Kredītlīnija – kas tā ir un kā tā ietekmē Tavu kredītspēju?

Kredītlīniju līgumi atšķiras no parastajiem kredītiem, jo tiem bieži nav noteikta atmaksas grafika, un minimālais maksājums mēnesī ietver tikai nelielu pamatsummas daļu

Nereti ir dzirdēts finanšu jēdziens “Kredītlīnija”, kas piedāvā aizņēmējam izmantot naudu pēc vajadzības, nodrošinot elastīgumu un papildu finanšu līdzekļu pieejamību. Taču, vai mēs patiešām izprotam, kā tā darbojas un kā tā var ietekmēt turpmāko spēju aizņemties? Šajā rakstā pārskatīsim, kas precīzi ir kredītlīnija un kā tā var ietekmēt tavu kredītspēju.

Kas ir kredītlīnija un kā tā darbojas?
Kredītlīnija = kredīts
Kredītlīnijas ietekme uz kredītspēju
Kredītlīnijas ietekme uz lielākiem pirkumiem
Vai kredītreitingam ir nozīme?

Kas ir kredītlīnija un kā tā darbojas? 

Šodien aizņemšanās kļuvusi par ikdienišķu realitāti, piedāvājot ērtu risinājumu neparedzētām finansiālām situācijām. Apsverot kredītu izvēli ārkārtas gadījumos, kad ienākumi samazinājušies un uzkrājumi nav, daudzi cilvēki apsver kredītlīniju kā alternatīvu.

Kredītlīniju varētu pielīdzināt jēdzienam “naudas rezerve”, tomēr tas ir kredīts, ko vēlāk nāksies atmaksāt aizdevējam. Iekļaujoties konkrētās aizdevēja noteiktās robežās, pastāv iespēja, ka procentu maksa par izmantoto naudas summu nebūs jāmaksā, t.i., cik aizņēmies, tikpat nāksies arī atgriezt, taču lielākoties šīs summas nepieciešams atgriezt ar papildu procentu maksājumu par aizdevuma izmantošanu.

Tas ir pakalpojums, kurā klients saņem pieejamu aizdevuma limitu, ko viņš var izmantot pēc nepieciešamības. Izmantojot piešķirto limitu, aizņēmējs var atkārtoti aizņemties, samaksājot tikai minimālo maksājumu mēnesī. Tomēr, laika gaitā, daudzi cilvēki sastopas ar situāciju, kurā, maksājot tikai minimālo summu, parāds samazinās ļoti lēni.

Kredītlīniju līgumi atšķiras no parastajiem kredītiem, jo tiem bieži nav noteikta atmaksas grafika, un minimālais maksājums mēnesī ietver tikai nelielu pamatsummas daļu. Tas var novest pie situācijas, kurā patērētājs tikai maksā procentus, nevis samazina galveno parāda summu.

Piesakoties kredītlīnijai, aizdevējs tev piešķir naudas limitu, ko vari aktivizēt un izmatot pēc nepieciešamības. Ja kredītlīniju esi izvēlējies izmantot bankā, kurā tev ir aktīvs konts, pārsvarā kredītlīnija tiks pieslēgta jau esošajam kontam, kurā parasti ienāk tavi regulārie vai ikmēneša ienākumi. Pieteikuma izskatīšanas laikā aizdevējs nosaka tev pieejamo kredītlīnijas summu, kas var atšķirties atkarībā no taviem ienākumiem, kredītvēstures un citiem faktoriem.

Aizdevums.lv - Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Kredītlīnija = kredīts 

Atceries, ka arī kredītlīnija ir kredīts. Kredītlīnijas līgumu, ar tās sniedzēju, persona noslēdz uz konkrētu laiku un konkrētu maksimālo summu. Atšķirībā no klasiskā kredīta, kredītlīniju vari izmantot pēc nepieciešamības, neizmantot vispār, izmantot visu vai izmantot tikai nelielu daļu no tās. Tāpat arī procentu maksājumi tiek rēķināti no iztērētās summas. Iztērējot visu vai daļu no kredītlīnijas summas, konkrētā laika periodā to atmaksājot atpakaļ, personai ir iespēja izmantot kredītlīniju atkārtoti.

Tomēr ir jāņem vērā, ka neizmantotā kredītlīnija var ietekmēt tavu kredītvēsturi. Pat ja to neizmanto, tā tiek uzskatīta par esošu saistību, kas var ietekmēt tavas iespējas saņemt citus kredītus un aizdevumus.

Kredītlīnijas ietekme uz kredītspēju 

Nereti noslēdzot kredītlīnijas līgumu uz vairākiem gadiem un pēc tam to neizmantojot, par kredītlīnijas esamību ir viegli aizmirst. Kredītlīnijas piešķirtais limits, neatkarīgi no tā, vai tas izmantots vai iztērēts pilnībā, vai nav izmantots nemaz, tiek pierēķināts pie tava kopējā kredītu apjoma un tiek ņemts vērā tava pieļaujamā ikmēneša kredīta maksājuma aprēķinā. Tieši šī iemesla dēļ kopējā kredītspēja samazinās.

Kredītlīnijas ietekme uz lielākiem pirkumiem 

Nereti sastopamies ar situācijām, kad klients nevar saņemt nepieciešamo naudas summu, piemēram, auto iegādei, jo iepriekš ir noslēdzis līgumu par kredītlīniju vai kredītkarti, bet to neizmanto vai izmanto tikai daļēji. Tas tāpēc, ka pat, ja piešķirtās kredītlīnijas limits netiek izmantots, aizdevējam, aprēķinot klienta kredītspēju (iespēju aizņemties un atmaksāt noteiktu naudas summu) ir jāņem vērā apstāklis, ka klientam ir iespēja jebkurā brīdī savas faktiskās kredītsaistības palielināt kredītlīnijas limita ietvaros.

Tāpēc plānojot lielākus pirkumus, pārbaudi, vai tavā rīcībā nav pieejama kredītlīnija, kas var būtiski ietekmēt jauna aizdevuma saņemšanu. Nepieciešamības gadījumā iesakām atteikties no kredītlīnijas vai samazināt pieejamo limitu.

Plānojot lielākus pirkumus, pārbaudi, vai tavā rīcībā nav pieejama kredītlīnija, kas var būtiski ietekmēt jauna aizdevuma saņemšanu.

Vai kredītreitingam ir nozīme? 

Kredītreitings ir svarīgs skaitliskais novērtējums, kas atspoguļo individuālās vai uzņēmuma finanšu pārvaldības spējas. Tas tiek noteikts, ņemot vērā aizdevumu atmaksas vēsturi, kredītu vai kredītlīniju skaitu, aizņemšanās biežumu, kavējumu termiņus un citus finansiālos faktorus. Labāks kredītreitings parasti rada lielāku uzticību, atvieglojot aizdevumu iegūšanu un piedāvājot labākus nosacījumus. Tāpēc ir būtiski atmaksāt saņemtos aizdevumus, ievērojot noteiktos līguma termiņus, izvērtēt, vai ir izvēlēti atbilstošākie kredītu veidi tavu vajadzību finansēšanai, vai kredītu skaits nav pārāk liels, vai neaizņemties pārāk bieži. Šīs visas darbības palīdzēs uzturēt augstu kredītreitingu un ļaus tev lētāk aizņemties nākotnē.

Kredītlīnija ir laba alternatīva, kas var piedāvāt elastību un tā dēvēto naudas rezervi, taču tās ietekme uz kredītvēsturi ir jāapsver rūpīgi. Pirms pieņemt lēmumu par kredītlīnijas izmantošanu, ir svarīgi kārtīgi izvērtēt šo pakalpojumu. Pārliecinies, ka esi izpratis procentu likmes, komisijas maksas un citus nosacījumus. Atbildīga kredītu izmantošana palīdzēs saglabāt finanšu veselību un palielināt kredītspēju nākotnē. Lai izvairītos no negaidītām problēmām, iepazīsties ar kredītlīnijas nosacījumiem un izvērtē tās ietekmi uz savu finansiālo stāvokli.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.