Kā samazināt savas ekoloģiskās pēdas nospiedumu?

Pludmalē tiek vākti atkritumi, plastmasas pudeles.

Planēta Zeme ir mūsu mājas. Tā ir vieta, kuru ik dienu būtiski ietekmējam ar savām izvēlēm un dzīvesveidu, arvien veicinot klimata pārmaiņas un atstājot paliekošas sekas. Par laimi, ikvienam no mums ir iespēja samazināt savu ekoloģisko pēdu jeb ietekmi, ko uz planētu atstāj mūsu dzīvesveids.

Kas tad vispār ir ekoloģiskā pēda? Tava ekoloģiskā pēda parāda to, cik daudz planētas resursu tiek patērēts, lai nodrošinātu Tavu dzīvesveidu. Jo lielāka ir Tava ekoloģiskā pēda, jo plašāka zemes platība tiek izmantota, lai apmierinātu Tavas vajadzības un absorbētu to radītās emisijas. Savas ekoloģiskās pēdas samazināšana ir būtisks solis, ko vajadzētu īstenot ikvienam, lai kopīgiem spēkiem saudzētu mūsu apkārtējo vidi un parūpētos par to, ka Zeme var būt ne tikai mūsu, bet arī nākamo paaudžu mājas. Turklāt rūpēties par pozitīvām pārmaiņām un sniegt savu ieguldījumu vides problēmu risināšanā, iespējams, ikdienā ieviešot vien dažus mūsu planētai draudzīgus paradumus.

Dod priekšroku videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem
Ievies atbildīgu resursu patēriņa kultūru
Biežāk izvēlies vietējās preces
Samazini plastmasas patēriņu
Uzlabo mājokļa energoefektivitāti
Ražo elektrību ar saules enerģijas palīdzību

Dod priekšroku videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem 

Viens no veidiem, kā sniegt savu artavu vides problēmu risināšanā, samazinot CO2 emisiju daudzumu, kas nonāk atmosfērā, ir videi draudzīgu pārvietošanās veidu izmantošana. Ja vien tas iespējams, izvēlies pārvietoties ar kājām vai velosipēdu. Personīgās automašīnas vietā, dod priekšroku sabiedriskajam transportam. Ja nu Tavā ikdienā bez auto nekādi neiztikt, izvēlies koplietošanas automašīnas vai izmanto priekšrocības, ko sniedz elektroauto.

Ievies atbildīgu resursu patēriņa kultūru

Atbildīga resursu patēriņa kultūra ir viens no faktoriem, kam nepieciešams pievērst uzmanību, lai samazinātu savu ekoloģisko pēdu. Pievērs uzmanību savam ūdens, elektrības, pārtikas, siltuma, transporta patēriņam. Neizmanto resursus brīžos, kad tas nebūt nav vajadzīgs un centies radīt pēc iespējas mazāk atkritumu.

Aizdevums.lv - EKO kredīts līdz 20 000 EUR

Biežāk izvēlies vietējās preces

Arī vietēji ražoto preču izvēle ir teicams veids, kā samazināt sava dzīvesveida ietekmi uz mūsu planētu. Izvēloties pārtikas produktus, apģērbu un citas Latvijā ražotas preces, Tu sniedz būtisku ieguldījumu vietējās ekonomikas attīstībā, kas ļauj samazināt mūsu atkarību no citām valstīm, kā arī palīdzi samazināt transporta radītās emisijas.

Samazini plastmasas patēriņu

Atkritumi ir viena no mūsu planētas lielākajām problēmām. Tāpēc ikvienam no mums ir jācenšas izvēlēties produktus, kā arī savā ikdienā ieviest paradumus, kas rada pēc iespējas mazāk atkritumu. Tā kā plastmasa ir viens no tiem atkritumiem, kas nesadalās un rada ievērojamu vides piesārņojumu, tā patēriņa samazināšana ir kritiski svarīgs solis.

Lūk, daži veidi, kā Tu vari samazināt savu plastmasas patēriņu:

  • uz veikalu dodies ar savu auduma maisiņu;izvēlies pro
  • duktus, kas iepakoti papīra, stikla, auduma vai kādā citā bioloģiski noārdāmā alternatīvā;
  • izmanto atkārtojami lietojamu ūdens pudeli.

Sieviete iegādājas vietējo ražoto pārtiku.

Uzlabo mājokļa energoefektivitāti

Parūpējies par energoefektīviem risinājumiem savā mājoklī. Dod priekšroku elektroprecēm ar augstāku energotaupības klasi, samazini elektrības un ūdens patēriņu, veic mājokļa siltināšanu, lai parūpētos par siltuma zudumu novēršanu, kā arī parūpējies par energoefektīvu apkures sistēmu, izvēloties, piemēram, siltumsūkni.

Ražo elektrību ar saules enerģijas palīdzību

Arī saules enerģijas izmantošana ir viens no risinājumiem, kas ļauj sniegt savu ieguldījumu vides problēmu risināšanā, samazinot CO2 izmešu daudzumu. Tādēļ, ja vien tas iespējams, sava īpašuma teritorijā ierīko pats savu saules elektrostaciju.

Lai samazinātu savu ekoloģisko pēdu nebūt nevajag daudz, jo pārmaiņas iespējams radīt arī ar apņēmību un paradumu maiņu. Taču, ja vēlies darīt pēc iespējas vairāk, savā ikdienā ieviešot videi draudzīgus risinājumus, taču šobrīd nav pieejami brīvi naudas līdzekļi, lai savus mērķus īstenotu, noderīgi būs Aizdevums.lv finanšu pakalpojumi – auto kredīts, EKO kredīts un patēriņa kredīts. Tie sniedz iespēju iegūt naudas līdzekļus Tavām vajadzībām un vēlmēm atbilstoša transportlīdzekļa, ilgtspējīgu un videi draudzīgu risinājumu iegādei, kā arī citu mērķu īstenošanai.

Lasi arī citus noderīgus padomus, kas palīdzēs Tavu ikdienu padarīt “zaļāku”, bloga rakstos “Kā izvēlēties ilgtspējīgu risinājumu, domājot gan par vides aizsardzību, gan savu izdevumu samazināšanu?” un “Zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids – 5 vienkārši paradumi, kurus ieviest savā ikdienā”.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.