Kredītu apvienošana – pirmais solis veselīgākam ģimenes budžetam

Viena no efektīvām stratēģijām, kas var palīdzēt atvieglot finansiālo slogu un radīt stabilāku ģimenes budžetu, ir kredītu apvienošana.

Mūsdienās, kad dzīves izmaksas nemitīgi paaugstinās, ģimenes budžeta plānošana un efektīva kredītu pārvaldība kļūst arvien svarīgāka. Viena no efektīvām stratēģijām, kas var palīdzēt atvieglot finansiālo slogu un radīt stabilāku ģimenes budžetu, ir kredītu apvienošana. Ieskatīsimies arī dažos papildu padomos, lai budžets arī turpmāk būtu “veselīgs”.

Kredītu apvienošana ne tikai atvieglo aizdevumu ikmēneša maksājumu pārvaldību, bet arī var samazināt kopējās procentu maksājumu summas, vienlaikus uzlabojot Tavu kredītvēsturi.

Protams, šis ir tikai pirmais solis, lai izveidotu vai optimizētu pēc iespējas “veselīgāku” ģimenes ikmēneša budžetu. Sekojot zemāk norādītajiem ģimenes budžeta izveides un pārveides padomiem, Tava ģimene var sasniegt lielāku finansiālo stabilitāti un drošību.

Kāpēc apsvērt kredītu apvienošana?
Budžeta izstrāde vai pārstrāde
Trīs mēnešu “drošības spilvens”
Taupīšana un investīcijas
Finanšu pratība

Kāpēc apsvērt kredītu apvienošanu?

Apvienojot vairākus aizdevumus ar augstām procentu likmēm vienā kredītā, kura likme var būt ievērojami zemāka, vari būtiski samazināt finanšu slogu uz ģimenes budžetu. Tas ļauj vienkāršot finanšu pārvaldību, jo ir jārēķinās tikai ar vienu kredītu, vienu procentu likmi un vienu maksājuma termiņu. Šī iemesla dēļ kredītu apvienošana ir svarīgs pirmais solis ceļā uz veselīgāku ģimenes budžetu. Šādi samazinās uztraukums par daudzajiem maksājumu datumiem un kredītu veidiem, kuri ir jānosedz un varam doties tālāk pie budžeta pilnveidošanas. Samazinoties “nokaitētam” stresam, rodas laiks un uzmanība budžeta pārplānošanai un papildu naudas meklējumiem.

Budžeta izstrāde vai pārstrāde

Ja ģimenes vai mājsaimniecības budžeta Tavā saimē vēl nav, tad to ir svarīgi izveidot, lai jau laikus un apzināti saprastu, cik daudz naudas “ienāk” un “iziet”. Princips ir līdzīgs gluži kā uzņēmuma vai valsts budžetam – jo tas būs lielākā līdzsvarā, jo mierīgāka un patīkamāka būs ikdiena. Lai kādā stadijā būtu Tavs ikmēneša budžets, saraksti fiksētās – īre, komunālie, kredīta maksājumi – un nefiksētās izmaksas. Kas slēpjas otrajās? Reizi pa reizei noris kāds notikums, kurš nav paredzēts katru mēnesi, bet ir zināms, ka tas kādu dienu pienāks. Piemēram, Ziemassvētku dāvanas. Vari tām meklēt naudu decembra sākumā, taču labāks variants būtu, ka jau 11 mēnešu garumā mēnesī atliec mazāku summu, 10-20 eiro, lai pēc svētkiem netrūktu naudas.  

Lai spētu nosegt neparedzētos izdevumus – sākot no medicīnas līdz auto likstām, ieteicams uzkrāt vismaz trīs mēnešu izdevumu vērtu drošības spilvenu.

Trīs mēnešu drošības spilvens

Neparedzēti izdevumi nav patīkami, taču tie var pienākt – reizēm retāk, citreiz biežāk –, tādēļ ir svarīgi tiem sagatavoties. Piemēram, zobu sāpes ieplānot nav iespējams – arī traumas. Lai spētu nosegt neparedzētos izdevumus – sākot no medicīnas līdz auto likstām, ieteicams uzkrāt vismaz trīs mēnešu izdevumu vērtu drošības spilvenu.

Taupīšana un investīcijas

Kad krājkontā ir iekrāts drošības spilvens vairāku mēnešu izdevumu veidā, vari padomāt arī par ilgtermiņa plāniem. Noteikti to Tev ir ne mazums – kursi vai izglītība sev vai mīļajiem, auto, pašiem savs mājoklis. Sākumā taupīšana ar nelielām naudas summām var šķist, ka nenovedīs pie finanšu drošības spilvena. Taču arī nelieli ikmēneša ietaupījumi ir noderīgi, jo ilgtermiņā tie veido ieradumu, ka visa saņemtā nauda nav jāiztērē – daļu var atlikt dažādām ilgtermiņa vajadzībām. Kad ir nodrošināts kā drošības spilvens, tā arī pildās dažādu mērķu “krājkasītes”, atlikušo naudu iespējams arī investēt. 

Finanšu pratība

Nemitīga izglītošanās par naudas jautājumiem noderēs ikvienam Tavas ģimenes pārstāvim – kā mazam ķiparam, tā arī vecākiem. Aizvien mainoties finanšu pasaules nosacījumiem, kā arī krāpniecības gadījumiem kļūstot aizvien rafinētākiem, tagad ir svarīgāk kā jebkad apzināties, kurā brīdī piedāvājumi kļūst pārāk labi, lai būtu patiesi, kad labāk neuzticēties pa tālruni piedāvātai ieguldīšanas iespējai. Finanšu plānošana sākas ar ģimenes budžeta veidošanu. Kad ir zināmas ienākumu, izdevumu aprises, iespējams precīzāk un efektīvāk plānot kā īstermiņa, tā arī ilgtermiņa naudas plūsmu. 

Veiksmi budžeta izveidē un pielāgošanā Tavas ģimenes vajadzībām!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.