standarta drošības aprīkojumam – rezerves ritenim, aptieciņai, trīsstūrim, ugunsdzēšamajam aparātam, kabatas lukturītim, drošības vestei un citiem piederumiem.

Kāpēc arī ziemā auto regulāri jāmazgā?

Ieteikums ziemā neaizmirst par regulāru auto mazgāšanu daudzus mēdz mulsināt, bet tam tiešām ir labs pamatojums. Dubļi, netīrumi, sāls maisījums – šie visi faktori ir nopietns pārbaudījums auto virsbūvei un ritošajai daļai. Ja gribi auto pasargāt no pāragras rūsēšanas un citām problēmām, tas arī ziemā ir regulāri jāmazgā, īpašu uzmanību pievēršot apakšējai daļai. Ja gribi vēl lielāku aizsardzību pret rūsu, tad var veikt virsbūves pretrūsas apstrādi. Tas ievērojami pagarinās auto kalpošanas laiku.

Ja problēmas nebeidzas, varbūt ir laiks jaunam auto

Regulāras auto apkopes, mazāki un lielāki remontdarbi, ikgadējās eļļas un filtru maiņas – tas viss, protams, prasa finansiālus ieguldījumus. Atkarībā no auto modeļa un tehniskā stāvokļa, šie izdevumi var būt pat samērā lieli. Jo auto vecāks un sliktākā stāvoklī, jo vairāk būs jāiegulda tā uzturēšanā. Tāpēc, ja izdevumu un problēmu saistībā ar auto ir daudz un tās nebeidzas, tad varbūt Tev ir laiks domāt par cita auto iegādi? Jaunāks un labākā stāvoklī esošs auto būs ne tikai drošāks, bet arī sagādās mazāk raižu un izdevumu. 

Ja šis Tev ir aktuāli, tad noderēs mūsu padomi lietota auto iegādei, kā arī raksts, kurā salīdzināti iespējamie finansējuma veidi auto iegādei.

Sazinies ar mums un uzzini savas iespējas saņemt auto kredītu jauna spēkrata iegādei vai naudas kredītu esošā auto remonta un apkopes izdevumiem.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.